search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:04
MENU CLOSE

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα (LIVE)

27.06.2015 16:54
Η ώρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή – Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα (LIVE) - Media

Στη Βουλή και στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μεταφέρονται οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις, μετά και την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

 

Στη Βουλή και στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μεταφέρονται οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις, μετά και την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

 

Αποχώρησε η ΚΟ της ΝΔ από την Ολομέλεια-Διέκοψε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς

Νέο επεισόδιο ανάμεσα στην ΚΟ της ΝΔ και την Πρόεδρο της Βουλής. Αποχώρησε η ΚΟ της ΝΔ από την ολομέλεια, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε την ομιλία του.

Το όλο επεισόδιο προκλήθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ είχε τελειώσει την ομιλία της από το βήμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθισε και πάλι στην θέση της Προέδρου της Βουλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς, της θύμισε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και συγκεκριμένα το άρθρο 66. Η ΠτΔ κάλεσε αρκετές φορές τον πρώην πρωθυπουργό, να συνεχίσει την ομιλία του, τον οποίο όμως διέκοπτε η ίδια του η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως να φύγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την θέση της Προέδρου.

Τελικώς, ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε μαζί με την ΚΟ της ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο ζητώντας να γίνει δεκάλεπτη διακοπή και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να επανέλθει στην αίθουσα και τον αρχηγό της, να ολοκληρώσει την ομιλία του.

Γεννηματά: Οδηγείτε τη χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια.

«Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Δεν είχατε και δεν έχετε εντολή να παίζετε με τη μοίρα της χώρας», τόνισε στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. «Δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά να δημιουργείτε διαρκώς θεωρίες συνωμοσίας, δεν είναι πρώτη φορά Αριστερά αυτή η διχόνοια, δεν είναι Αριστερά να παίζεται τη χώρα στα ζάρια».

Η Φώφη Γεννηματά προέτρεψε μάλιστα την κυβέρνηση λέγοντας «ανακαλέστε την απόφασή σας για δημοψήφισμα και προχωρήστε άμεσα σε εκλογές. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει».

«Οδηγείτε τη χώρα  σε μεγάλη εθνική περιπέτεια. Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν είναι μια γενναία πράξη, δεν αποτελεί πράξη αντίστασης. Μεταθέτετε τις δικές σας ευθύνες στις πλάτες του ελληνικού λαού. Διχάζετε τους Έλληνες, για να μην διχαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παράκληση να προστατεύσει τη Συνταγματική τάξη και την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως είπε. «Ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Το ερώτημά μας είναι: Κύριε Πρόεδρε, θα είστε ο Πρόεδρος που θα παρακολουθεί την Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς εκτός ευρώ;», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.  

Άγρια σύγκρουση Θεοδωράκη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή σύγκρουση με ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής όταν απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε ότι «δεν ζούσατε ποτέ από την εργασία σας. Δεν ζούσατε ποτέ από τα χέρια σας. Ήσασταν πάντα στην μισθοδοσία του κόμματος. Κομματικοί υπάλληλοι που πλήρωνε το κράτος. Και τώρα πια κυβερνητικοί υπάλληλοι».

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Σταύρου Θεοδωράκη προκάλεσαν την έκρηξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σηκώθηκαν από τα έδρανα, διαμαρτύρονταν και φώναζαν προς την πλευρά του επικεφαλής του Ποταμιού που εστεκε, μετα την φωτιά που άναψε, στο βήμα της Βουλής. Κατόπιν πήραν «φωτιά τα τόπια» ανάμεσα στα βουλευτικά έδρανα που κάθονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού με τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο μάταια να προσπαθεί να επιβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη.  

Συνεχίζοντας μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον ίδιο τόνο, και μετά από το κομφούζιο που έφερε η τοποθέτηση του είπε πως τώρα «έρχεστε να πείτε στους σαραντάρηδες –  τους πενηντάρηδες – τους εξηντάρηδες “αφήστε με να τα παίξω όλα κορώνα γράμματα”, “αφήστε να τζογάρω το μέλλον των παιδιών σας”, “αφήστε να ρισκάρω την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”»…

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να τον κατονομάσει, επιτέθηκε και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο λέγοντας προς την κυβέρνηση πως «και για συνέταιρό σας από την ακροδεξιά έναν άεργο επιλέξατε. Όμοιος, ομοίω, αεί πελάζει. Διορισμένο κρατικό στέλεχος από τα 26 του, ο μηχανοδηγός του τρένου που μας πάει στον γκρεμό. Το πουλέν της ακροδεξιάς που έγινε μετά το πουλέν της αριστεράς». 

