search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:16
MENU CLOSE

Βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Airbus – Θρίλερ με τα αίτια της συντριβής

19.05.2016 04:30
EgyptAir: Κάποιοι είχαν γράψει «αυτό το αεροπλάνο θα το ρίξουμε» - Media

Συντρίμμια της πτήσης 804 της Egypt Air που εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι προς το Κάιρο, της οποίας το στίγμα χάθηκε από τα ραντάρ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, εντοπίστηκαν στη Μεσόγειο, νότια της Καρπάθου. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αεροσκάφους, η Αιγυπτιακή Egypt Air.

Οι ελληνικές και αιγυπτιακές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για τη συλλογή συντριμμιών του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 66 άτομα: 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, και ένας από: Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Τσαντ, Πορτογαλία, Αλγερία και Καναδάς.

Το αεροσκάφος, ένα Airbus A320 κατασκευής του 2003, ταξίδευε σε υψόμετρο πλεύσης όταν εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ είχε περάσει στο αιγυπτιακό FIR. Κατά την τελευταία συνομιλία του με τις ελληνικές αρχές ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους δεν ανέφερε την ύπαρξη οποιουδήποτε προβλήματος, ενώ δεν εστάλη σήμα κινδύνου. Ωστόσο λίγο αργότερα το αεροπλάνο πραγματοποίησε απότομους ελιγμούς πριν συντριβεί στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κορυφαίο Αιγύπτιο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg πιθανότερη αιτία για τη συντριβή θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και όχι μηχανική αστοχία, αν και σημείωσε πως πρόκειται απλώς για «εικασίες».

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν οι ζωές των επιβατών καθώς προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Μετά το περιστατικό τα μέτρα ασφάλειας στα αιγυπτιακά αεροδρόμια είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο, καθώς τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν θεωρήθηκαν ανεπαρκή.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ:

20:00 Πληροφορίες που επικαλείται το Ινστιτούτο Ανάλυσης Στράτφορ αναφέρουν πως οργάνωση της Αιγύπτου που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους.  Οι πληροφορίες αυτές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

19:35 Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης ενός αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στη Μεσόγειο που μετέφερε 66 ανθρώπους νωρίτερα σήμερα και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά εικασία για αυτά.

«Οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν και να εξακριβώσουν ποια είναι τα γεγονότα σχετικά με αυτό που συνέβη σήμερα. Δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες.

18:50 Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τους 66 επιβάτες του μοιραίου Airbus.

Ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν και ένας φοιτητής που εκπαιδευόταν στη στρατιωτική ακαδημία του Saint-Cyr και είχε αναχωρήσει από το Παρίσι για να μεταβεί στο Τσαντ για την κηδεία της μητέρας του.

Ένας ακόμα επιβάτης από την Αίγυπτο επέστρεφε στη γενέτειρά του, έπειτα από ιατρική αγωγή που είχε ακολουθήσει στη Γαλλία.

 

18:30 Τρομοκρατική ενέργεια είναι η συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγιστάνα και μοναδικό υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

17:50 Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχει εντοπιστεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίστηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.

17:35 Παράλληλα, ένα ακόμα βίντεο κυκλοφορεί στο YouTube από τη Mega Russian Car Crash Compilations, το οποίο αναφέρει πως δείχνει το μοιραίο αεροσκάφος τη στιγμή της πτώσης του.

Στο βίντεο φαίνεται μια πύρινη «μπάλα» στον ουρανό, με τα ξένα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι πρόκειται για το μοιραίο AirBus A320, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του…

17:20 Ένα βίντεο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, το οποίο, σύμφωνα με τον χρήστη του Twitter που το ανήρτησε, δείχνει τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

 

17:15 Η προγραμματισμένη για αύριο Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, στην οποία επρόκειτο να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός, αναβάλλεται έπειτα από κοινή απόφαση των συμμετεχόντων λόγω της τραγικής εξέλιξης της συντριβής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ύστερο χρονικό σημείο.

16:50 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newsday247.com, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν την ευθύνη της πτώσης του αεροσκάφους καθώς, όπως ισχυρίζονται, είχαν τοποθετήσει βόμβα στο εσωτερικό του σκάφους, όταν βρισκόταν στο Παρίσι. 

