27/03/2019 01:44:03
24.9.2009

Άναψαν φωτιές με την Εμπορική

Αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα οι φήμες περί πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας σε κάποιον μεγάλο εγχώριο χρηματοπιστωτικό όμιλο από τη βασική μέτοχο Credit Αgricole, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας του προέδρου του γαλλικού ομίλου  Georges Ρauget και τη σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής της η οποία κατέγραψε άνοδο της τάξης του 9% σε μία μόνο ημέρα.

Από την διοίκηση της τράπεζας βέβαια διαψεύσθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος του ομίλου βρίσκεται στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί την πώληση της Εμπορικής και ότι πρόκειται για μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των αναγκαίων για τη λειτουργία του ομίλου συσκέψεων με τα στελέχη της Credit Αgricole στη χώρα μας.

Τα παιχνίδια με την Εμπορική έβαλαν φωτιά και σε άλλες μικρομεσαίες του κλάδου, όπως π.χ. η Γενική Τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν ασφυκτικό ανταγωνισμό από τα μεγαθήρια του κλάδου.

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο νέος Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής, Αlain Strub, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για επιστροφή της τράπεζας σε κερδοφορία το 2010 με περιορισμένο εξόδων 20% και μείωση προσωπικού στα 4.000 άτομα από 5.500 που είναι σήμερα. Σχέδιο το οποίο έχει ήδη πέσει έξω αφού οι ζημιές του ομίλου της Εμπορικής το πρώτο εξάμηνο του 2009 έφτασαν τα 359 εκατ. ευρώ!

Επίσης, ότι η Credit Αgricole διατηρεί ποσοστό άνω του 87% στο μετοχικό της κεφάλαιο, βρίσκεται δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 90% που θα της επιτρέψουν να βγάλει τη μετοχή από το Χ.Α.

Αυτά τα ολίγα – προς το παρόν – γιατί οι καιροί είναι πονηροί…

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.