search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:02
MENU CLOSE

Νέες ελπίδες για την Κούνεβα

26.11.2009 13:49
Νέες ελπίδες για την Κούνεβα - Media

Ήταν μια από τις πιο αποτρόπαιες επιθέσεις εις βάρος ενός ανθρώ που, μιας γυναίκας μετανάστρι ας, μιας μαχόμενης συνδικαλί στριας. Το βιτριόλι που έκαψε το πρόσωπο, τα σπλάχνα, την ίδια τη ζωή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, πέρυσι παραμονές Χριστουγέννων, δεν προκάλεσε μόνο σοβαρότατες βλάβες στην υγεία της.

Ήταν μια από τις πιο αποτρόπαιες επιθέσεις εις βάρος ενός ανθρώ που, μιας γυναίκας μετανάστρι ας, μιας μαχόμενης συνδικαλί στριας. Το βιτριόλι που έκαψε το πρόσωπο, τα σπλάχνα, την ίδια τη ζωή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, πέρυσι παραμονές Χριστουγέννων, δεν προκάλεσε μόνο σοβαρότατες βλάβες στην υγεία της.

Ήταν και η απαρχή ενός πανελλήνιου κύμα τος κινητοποιήσεων για να καταργηθεί το καθεστώς δουλείας στον τομέα της καθα ριότητας, καθώς έβγαλε στην επιφάνεια την καθημερινή πραγματικότητα της ανασφάλι στης και μαύρης εργασίας που βιώνουν και υπομένουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Μαζικές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, ακόμα και 22.000 υπογραφές που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία και συμπεριλαμβάνονται στον φάκελο της δικογραφίας, έβαλαν στο επίκεντρο των συζητήσεων το δουλεμπόριο στο οποίο επιδίδονταν οι εταιρείες εργολα βίας καθαριότητας στο Δημόσιο. Εταιρείες που καθιέρωσε η κυβέρνηση Σημίτη και δια τήρησε η Ν.Δ., για να μην ξεχνιόμαστε…

Κι όμως, όπως ακριβώς από μία τραγωδία μπορεί να προκύψει μία ελπίδα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά αντίστροφα, μπορεί σήμερα να λειτουργήσει η περιβόητη επι κήρυξη των δραστών με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Διότι, όπως λέει και η ίδια η Κωνσταντίνα από το δωμάτιο του Ευαγγελισμού, όπου εξακολουθεί να νοση λεύεται, η επικήρυξη «είναι ένα μαχαίρι, μπο ρεί να κάνει και καλό και κακό…».

Το γεγονός ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να ανοίξει ξανά τη ζοφερή υπόθεση που ο ανακριτής το περασμένο καλοκαίρι έσπευσε να βάλει στο αρχείο, αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να βρεθεί επιτέλους ο δράστης, που δεν είχε στόχο τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αλλά ένα ολόκληρο κίνημα για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συν θήκες εργασίας.

Βλέπετε, ο ανακριτής δεν μπήκε καν στον κόπο να πάει μέχρι τον Ευαγγελισμό και να λάβει κατάθεση από την άτυχη γυναίκα, που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά το ανακριτικό έργο, δεν έλαβε καν υπόψη του το γεγονός ότι η Κούνεβα είχε καταγγείλει ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της προκειμένου να σταματήσει την έντονη συνδικαλιστική της δράση.

Για να μη μιλήσουμε για την αστυνομική προανάκριση στο πλαίσιο της οποίας εξετά στηκαν περί τους 45 μάρτυρες χωρίς να βγει κανένα αποτέλεσμα, αφού οι αστυνομικοί ρωτούσαν άσχετα πράγματα θεωρώντας τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση… ερωτική αντι δικία!


Προβληματίζονται οι δικηγόροι

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δικηγόροι της Κούνεβα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Στις 20 Οκτωβρίου, μαζί με αντι προσωπεία της ΠΕΚΟΠ, του σωματείου των καθαριστριών στο οποίο ανήκε η Κούνεβα, επισκέφτηκαν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με αίτημα να μην αρχειοθετηθεί η υπόθεση.

Ο υπουργός Χ. Καστανίδης εύσχημα υπο στήριξε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης (τρομάρα της) Δικαιοσύνης. Βέβαια οι άνθρωποι δεν ζήτησαν από τον υπουργό να αθωώσει ή να καταδικάσει κάποιον, κάτι που πράγματι θα συνιστούσε παρέμβαση. Έρευνα σε βάθος ζήτησαν, όπως άλλωστε και ο τελευταίος πολίτης σε αυτή τη χώρα δικαιούται…

Ενώ όμως ο Καστανίδης είπε εμμέσως πλην σαφώς «παρελθέτω απ’ εμού το ποτή ριον τούτο», αποφεύγοντας να κάνει μια δημόσια δήλωση για το θέμα, δεν συνέβη το ίδιο και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως επισημαίνει εύστοχα ο συνήγορος της Κωνσταντίνας Κώστας Παπαδάκης, δεν είναι καν αρμόδιος! Για τον Χρυσοχοΐδη προφανώς δεν ισχύει ο κανόνας της παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης καθώς αυτός χαρακτή ρισε «προσωπικό στοίχημα» τη διερεύνηση της υπόθεσης…

Για τον συνήγορο, μάλιστα, η επικήρυξη με το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό καθώς:

u η λογική των επικηρύξεων αποτελεί οπι σθοδρόμηση του νομικού μας πολιτισμού,

u απευθύνεται στη φιλοχρηματία και όχι στη συνείδηση δικαίου των πολιτών,

u επαναφέρει την κοινωνία σε καθεστώς άγριας Δύσης, σε μια εποχή βαρβαρότη τας και αυτοδι κίας που έχει παρέλ θει προ πολλού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:01