16:40 Η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Ο Χάμοντ είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν υποθέσεις για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

“Γνωρίζουμε ότι βρισκόταν στην πτήση ένα πρόσωπο με βρετανικό διαβατήριο, που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο από το Παρίσι. Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για παροχή βοήθειας”, είπε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

16:30 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αεροσκάφος Airbus A320 της αιγυπτιακής εταιρείας EgyptAir που κατέπεσε σήμερα στη Μεσόγειο από την σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, την Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να ενημερώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης, έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

16:20 Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται ελληνικές πηγές, η πιθανότητα ένας βομβιστής αυτοκτονίας ή κάποια βόμβα να είναι η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους είναι «υπαρκτή»

16:05 Τα δύο αυτά αντικείμενα, χρώματος πορτοκαλί, εντοπίστηκαν σε απόσταση 200-230 μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός του FIR της Αιγύπτου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir. Προκαλεί εντύπωση το πως βρέθηκαν τα συντρίμμια τόσο μακριά από το σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους. 

15:55 Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εντοπίστηκαν συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir. Πρόκειται για δυο μεγάλα κομμάτια από πλαστικό που εντοπίστηκαν 50 ναυτικά μίλια νοτια της Καρπάθου.

 

15:45 Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Sherif Fathy επιβεβαιώνει πως οι έρευνες για το αεροπλάνο έχουν εστιάσει σε μία περιοχή κοντά στην Κάρπαθο. Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει πως το αεροπλάνο έχει πέσει 130 ναυτικά μίλια από το νησί των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα, ο Sherif Fathy δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από ό,τι μια τεχνική βλάβη. Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλεία των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

15:30 Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», είπε ο Μπορτνίκοφ.

15:20 «Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της EgyptAir. «Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα αίτια της εξαφάνισης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

15:15 Η γαλλική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

«Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο» της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

14:49 Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επικαλείται ο Guardian περιγράφουν ως το κρίσιμο σημείο για την πορεία του αεροπλάνου το χρονικό διάστημα από τις 03:27 έως τις 03:29. Ήταν εκείνα τα δύο λεπτά όταν το αεροπλάνο έκανε στροφή 90 μοιρών και έπεσε από τα 37.000 πόδια στα 15.000 πριν περιστραφεί δεξία και εξαφανιστεί 10 με 15 ναυτικά μίλια στον Αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει εκτός από τα C130, τα ελικόπτερα και τη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς και F-16 για τις έρευνες εντοπισμού του αεροσκάφους.

14:31 Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καλεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, το συμβούλιο γίνεται με αφρομή την εξαφάνιση του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση από Παρίσι προς Κάιρο. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Sherif Fathy, παρουσίασε μία λεπτομερή έκθεση με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, αποφάσισε να συνεχιστούν οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης και η δουλειά για να ξεδιπλωθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση του αεροπλάνου το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γαλλίας. Επίσης το συμβούλιο θα κατευθυνθεί προς την κατεύθυνση παροχής κάθε βοήθειας προς τις οικογένειες των επιβατών και των μελών του πληρώματος.

14:25 Δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους, αναφέρει το Reuters που επικαλείται το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή πληροφοριών για την πτήση από δορυφόρους, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου.

14:03 Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για το περιστατικό της συντριβής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών και τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σε επικοινωνία με την οικογένεια του Βρετανού που βρισκόταν στο αεροπλάνο.

13:45 Σε ενημέρωση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες της πορείας του αεροπλάνου από τον ελληνικό εναέριο χώρο, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εξέφρασε τις ευχές του για να έχει καλή κατάληξη η υπόθεση αν και φέρεται ότι το αεροπλάνο έχει χαθεί, όπως είπε. Η ελληνική πολιτεία διαθέτει εκτός των δυνάμεων που ήδη μετέχουν στις έρευνες και αεροσκάφη f-16 για να συμβάλουν εάν χρειαστεί στην επιχείρηση διάσωσης.

13:56 Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την πορεία του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στο ελληνικό FIR.

Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών,  που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του.

Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου  και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής  Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο  FIR Καΐρου.

Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στην συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

13:30 Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της EgyptAir, το οποίο εξαφανίστηκε μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών με 66 επιβαίνοντες, είχε παραδοθεί στην εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία. «Με λύπη της η Airbus επιβεβαιώνει πως ένα A320 της EgyptAir χάθηκε πάνω από τη Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Το εν λόγω αεροσκάφος, με στοιχεία εγγραφής Su-GCC, έφερε τον σειριακό αριθμό 2088 και παραδόθηκε στην EgyptAir με την έξοδό του από τη γραμμή παραγωγής τον Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε στο ενεργητικό του περίπου 48.000 ώρες πτήσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, δηλ. περίπου το μισό της συνολικής διάρκειας πτήσεων ενός Airbus A320.«Η Airbus είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική βοήθεια στο γαλλικό Γραφείο Έρευνας και Αναλύσεων (BEA), καθώς και στις αρχές που έχουν επιφορτισθεί με την έρευνα», προσθέτει η εταιρεία, συμμεριζόμενη «την ανησυχία όλων των επηρεαζομένων προσώπων» από την απώλεια του αεροπλάνου.

