search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:05
MENU CLOSE

Ο φούρναρης από το Κιλκίς που άνοιξε το σπίτι του στους πρόσφυγες

28.03.2016 11:56
Ο φούρναρης από το Κιλκίς που άνοιξε το σπίτι του στους πρόσφυγες - Media

Καθώς οι Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορα τους στους πρόσφυγες, ένας φούρναρης στο Κιλκίς ανοίγει τα δικά του.

 

Το τελευταίο δεκαήμερο ο Δημήτρης Σπυρίδης, απόγονος προσφύγων και μετανάστης και ο ίδιος στο παρελθόν, φιλοξενεί τρεις οικογένειες προσφύγων στο σπίτι του στον Ευρωπό του Κιλκίς. Συνολικά φιλοξενεί έξι ενήλικους και έξι παιδιά συμπεριλαμβανόμενης της οικογένειας του που περιλαμβάνει τον ίδιο, τη γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Για να φιλοξενηθούν όλοι κατάλληλα κοιμούνται με τη γυναίκα του στους καναπέδες στο σαλόνι.

Ο Σπυρίδης επισκέφθηκε την Ειδομένη και, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press, «το μόνο που έβλεπα ήταν λάσπη, το μόνο που άκουγα ήταν κλάματα μωρών και ανθρώπους να βήχουν». Γύρισε συγκλονισμένος και λίγες ημέρες μετά έστειλε το γιο του στην Ειδομένη με μια αποστολή, να φέρει πίσω μια οικογένεια προσφύγων για να τη φιλοξενήσουν.

Πλέον η βασική γλώσσα του σπιτιού είναι τα αγγλικά, για να μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ όλων. Ο Φαντί Αλντίν ήταν δικηγόρος στο Ιντλίπ πριν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Έμεινε με την πενταμελή οικογένεια του για τρεις εβδομάδες στην Ειδομένη. «Τώρα ζούμε με αυτή την πλέον φιλόξενη οικογένεια και μπορούμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Είναι μια πολύ ευγενική οικογένεια και οι Έλληνες έχουν βοηθήσει τους πρόσφυγες πάρα πολύ».

Η γυναίκα του είπε πως «δε μπορούσαμε να αντέξουμε άλλο τις συνθήκες στην Ειδομένη. Πλέον περιμένουμε να δούμε σε ποια χώρα θα γίνει η μετεγκατάσταση. Δε μας νοιάζει που θα πάμε, αρκεί να είναι ασφαλές».

Μαζί τους μένουν και οι Σύριοι γείτονες τους στην Ειδομένη, ο Αχμάντ Αχμάντ και η Σούρια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φαντί «δε γνωριζόμασταν πιο πριν αλλά ήταν οι σκηνές μας κοντά στον καταυλισμό στην Ειδομένη. Όταν η οικογένεια Σπυρίδη προσφέρθηκε να μας φιλοξενήσει, τους ρώτησα αν μπορούσαν να έρθουν μαζί μας και δέχτηκαν».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:05