search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:08
MENU CLOSE

Πρόσφυγες και Τουρκικοί τσαμπουκάδες στο Αιγαίο

02.02.2016 10:16
Πρόσφυγες και Τουρκικοί τσαμπουκάδες στο Αιγαίο - Media

Τα δεκάδες  χιλιάδες πλωτά μέσα που διακίνησαν (και θα συνεχίσουν να διακινούν) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τις τουρκικές ακτές στο ελληνικό (ευρωπαϊκό) έδαφος των νησιών, προσφέρει στην Τουρκία μια ευκαιρία για να υπενθυμίσει (και να προωθήσει) τις γνωστές θέσεις της: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, βράχοι και βραχονησίδες επί των οποίων η κυριαρχία δεν είναι διευκρινισμένη από τις συνθήκες» .

 

Τα δεκάδες  χιλιάδες πλωτά μέσα που διακίνησαν (και θα συνεχίσουν να διακινούν) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τις τουρκικές ακτές στο ελληνικό (ευρωπαϊκό) έδαφος των νησιών, προσφέρει στην Τουρκία μια ευκαιρία για να υπενθυμίσει (και να προωθήσει) τις γνωστές θέσεις της: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, βράχοι και βραχονησίδες επί των οποίων η κυριαρχία δεν είναι διευκρινισμένη από τις συνθήκες» .

Με αυτήν ακριβώς τη θέση η Τουρκία μεθόδευσε την κρίση των Ιμίων (Γενάρης 1996) και αυτήν ακριβώς τη θέση κατοχύρωσε στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών συνομιλιών υπό αμερικανική διαιτησία με τη Συμφωνία της Μαδρίτης ενάμιση χρόνο αργότερα (Ιούλης του 1997). Έκτοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν την τεράστια διπλωματική ήττα της κρίσης των Ιμίων και να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές της συνέπειες. 

Ο «διάλογος» για παράδειγμα ποιος έχει (η Ελλάδα ή η Τουρκία) την αρμοδιότητα της διάσωσης λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Κω, περιγράφει παραστατικά κάτι από τις βαριές συνέπειες της ελληνικής ήττας στην κρίση των Ιμίων…

Επίσης, οι παροτρύνσεις των Ευρωπαίων Εταίρων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής ροής, περιγράφουν κι αυτές τις συνέπειες της ήττας των Ιμίων, καθώς οι Εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τις τουρκικές αξιώσεις επί του ελληνικού (ευρωπαικού) θαλάσσιου –και όχι μόνο- χώρου. Παρ όλα αυτά υποδεικνύουν στην ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με αυτούς που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ακόμη και κατοικημένων από Ελληνες νησίδων του Αιγαίου.

Η τουρκική διπλωματία, παρά τα γενικότερα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που παρουσιάζεται  με την προσφυγική κρίση για να υπενθυμίσει τις θέσεις της στο Αιγαίο. Και το κάνει με τον παραδοσιακό τουρκικό «τσαμπουκά» ο οποίος εκδηλώνεται  εύκολα προς όποιον η Αγκυρα θεωρεί αδύναμο και του χεριού της.

Ετσι λοιπόν στις ελληνικες εκκλήσεις για εποικοδομητική στάση στον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Τουρκία απαντά με προκλήσεις.

Πρόσφατα με την έκδοση NOTAM και NAVTEX που αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Και την περασμένη Δευτέρα (όπως διαβάζουμε στο mignadiou.com) ενώ στην Αθήνα βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία που συζητούν το προσφυγικό (καθ’ υπόδειξη των Γερμανών και των Βρυξελλών) οι τουρκικές αρχές ανακοίνωναν νέα  NAVTEX 095/16 ότι θα πραγματοποιήσουν άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε μια μεγάλη περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου. Περιοχή η οποία καθώς εκτείνεται εντός του FIR Αθηνών περιλαμβάνεται στην Ελληνική Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Δεν είναι μυστικό – παρά την τάση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο είτε της «ισχυρής Ελλάδας» είτε  της «κατεστραμμένης από την κρίση Ελλάδας» – ότι η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά αυτήν την ζώνη διεκδικώντας την επέκταση των τουρκικών αρμοδιοτήτων, όχι μόνο μέχρι το μέσο του Αιγαίου, αλλά και σχεδόν σε όλη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, με τρόπο που να αποκόπτεται φυσικά και η Ρόδος και το Καστελόριζο.

Μυστικό δεν είναι επίσης ότι, στις Διεθνείς Σχέσεις  η προφανής αδυναμία  κάποιου αποτελεί ευκαιρία, την οποία θα εκμεταλλευτεί  για να προωθήσει τα συμφέροντά του κάποιος άλλος. Και στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική οικονομική/ πολιτική αδυναμία και η κοινωνική κόπωση είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερες. Όπως και η Τουρκική ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:03