search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:59
MENU CLOSE

Με εβραϊκό κιπά στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Τσίπρας – Τι συζήτησε με Νετανιάχου (Photos)

25.11.2015 13:43
Με εβραϊκό κιπά στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Τσίπρας - Τι συζήτησε με Νετανιάχου (Photos) - Media

Με την ξενάγησή του στο μουσείο του Ολοκαυτώματος και μια δήλωση με την οποία εκφράζει τον σεβασμό του στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, άρχισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Με την ξενάγησή του στο μουσείο του Ολοκαυτώματος και μια δήλωση με την οποία εκφράζει τον σεβασμό του στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, άρχισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε το παραδοσιακό εβραϊκό κιπά, σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα του ναζισμού, τηρώντας το σχετικό πρωτόκολλο που ακολουθούν οι ξένοι ηγέτες όταν επισκέπτονται το Ισραήλ.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει.

Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

 

Συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου

Στις βαθιές ρίζες φιλίας των δύο λαών αναφέρθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, όπως στον τουρισμό, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς επαφές ελλήνων και ισραηλινών ειδικών, ενώ θα προγραμματιστεί και νέα τριμερής με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που έγιναν για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Συρία.

Για το παλαιστινιακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε μια «ειλικρινή» συζήτηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το πόσο προβληματίζει την ελληνική πλευρά η κλιμάκωση της βίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, θέλουμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου» ενώ πρόσθεσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι τόπος συμβίωσης διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκειών και αυτό δεν πρέπει να χαθεί.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη, απέναντι στο μίσος και την εχθρότητα στο διαφορετικό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:59