search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:05
MENU CLOSE

Οι «Νονοί» των χωραφιών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
14.09.2015 03:00
the-godfather.jpg

Στον έλεγχο της Μαφίας το 33% της καλλιεργήσιμης γης της Ιταλίας

 

Αλήθεια, έχει αναρωτηθεί κανείς πού καταλήγει, τελικά, το λάδι που φεύγει «χύμα» από την Ελλάδα προς την Ιταλία; Και θα μπορούσε να φανταστεί ότι φτάνει ακόμα και στα χέρια της Μαφίας;
 
Κι όμως, η Μαφία «θερίζει» κέρδη δισεκατομμυρίων από τον αγροτικό τομέα της Ιταλίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Αγροτικής Ένωσης της Ιταλίας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (Eurispes), η Μαφία έχει καταφέρει όχι απλώς να διεισδύσει, αλλά και να κυριαρχήσει σε σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής, ελέγχοντας το 33% της καλλιεργήσιμης γης της Ιταλίας και συγκεντρώνοντας κέρδη πάνω από 15,4 δισ. ευρώ τον χρόνο! 
 
Στις δραστηριότητες της Μαφίας περιλαμβάνονται τα πάντα, από την παραγωγή μοτσαρέλας και ελαιολάδου μέχρι την εξαγωγή, αλλά και τα δίκτυα εισαγωγής και πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων. Μεγάλο ποσοστό του «εμπορεύσιμου» ελαιόλαδου προέρχεται από την Ελλάδα, φυσικά εν αγνοία των παραγωγών της χώρας μας.
 
Η κυριαρχία της Μαφίας στις αγροτικές επιχειρήσεις ανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δεσμευτεί ότι αποτελεί προτεραιότητά του η πάταξη της διείσδυσης των μαφιόζων και σ’ αυτόν τον τομέα. 
 
Πώς, όμως, αποφάσισε η Μαφία να επεκτείνει τη δράση της και στα αγροτικά προϊόντα; Λόγω της οικονομικής κρίσης! Εκτιμώντας ότι όσο άσχημα κι αν πάνε τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό. 
 
Μονοπώλιο
 
Οι «Νονοί» εκβιάζουν κι απειλούν για να εξασφαλίζουν το μονοπώλιο, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να πωλούν σε χαμηλές τιμές και τις επιχειρήσεις να αγοράζουν τα προϊόντα τους, δηλητηριάζοντας έτσι όλη την αλυσίδα. 
 
Τα τέσσερα βασικά δίκτυα της ιταλικής Μαφίας χρησιμοποιούν χρήμα από προστασίες, ναρκωτικά κ.α. για να θέτουν ολόκληρες περιοχές υπό τον οικονομικό τους έλεγχο. Επίσης νοθεύουν τα προϊόντα, κυρίως τα εισαγόμενα, μπασταρδεύοντάς τα με κατώτερα και φθηνότερα υλικά, ενώ ταυτόχρονα τα… αναβαθμίζουν σε ιταλικά κι έτσι τα πωλούν ακριβότερα, ως δήθεν γνήσια, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 
 
Εντός Ιταλίας η Μαφία λειτουργεί πάνω από 5.000 ρεστοράν και σημεία πώλησης προϊόντων «της», από μαγαζιά με παγωτό μέχρι σούπερ μάρκετ, υπό τη νομική κάλυψη «μαϊμού» εταιρειών.
 
Διόλου τυχαία η έκθεση της Αγροτικής Ένωσης της Ιταλίας και του Ινστιτούτου Eurispes φέρει τον τίτλο «Agromafia report». Η Μαφία έχει κατορθώσει να κυριαρχεί στην παραγωγή, τη διανομή και την πώληση σε όλη την γκάμα των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων, να λανσάρει επώνυμες μάρκες και να θέτει αυτή τους όρους της αγοράς.
 
Για τη Μαφία ο αγροτικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για δυο βασικούς λόγους, εκτός φυσικά του τεράστιου κέρδους:
 
Ο ένας είναι ότι της δίνεται έτσι η δυνατότητα να σχετιστεί με τον «επάνω κόσμο», δηλαδή να αποκτά δυναμική παρουσία σε νόμιμη επιχειρηματικότητα, στο «φως της ημέρας», καλλιεργώντας επαφές με πολιτικούς και το πιστωτικό σύστημα.
 
Τεράστια κέρδη
 
Η Μαφία έχει επενδύσει στα πάντα: Σε εμπορικές αλυσίδες τροφίμων, ρεστοράν, φούρνους, στον αγροτουριστικό τομέα με καταλύματα, βιολογικές καλλιέργειες και πράσινη ενέργεια, στη διαχείριση εισαγωγών – εξαγωγών τροφίμων που αποκρύπτουν την πραγματική τους προέλευση, σε παράνομα σφαγεία και εμπόριο κρέατος, σε ντοπάρισμα αλόγων κούρσας, σε παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία των πιο διάσημων ιταλικών αγροτικών προϊόντων.
 
