search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:30
MENU CLOSE

Κλειστό το λιμάνι της Χίου – Πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις απελάσεις

02.04.2016 16:30
Θρίλερ με τον θάνατο διευθύντριας σχολείου - Το χτύπημα στο κεφάλι και τα αναπάντητα ερωτήματα - Media

Κλειστός παραμένει ο κεντρικός λιμένας της Χίου από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες απελάσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Το νησί εξυπηρετείται από το λιμάνι των Μεστών, στην δυτική ακτή της Χίου.

Σύμφωνα με το Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ πιέζουν τους πρόσφυγες να εγκαταλήψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν στη δομή της Σούδας, 500 μέτρα μακρύτερα. Ωστόσο οι ίδιοι το αρνούνται, φοβούμενοι ότι υπό καθεστώς εγκλεισμού η αναγκαστική απέλασή τους στην Τουρκία είναι δεδομένη.

Σύμφωνα πάντως με το politischios.gr τα ΜΑΤ έχουν λάβει εντολή βίαιης απομάκρυνσης των προσφύγων, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι απελάσεις

Σύμφωνα πάντα με το politischios.gr οι τοπικές αρχές έχουν λάβει εντολή, παρά τα όποια προβλήματα, να ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών ακόμη και από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία σε πρώτη φάση θα προωθήσει απευθείας από τη Χίο στον Τσεσμέ 250 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν φρουρούμενα (1 μετανάστατης θα συνοδεύεται από 1 αστυνομικό της Frontex) με πλοίο της γραμμής. Πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι η Frontex έχει ναυλώσει το καταμαράν της εταιρίας «Erturk» για τη μεταφορά τους στα απέναντι παράλια.

Με πληροφορίες από: politischios.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29