search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:35
MENU CLOSE

Reuters: Το ΔΝΤ δε θα έχει απευθείας συμμετοχή στο νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

09.10.2016 06:22
«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Επιβραδύνεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας - Media

 

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμες πηγές, με γνώση των προτάσεων, μεταδίδει πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει απευθείας στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ πιθανό να δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό ρόλο, με περιορισμένες εξουσίες, που θα διατηρήσει το Ταμείο στο τραπέζι

Το ΔΝΤ επιμένει στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δεχθεί να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Με τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις στην ελάφρυνση να μη δείχνουν να κάμπτονται, πλέον το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο.

«Θα είναι κάτι παραπάνω από συμβουλευτικός ρόλος αλλά δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής ”υγείας” κάθε τρεις μήνες», ανέφερε η μία από τις πηγές τους ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Ο λόγος για τον οποίο οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και ΔΝΤ έχουν φτάσει σε τέλμα είναι η επιμονή του Σόιμπλε στη συμμετοχή του Ταμείου, χωρίς όμως να αποδέχεται τις εκκλήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.

«Αν το ΔΝΤ όντως αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο τότε και οι δυο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες αφού η Λαγκάρντ μπορεί να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει ”Δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας” και ο Σόιμπλε, με τις γερμανικές εκλογές να είναι προ των πυλών, θα μπορεί να πει  «έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ», σύμφωνα με τη μία πηγή του Reuters.
«Δεν θα βάλουν χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά θα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή τεχνική βοήθεια. Πιθανότατα, θα έχουν έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε η δεύτερη πηγή του Reuters.  

«Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει επίσημα. Θα παραμείνουν μέρος της Τρόικα και θα είναι σε όλες τις συζητήσεις», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Παρά την αλλαγή στον ρόλο του Ταμείου, οι Έλληνες αξιωματούχους πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι μία πλευρά που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη πιθανή, αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Αν καθυστερήσει, οι συζητήσεις ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το τέλος των γερμανικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2017, καθώς η συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους θα ενοχλήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:35