Εξασφαλίζει, εξάλλου, τεράστια κέρδη κι από τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ καρπώνεται κι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις! 
 
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μεγάλη μπίζνα με τα αγροτικά προϊόντα αποδεικνύεται πεδίο δόξης λαμπρό όχι μόνο για ξέπλυμα χρήματος (money laundering), αλλά και για «βρόμισμα χρήματος» (money dirtying). Δηλαδή, μέσω του αγρο-συστήματος, τα δίκτυα της Μαφίας διοχετεύουν καθαρά λεφτά (από νόμιμες δραστηριότητες) στην παράνομη οικονομία. Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μεταφέρονται σε μορφή επενδύσεων από την υγιή οικονομία στην παράνομη. 
 
Πλέον οι κάτοικοι κυρίως της Νότιας Ιταλίας βασίζονται στις «φαμίλιες» για τον επιούσιο. Μέσω παράκαμψης υγειονομικών και περιβαλλοντικών ελέγχων, τα προϊόντα που ελέγχονται από τη Μαφία είναι φθηνότερα στην εγχώρια αγορά, άρα και πιο ανταγωνιστικά. Ο επικεφαλής του ιταλικού συνδικάτου των αγροτών Στέφανο Μαζίνι έχει ήδη καταγγείλει την ύπαρξη «αγρο-μαφίας»!
 
Μαγαζιά πουλάνε σε χαμηλές τιμές ζαρζαβατικά με εντομοκτόνα και βακτήριο E.coli. Κυκλοφορούν καταγγελίες για αρτοποιεία που χρησιμοποιούν σκουληκιασμένο αλεύρι και για πιτσαρίες που καίνε στους φούρνους τους ξύλα από εκταφέντα φέρετρα.
 
Η ζημιά δεν σταματάει εδώ. Τον περασμένο χρόνο, το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε πώληση τροφίμων (λάδι, κρασί, τυριά κ.ά.) που προέρχονται από μια περιοχή 21,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Ν. Ιταλία, επειδή χαρακτηρίστηκε θανατηφόρα τοξική. Για δεκαετίες εκεί ήταν η «χωματερή» της Καμόρα! Έθαβε χημικά, φαρμακευτικά και ραδιενεργά απόβλητα. 
 
Αυστηρές οδηγίες
 
Σ’ αυτή τη δηλητηριασμένη έκταση περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο από το 2005, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πασκάλ. 
 
Η αμερικανική βάση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στη Νάπολη δίνει αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό να μην πίνει νερό βρύσης, να μην τρώει εκτός βάσης και όσοι δεν διαμένουν εντός να νοικιάζουν διαμερίσματα πάνω από τον δεύτερο όροφο, αφού έτσι «θα μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τοξικές αναθυμιάσεις από το έδαφος». 
 
Τα μεγαλύτερα κέρδη από τη συνολική αγροτική δράση της Μαφίας προέρχονται από το ελαιόλαδο. Η Ιταλία εισάγει «χύμα» λάδι από Ελλάδα και Ισπανία και το επανεξάγει τυποποιημένο, συνήθως «πειραγμένο», ως ιταλικό. 
  •  Η Ιταλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα με 1,7 δισ. ευρώ για το 2014. 
  •  Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως, με παραγωγή που αντιστοιχεί σε 750 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ). 
  •  Οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου αφορούν περί το 35% της παραγωγής, ενώ στην πλειονότητά τους απευθύνονται στην Ιταλία.
Μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης στην Ελλάδα, συνεπώς το περισσότερο εξάγεται προς την Ιταλία «χύμα». Οι επανεξαγωγές αποφέρουν στην Ιταλία υπεραξία της τάξης του 1,3 ευρώ/κιλό, το λιγότερο!
 
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2012 παραλίγο να γίνει διπλωματικό επεισόδιο, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Ιταλοί παίρνουν ελληνικό λάδι και το εξάγουν σε άλλες χώρες ως ιταλικό».
 
Σύμφωνα με τότε έρευνα της ιταλικής αστυνομίας, «η νοθεία του ελαιόλαδου στην Ιταλία με λάδια χαμηλότερης ποιότητας αποτελεί κοινή πρακτική, αφού τέσσερα στα πέντε μπουκάλια του εμπορίου βρέθηκαν να περιέχουν ελαιομείγματα από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα». 
 
Εν κατακλείδι, μέσω του ελέγχου τυποποίησης κι εξαγωγών μεγάλου ποσοστού «ιταλικού» ελαιόλαδου οι «Νονοί» αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το λάδι των ανυποψίαστων Ελλήνων παραγωγών!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03