search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:23
MENU CLOSE

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ

19.05.2016 13:30
Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ - Media

Τον πιο έμπιστο στον ίδιο, Τούρκο πολιτικό, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ επέλεξε για αρχηγό του κόμματος ΑΚΡ και επόμενο πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Τον πιο έμπιστο στον ίδιο, Τούρκο πολιτικό, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ επέλεξε για αρχηγό του κόμματος ΑΚΡ και επόμενο πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού του κόμματος την Κυριακή 22 Μαίου και, αν δεν υπάρξει έκπληξη, θα λάβει στη συνέχεια από τον Ερντογάν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η έκπληξη θα είναι αν στο συνέδριο του κόμματος ληφθεί απόφαση ώστε να είναι δύο διαφορετικά άτομα ο ηγέτης και ο πρωθυπουργός. Για να οριστεί κανείς εντολοδόχος πρωθυπουργός, αρκεί να είναι βουλευτής.

Στη δήλωση που έκανε μετά την ανακοίνωση του ονόματός του ως μοναδικού υποψηφίου στο συνέδριο από τον εκπρόσωπο του κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας, με αρμονία προς τους συναδέλφους σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος, με πρώτο τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας» δηλαδή τον Ερντογάν.

Μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 και τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Γιλντιρίμ, που εξελέγη βουλευτής, ανέλαβε υπουργός Μεταφορών. Έκτοτε εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση αυτές του Ιουνίου του 2015. Κι αυτό εξαιτίας της αρχής του κόμματος σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές μπορούν να εκλέγονται μόνο τρεις συνεχόμενες φορές. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, ο Γιλντιρίμ εξελέγη και πάλι.

Με εξαίρεση την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2015, ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών, από το 2002 μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015 ορίστηκε και σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.

Την περίοδο 1978-1993 εργάστηκε σε διάφορες βαθμίδες του κρατικού οργανισμού ναυπηγικής βιομηχανίας. Το 1994, όταν ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε μέχρι το 2000 τον οργανισμό ιπτάμενων δελφινιών του δήμου.

Ο Γιλντιρίμ είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυπηγών του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκε το 1955 στο Έρζιντζαν. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14