Απάντηση Ζωής και Βούτση σε Θεοδωράκη

Κατεβαίνοντας από το βήμα της Ολομέλειας ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε την Ζωή Κωνσταντοπούλου να έχει ανέβει ήδη στη θέση της στο προεδρείο, απαντώντας με την σειρά της στις κατηγορίες που εξαπέλυσε στιγμές νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Προσωπικό ζήτημα για όλη την Αριστερά και των στελεχών της που εκπροσώπησαν και αγωνίστηκαν για αξίες και ιδέες και όχι νταβατζήδες και συμφέροντα»., σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής. «Είναι προκλητικό σε αυτή την αίθουσα να απευθύνονται τέτοιες προκλήσεις και μάλιστα από αρχηγό κόμματος», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να λεει ο καθένας ότι θέλει εδώ μέσα».

Κατόπιν ο Νίκος Βούτσης, απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπήρξαν διαπλεκόμενοι, ούτε υπάλληλοι των αγορών, χαρακτηρίζοντας «ανίδεο» τον Σταύρο Θεοδωράκη και λέγοντας πως το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι έξω και πέρα από κάθε αμφισβήτηση. 

Βενιζέλος: Πέντε μήνες διαπραγμάτευσης μας γυρνάνε τρια χρόνια πίσω

Οι πέντε μήνες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύουν να οδηγήσουν την Ελλάδα τρία χρόνια πίσω, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να παγιδεύσει τον ελληνικό λαό γιατί δεν μπορεί να λύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα παρόμοια με του 2012 και υποστήριξε ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα ισουδυναμεί με «ναι» στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα τη Δευτέρα και τόνισε ότι κινδυνεύουμε να ρίξουμε μόνοι μας τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αν απορριφθούν οι προτάσεις των πιστωτών που είναι εντέλει οι προτάσεις της κυβέρνησης, τι θα κερδίσει ο Έλληνας πολίτης;», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αποκαλύπτεται η πραγματική ατζέντα της κυβέρνησης που είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

 

Αντιπαράθεση Κουτσούμπα – Κωνσταντοπούλου

«Να εξηγήσετε στον υπουργό των Οικονομικών σας γι’ αυτά που είπε έξω από το Eurogroup και να πάτε να εγκαλέσετε εκείνον αν δεν ήξερε τι έλεγε. Μην το ξανακάνετε να εγκαλέσετε εμένα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αμέσως μετά την ομιλία του, είπε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Κουτσούμπα «να έχει το θάρρος να προτείνει στον λαό να πει «Όχι» όπως κάνει η κυβέρνηση».

 

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν φοβάται οποιαδήποτε εκλογική μάχη

«Το “όχι” της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός “ναι” στη δική της αντιλαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει ωμά και προκλητικά τον λαό». 

«Το δημοψήφισμα να το δει ο λαός σαν μία ευκαιρία να δυναμώσει η αντίσταση στην Ε.Ε.», ζήτησε ο γγ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε με την αγωνία του λαού μας. Ο λαός πρέπει να πει ένα μεγάλο όχι και στις προτάσεις των δανειστών αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, συγκυβέρνησης. Τα μέτρα που προτείνουν και οι μεν και οι δε λύνουν το ελληνικό πρόβλημα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε παράλληλα ότι «εμείς λέμε καθαρά ότι το δημοψήφισμα πρέπει να το δει ο λαός σαν αμφισβήτηση. Το ΚΚΕ συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα αν διεξαχθεί. Το ΚΚΕ δεν φοβάται οποιαδήποτε εκλογική μάχη. Η εισήγηση μας για το δημοψήφισμα είναι αρνητική».

 

Καμμένος: Η Ελλάδα δεν γονατίζει, δεν παραδίδεται

Οι δανειστές «μας ζητούν να σταματήσουμε να προστατεύουμε την εδαφική μας κυριαρχία» δήλωσε με σπασμένη, από την ένταση, φωνή από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας των δανειστών θα σημάνει το τέλος της υπεράσπισης της πατρίδας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ότι ο ελληνικός λαός δεν δέχεται να του κουνάνε το δάχτυλο, δεν δέχεται να τον απειλούν ότι θα του κλείσουν τις τράπεζες. «Οι 16 σελίδες, θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν γονατίζει, δεν παραδίδεται».

«Οι δανειστές μας ζητούν» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πάνος Καμμένος «να αφοπλίσουμε την Ελλάδα, ποιος πολίτης, πιο κόμμα, ποιος βουλευτής, ποια κυβέρνηση» και αναφέρθηκε στους εκβιασμούς των ευρωπαίων εταίρων της χώρας κατά της χώρας αλλά  και σε σκάνδαλα που έγιναν στην διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

Πολλές ήταν οι φορές που ο Πάνος Καμμένος συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Δείτε το video:

 

 

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ

Λίγο πριν 8 το βράδυ έγινε γνωστό ότι o πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία πριν την διεξαγωγή του Eurogroup, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός τους είπε ότι όποια και να είναι η απόφαση του Eurogroup, ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα και πως θα επιβιώσει.

Στο μεταξύ περαιτέρω αναβρασμό προκαλούν τα σενάρια περί κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε αναλυτικό το χρονικό της θυελλώδους σημερινής συνεδρίασης της Βουλής ΕΔΩ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:01