13:26 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών συνετρίβη και πρόσθεσε ότι καμία υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις αιτίες της συντριβής.

13:17 Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την εξαφάνιση του αεροπλάνου

  • Η πτήση MS804, ένα Airbus A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από Παρίσι στο Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ με 66 επιβάτες και πλήρωμα.
  • Οι Αιγυπτιακές αερογραμμές, είπαν ότι η συσκευή εκπομπής σήματος κινδύνου του αεροπλάνου, έστειλε ένα σήμα το οποίο έλαβαν οι αρχές στις 4.26 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, δύο ώρες μετά την τελευταία επαφή του αεροπλάνου με τα ραντάρ.
  • Η εταιρεία δήλωσε ότι η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε όταν το αεροπλάνο είχε μπει στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου και οι φόβοι ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί στη Μεσόγειο αυξάνονται.
  • Πηγή από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανέφερε στο πρακτορείο AFP ότι το αεροπλάνο συνετρίβη 130 μίλια από την Κάρπαθο. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αλλά και αξιωματούχοι της πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, ανέφεραν ότι το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα.
  • Είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας από τον αιγυπτιακό στρατό. Στις έρευνες συμμετέχουν ελληνικά αεροπλάνα και πλοία, όπως επίσης και ένα γαλλικό αεροσκάφος.
  • Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους πιθανούς λόγους της εξαφάνισης του αεροπλάνου. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία υπόθεση.
  • Το αεροπλάνο μετέφερε 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος. Δύο πιλότοι, πέντε αεροσυνοδοί και τρεις άνδρες της ασφαλείας. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάμεσα στους επιβάτες ήταν δύο μωρά και ένα παιδί.
  • Το αεροπλάνο, σύμφωνα με την εταιρεία, μετέφερε 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλους, 2 Ιρακινούς και από έναν επιβάτη υπήκοο Βρετανίας, Βελγίου, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Σουδάν, Τσαντ, Πορτογαλίας, Αλγερίας και Καναδά.
  • Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε το πέμπτο δρομολόγιο της ημέρας και ταξίδευε στα 37.000 πόδια.
  • Ο πιλότος είχε στο ενεργητικό του 6.275 ώρες πτήσης και ο συγκυβερνήτης 2.766. Σύμφωνα με την εταιρεία το αεροπλάνο παραδόθηκε στις Αιγυπτιακές αερογραμμές το 2003.

12:47 Και δεύτερο ελληνικό αεροπλάνο μετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Από νωρίς στις έρευνες λαμβάνει μέρος αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας EMB-145H και προστέθηκε και ένα C-130. Στις έρευνες μετέχει επίσης ένα ελληνικό ελικόπτερο Super Puma και η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

12:21 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας  Jean-Marc Ayrault δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση για τις πιθανές αιτίες και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για τα πιθανά σενάρια.

12:15 Ιατρικό προσωπικό φθάνει στο αεροδρόμιο του Καΐρου στο χώρο που βρίσκονται οι συγγενείς των επιβατών.

12.12 Συγγενείς των επιβατών του αεροπλάνου των Αιγυπτιακών Αερογραμμών βρίσκονται στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι και στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

 

 

11:58 Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί, σύμφωνα με τον Guardian, όμως αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου και των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, πιστεύουν ότι το αεροσκάφος έχει πέσει σε θαλάσσια περιοχή. Η πτώση του αεροσκάφους είναι όμως σύμφωνα με αξιωματούχους το πιο πιθανό σενάριο, καθώς το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε σε κανένα από τα γειτονικά αεροδρόμια.

11:31 Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Sherif Ismail δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί οποιαδήποτε εκδοχή ακόμη και η τρομοκρατία, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. «Οι επιχειρήσεις έρευνας είναι σε εξέλιξη στο σημείο που θεωρούμε ότι το αεροπλάνο έχασε την επαφή με τα ραντάρ» είπε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, είπε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε τίποτα αυτή την ώρα. Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα μπορούμε να μιλήσουμε για τις αιτίες».

