search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Επαφές Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με ατζέντα υπέρ μιας «κοινωνικής Ευρώπης»

27.06.2016 12:09
Σε εκδήλωση στον Άγιο Δημήτριο ο Τσίπρας - Media

 

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα καθώς αύριο ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η κατάσταση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στοχεύει να πραγματοποιήσει σειρά επαφών όχι μόνο με τις δυνάμεις της ευρωομάδας της Αριστεράς, αλλά και τους οικολόγους και βέβαια με τους ευρωσοσιαλιστές οι οποίοι αναμένεται να αποτιμήσουν την κατάσταση στην καθιερωμένη πριν από κάθε σύνοδο συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (σε επίπεδο ηγετών), στην οποία ο πρωθυπουργός έχει μετάσχει τις τελευταίες δύο φορές με την ιδιότητα του παρατηρητή. Προσπάθειες γίνονται επίσης να υπάρξει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι επιδίωξη της Αθήνας είναι να συμβάλει στην κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων ώστε στον απόηχο του Brexit να τεθεί και να προωθηθεί με δυναμικό τρόπο η κοινωνική ατζέντα. Ανάλογη πρόθεση για μια πιο επιθετική στάση στην προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας έναντι των συντηρητικών φωνών, εκδήλωσε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Είχε προηγηθεί το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ολάντ όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν “οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και η ανάγκη να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες”, ενώ “συμφωνήθηκε η αμοιβαία υποστήριξη σε άμεσες πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική Ευρώπη”.

 

Αλλαγή σκηνικού μετά το Brexit και τις ισπανικές εκλογές

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το brexit αλλά και τις ισπανικές εκλογές συζητήθηκε εκ νέου στην πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι ούτως ή άλλως παρατηρείται μια αλλαγή στα εκλογικά σώματα των χωρών της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα της ισπανικές εκλογές, συνεργάτες του πρωθυπουργού παρατηρούν ότι μπορεί η ελπίδα ότι οι Podemos θα έρθουν δεύτεροι να διαψεύστηκε, ωστόσο είναι σημαντικό ότι “έφτασαν να διεκδικούν τη δεύτερη θέση, κάτι που πριν από τρία – τέσσερα χρόνια θα ήταν αδιανόητο”. “Το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό έχει υποχωρήσει”, τονίζουν.

 

Νόμος το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η απλή αναλογική

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση αφού κατέληξε στην απλή αναλογική, διατηρώντας όμως το όριο εισόδου του 3%, ετοιμάζεται να προωθήσει άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή (ως το τέλος της εβδομάδας) με στόχο ο νέος νόμος να ψηφιστεί “μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου” σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, “πιθανότατα” μετά το ταξίδι του Τσίπρα στην Κίνα (1- 6 Ιουλίου), ή, ενδεχομένως, μετά το ταξίδι στη Βαρσοβία (για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 8-9 Ιουλίου). Στην ουσία, κατά πληροφορίες, μιλάμε για τροποποίηση άρθρου του ισχύοντος εκλογικού νόμου καθώς οι αλλαγές που θα περάσει η κυβέρνηση είναι η κατάργηση του 50 των 50 εδρών και η ψήφος στα 17, πάνω στα οποία υπήρξε εν πολλοίς κοινός τόπος με τα μικρά κόμματα, κι επομένως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώσει αριθμό ψήφων κοντά στις 200 – πάντως εκτιμάται ότι δε θα μπορέσει να συγκεντρώσει 200 ψήφους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:01