search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:37
MENU CLOSE

Ένα Ταξίδι

06.05.2011 08:40
Ένα Ταξίδι - Media

Η αλήθεια είναι ότι από την πολιτική μας παιδεία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε παρόμοια αναγνώσματα όπως αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη γλώσσα μας μετην υπογραφή τού πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair. Στον ογκωδέστατο αυτό τόμο, ο Βρετανός πολιτικός μιλά για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής του.

Tony Blair
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης, Έλλη Συλογίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 946

Η αλήθεια είναι ότι από την πολιτική μας παιδεία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε παρόμοια αναγνώσματα όπως αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη γλώσσα μας μετην υπογραφή τού πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair. Στον ογκωδέστατο αυτό τόμο, ο Βρετανός πολιτικός μιλά για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησής του. Και μόνο λόγω αυτού, το βιβλίο αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, αν σκεφτούμε ότι αναφέρεται στα γεγονότα που έκλεισαν τον περασμένο αιώνα και εγκαινίασαν τον 21ο, μέσα σε πρωτόγνωρες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Blair άσκησε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα από τις 2 Μαΐου 1997 έως τις 27 Ιουνίου 2007. Είναι, μάλιστα, ο μόνος Εργατικός πρωθυπουργός που κατάφερε να εκλεγεί 3 συνεχείς φορές (1997, 2001, 2005).

Πρόκειται δηλαδή για μια προσωπικότητα που έπαιξε βαρύνοντα και καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα και τις εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας σε πλανητικό επίπεδο. Το κείμενό του όμως δεν είναι ένα τυπικό, στερεότυπο κείμενο ενός υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου, αλλά ένα κείμενο ενός απλού ανθρώπου. Με δυο λόγια, ο Blair δεν επιφυλάσσει για τον εαυτό του ούτε τις αρετές ενός αγίου ούτε βέβαια δέχεται να σηκώσει τις αμαρτίες του κόσμου στις πλάτες του. Διαθέτοντας το πλεονέκτημα του βρετανικού χιούμορ, στέκεται με μέτρο απέναντι στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του .Έχοντας ιδιαίτερη και ξεχωριστή πολιτική παιδεία, κάνει έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του. Πέρα από τις όποιες πολιτικές- ιδεολογικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κάποιος ή τις διαφορετικές τοποθετήσεις απέναντι σε συγκεκριμένα γεγονότα, ο Tony Blair μας χαρίζει ένα ενδιαφέρον τόσο πολιτικό όσο και προσωπικό ταξίδι, γραμμένο σαν μυθιστόρημα, με πλοκή, εναλλαγές και κυρίως… βρετανικό ύφος!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 16:37