11.20 Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δημοσιεύει ο Guardian, το αεροπλάνο συνετρίβη στη Μεσόγειο, 130 μίλια από την Κάρπαθο. Η Βρετανική εφημερίδα αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου AFP το οποίο επικαλείται πηγές από την ελληνική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

11:14 Οι New York Times, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και επικαλούνται ανακοίνωση της εταιρείας στο twitter.

11:07 Oι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του αιγυπτιακού αεροσκάφους έτσι όπως καταγράφηκαν από το MarineTraffic

11:01 Η Γαλλία προσφέρθηκε να στείλει στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία προκειμένου να συμβάλλουν στις έρευνες για το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι σε διαρκή επαφή με την αιγυπτιακή από τη στιγμή που εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι επέβαιναν 15 Γάλλοι πολίτες στο αεροπλάνο που εξαφανίστηκε.

10:56 Ο εκπρόσωπος του στρατού της Αιγύπτου Mohammed Samir, δήλωσε στην επίσημη σελίδα του στρατού στο Facebook ότι ο στρατός δεν έλαβε σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο.

10:50 Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών είπε ότι υπήρχαν τρεις αξιωματικοί των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας στο αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τα Ραντάρ. Ο Alain Vidalis είπε στους δημοσιογράφους μετά την κυβερνητική σύσκεψη ότι το αεροπλάνο είχε 7 μέλη πληρώματος και τρεις αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας κάτι που χαρακτήρισε συνηθισμένη διαδικασία.

10:43 Οι Αιγυπτιακές Αερογραμμές διαμαρτύρονται για αυτό που αποκαλούν «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις αιτίες της εξαφάνισης του αεροσκάφους και ζητούν από τα ΜΜΕ να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώνεις. 

10:35 Σχεδόν 7 ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους οι αρχές ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι έχει συμβεί με το αεροπλάνο. Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα που μιλούν επιβεβαίωση της πτώσης, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι το εξαφανισμένο αεροπλάνο έχει συντριβεί.

10:27 «Οι Έλληνες ελεγκτές προσπάθησαν να συνομιλήσουν με τον πιλότο αλλά δεν ανταποκρινόταν» δήλωσε ο Διοικητής Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος σε πρωινή εκπομπή του ANT1

10:25 Επιβεβαιώθηκε το δραματικό σενάριο της συντριβής του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, αναφέρει δημοσίευμα του CBS το οποίο επικαλείται αξιωματούχο των αιγυπτιακών αερογραμμών. Το αεροπλάνο δεν έχει προσγειωθεί σε κανένα από τα κοντινά αεροδρόμια είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας γιατί δεν έχει δικαίωμα να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.

10:14 Ο Jean-Paul Troadec, πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων εφμανίστηκε «σχεδόν βέβαιος» ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε επιθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο η απουσία σήματος κινδύνου από τον πιλότο μπορεί να υποδηλώνει ένα γεγονός πολύ βίαιο. Όπως είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας, «ένα τεχνικό πρόβλημα, μία φωτιά ή πρόβλημα στη μηχανή δεν προκαλούν άμεσα αποτελέσματα και το πλήρωμα θα είχε χρόνο να αντιδράσει. Το πλήρωμα δεν είπε τίποτα, δεν αντέδρασαν, άρα είναι πολύ πιθανό να συνέβη ένα βίαιο γεγονός και ενδεχομένως μία επίθεση».

10:01 Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή που το αεροπλάνο έδωσε το τελευταίο στίγμα του. Στις έρευνες μετέχουν ισχυρές δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού, της ακτοφυλακής και της πολεμικής αεροπορίας. Στην έρευνα συμμετέχουν δύο ελληνικά αεροσκάφη, μία φρεγάτα και είναι σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα σε περίπτωση που απαιτηθεί επιχείρηση διάσωσης.

9:39 Νέα ενημέρωση από τις Αιγυπτιακές Αρχές αναφέρει ότι πιθανώς ο μηχανισμός εκτάκτου ανάγκης του αεροσκάφους εξέπεμψε σήμα δύο ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

9:31 Οι Αιγυπτιακές στρατιωτικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο της πτήσης MS804 των Αιγυπτιακών Αερογραμών σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου, όπως αναφέρει το rt.com.

9:28 Οι Αιγυπτιακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είχε 6.275 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, από τις οποίες 2.101 σε αεροπλάνα τύπου Α320, ο συγκυβερνήτης είχε 2.766 ώρες πτήσεις και το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2003.

