search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:39
MENU CLOSE

Παγκόσμιος σάλος για τις δηλώσεις Τράμπ -«Είναι επικίνδυνα ηλίθιος και πρέπει να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα» λένε Βρετανοί πολιτικοί

09.12.2015 07:54
Παγκόσμιος σάλος για τις δηλώσεις Τράμπ -«Είναι επικίνδυνα ηλίθιος και πρέπει να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα» λένε Βρετανοί πολιτικοί - Media

Η πρόταση του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, προκάλεσε την παγκόσμια αντίδραση διεθνών οργανισμών και ηγετών.

 

Η πρόταση του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, προκάλεσε την παγκόσμια αντίδραση διεθνών οργανισμών και ηγετών. Όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να… κλείσει το στόμα του υποψηφίου, συνέχισε να προκαλεί με νέες δηλώσεις του δημιουργώντας «διπλωματικό» επεισόδιο, τουλάχιστον, με τη Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στο Λονδίνο και το Παρίσι όπου οι κάτοικοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τόσο πολύ που ακόμη και η αστυνομία δεν μπορεί να μπει σε αυτές τις περιοχές.

Οι δηλώσεις αυτές «έσπασαν» μία πολιτική παράδοση στη Βρετανία, όπου δεν συνηθίζει να σχολιάζει υποψηφίους άλλων χωρών σε προεκλογικές περιόδους. Υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη αντέδρασαν στις δηλώσεις του Τράμπ και έφτασαν στο σημείο να ζητάνε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Αμερικανού υποψηφίου.

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί απόλυτα με τα σχόλια του Τραμπ και τα χαρακτήρισε διχαστικά και λάθος. Η συνάδελφος όμως του Κάμερον στο κόμμα των συντηρητικών είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση και να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος του Τραμπ στη Μεγάλη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του ιδιαιτέρως προκλητικά.

Η αντίδραση των εργατικών ήταν ακόμα πιο σκληρή. Ο Jack Dromey χαρακτήρισε τον Τράμπ επικίνδυνο ηλίθιο και τόνισε ότι δεν πρέπει να του επιτρέπεται να πλησιάζει σε απόσταση 1000 μιλίων τις βρετανικές ακτές.

Ο Zac Goldsmith, ο υποψήφιος των συντηρητικών για τη δημαρχεία του Λονδίνου είπε ότι ο Τραμπ είναι μια «εντελώς απωθητική φιγούρα» και «ένα από τα πιο κακοήθη στοιχεία στην πολιτική».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, απαντώντας στον Τράμπ, δήλωσε σε ανάρτηση στο twitter ότι οι δηλώσεις του τροφοδοτούν το μίσος και τόνισε ότι μόνος εχθρός είναι οι φανατικοί ισλαμιστές.

Σε μία πρωτόγνωρη αντίδραση η κυβέρνηση του Καναδά κριτίκαρε τον υποψήφιο του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας δήλωσε απαντώντας στις δηλώσεις Τράμπ, ότι «αυτό είναι κάτι που δεν ανεχόμαστε στον Καναδά» και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχουν αποστασιοποιηθεί τόσο από αυτό που ακούστηκε στις ΗΠΑ.

 Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στον μουσουλμανικό κόσμο με τον θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου να μιλάει για ρητορική μίσους που μπορεί να προκαλέσει ένταση και εχθρότητα με τα 8 εκατομμύρια μουσουλμάνων που ζουν στις ΗΠΑ.

Αντίδραση του ΟΗΕ

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ήταν “τραγικά ανεύθυνος” και έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο επικεφαλής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών χθες.

Ο Τραμπ, που προηγείται σε ποσοστά όλων των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, συνέκρινε το σχέδιό του με την κράτηση σε στρατόπεδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο των Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής και άλλων, και απέρριψε χθες τις αυξανόμενες παγκόσμιες αντιδράσεις στις προτάσεις του.

“Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης,” είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Ζάιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν σε δημοσιογράφους.

“Είναι τραγικά ανεύθυνο, δεδομένου του στόχου των εξτρεμιστών, να πέσει στην παγίδα της υποστήριξής των, εις βάρος εκείνων που οι ίδιοι – η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων – μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμοι στόχοι από αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες,” είπε.

“Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα,” πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

 

Πηγή: Guardian

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50