9:26 Καμία θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμμάνουελ Βαλς σχετικά με την εξαφάνιση του αεροπλάνου.

9:25 «Είδα φλόγες στον ουρανό» υποστηρίζει σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, καπετάνιος πλοίου που ταξιδεύει στη Μεσόγειο.

9:20 Η ΕΕ παρακολουθεί στενά το περιστατικό με το αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιολέτα Μπάλκ. Οι Ευρωπαϊκές αρχές είναι σε επαφή με τις γαλλικές αρχές και συνεργάζονται για το ζήτημα της εξαφάνισης του αεροσκάφους ανέφερε σε tweet.

9:17 Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή εφημερίδα Ahram το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Σύμφωνα όμως με tweet του Bloomberg που επικαλείται τις Αιγυπτιακές Αρχές ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

9:14 Αξιωματούχοι των αερογραμμών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου μιλώντας στο Reuters, εξέφρασαν την ανησυχία ότι το αεροπλάνο έχει συνετρίβη στη θάλασσα. Σε εξέλιξη οι έρευνες εντοπισμού του αεροπλάνου. Σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ περίπου 45 λεπτά πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Καΐρου, 280 χιλιόμετρα από τις Αιγυπτιακές ακτές.

9:07 Η Γαλλική κυβέρνηση πραγματοποιεί έκτακτη σύσκεψη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που επικαλείται ο Guardian. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη μιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ελ Σίσι. Οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να ερευνήσουν τις αιτίες εξαφάνισης του αεροσκάφους.

8:57 Νέα ενημέρωση από τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές αναφέρει ότι το αεροσκάφος της πτήσης MS804 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών έχασε την επαφή με τα ραντάρ πάνω από τη θάλασσα περίπου 280 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αιγύπτου.

8:48 Έχει κλείσει ο τερματικός σταθμός 3 του αεροδρομίου του Καΐρου, μόνο οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν μπορούν να εισέλθουν. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ασφαλείας του αεροδρομίου οι συγγενείς των επιβατών έχουν μεταφερθεί στον τερματικό σταθμό 1, όπου μία ομάδα έκτακτης ανάγκης παρακολουθεί και ενημερώνει για τις εξελίξεις.

8:44 Δεν υπάρχουν Έλληνες στην πτήση. Ανακοινώθηκαν από τις αιγυπτιακές αερογραμμές οι εθνικότητες των επιβατών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν: 30 υπήκοοι Αιγύπτου, 15 Γαλλίας, 2 από το Ιρακ, 1 από τη Βρετανία, 1 από το Βέλγιο, 1 από το Σουδάν, 1 από το Τσαντ, 1 από την Πορτογαλία και 1 από την Αλγερία 

8:34  Αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου των Εξωτερικών, εξετάζουν την υπόθεση της εξαφάνισης του αεροσκάφους Α320 της EgyptAir πάνω από τη Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο, να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.Στο μεταξύ, αξιωματούχος του γαλλικού αεροδρομίου από το οποίο απογειώθηκε το αεροσκάφος, αναφερόμενος στην πτήση MS804 δήλωσε: “ Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε αυτή την ώρα,” τόνισε.

8:32 Άνδρες της αστυνομίας στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ από όπου ξεκίνησε η πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που χάθηκε από τα ραντάρ.

8:30 Στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών MS 804 που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

   -Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος.

   -Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος.

   -Έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

8:20 Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος Α320 της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, έχει συντριβεί στη θάλασσα.

8:15 Η εφημερίδα “Ahram” της Αιγύπτου, αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του, από τα ραντάρ.

7:49 Η πτήση MS804 τώρα αγνοείται για περισσότερες από 4 ώρες. Η τελευταία επικοινωνία ήταν στις 2.45 τοπική ώρα και τώρα είναι 6.45 στο Κάιρο, οπότε και έχει φως ημέρας ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

«Επίσημη πηγή της EgyptAir δήλωσε ότι η πτήση MS804 που αναχώρησε από το Παρίσι χθες το βράδυ λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα με προορισμό το Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ» ανέφερε η εταιρία σε ανάρτησή της, στο Twitter.

Σε άλλες αναρτήσεις στο Twitter, η εταιρία γνωστοποίησε ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000, πόδια ενώ εξαφανίστηκε αμέσως μετά την είσοδο του στον εθνικό εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το flightradar24.com, το αεροσκάφος ήταν Airbus Α320 που είχε κατασκευαστεί το 2003.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:16