search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:43
MENU CLOSE

Στην υγεία της… ατιμωρησίας

03.07.2011 07:58
Στην υγεία της... ατιμωρησίας   - Media

Είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι θα χτυπηθεί η ατιμωρησία δημοσίων λειτουργών, ιδιαίτερα για θέματα δι­αφθοράς, και να υπάρχουν ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι οποί­οι προχωρούν σε ενέργειες που δεί­χνουν το αντίθετο και που δημιουρ­γούν ερωτήματα;

Είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι θα χτυπηθεί η ατιμωρησία δημοσίων λειτουργών, ιδιαίτερα για θέματα δι­αφθοράς, και να υπάρχουν ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι οποί­οι προχωρούν σε ενέργειες που δεί­χνουν το αντίθετο και που δημιουρ­γούν ερωτήματα;

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι το εξής: Μια διευθύντρια νοσο­κομείου που κατηγορείται για πλα­στογραφία και παθητική δωροδοκία είναι δυνατόν να βρίσκεται στο πόστο της μέχρι η υπόθεσή της να τελεσιδικήσει;

Κάθε λογικός άνθρωπος θα έλεγε πως όχι. Αυτή η υπάλληλος θα πρέπει να πάει σπίτι της μέχρι η δικαιοσύνη και το υπηρεσιακό συμβούλιο του φο­ρέα της να την κρίνουν βάσει των γε­γονότων και των αποδείξεων.

Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα όλα γίνονται, εκτός από τα αυτονόητα, η υπάλληλος αυτή, αν και αρχικά εί­χε τεθεί σε αργία από το υπηρεσιακό συμβούλιο του νοσοκομείου «Ελπίς» λόγω των κατηγοριών που εκκρεμούν εις βάρος της, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Α. Μουσιώνης ανακάλεσε την απόφαση του υπη­ρεσιακού συμβουλίου και ζήτησε την επιστροφή της διευθύντριας στην υπηρεσία της μαζί με την οικονομική και επαγγελματική της αποκατάσταση.

Την απόφασή του ο Μουσιώνης, όπως αναφέρεται στο σχετικό κεί­μενο, τη στηρίζει στο επιχείρημα ότι υφίστανται αμφιβολίες για τη σύνθε­ση του υπηρεσιακού συμβουλίου που έλαβε αυτή την απόφαση και από το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από την ημέρα επιβολής της πειθαρχικής ποινής και ακόμη δεν έχει συνεδριά­σει το υπηρεσιακό συμβούλιο προκει­μένου να εξετάσει την επίμαχη υπό­θεση.

Ο κύριος… διοικητής

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Μουσιώνης ακύρωσε την απόφα­ση του «Ελπίς» κατά της υπαλλήλου του στις 10 Ιουνίου όταν είναι γνωστό ότι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την άλλη εβδομάδα, η υπόθεσή της πρόκειται να δικαστεί καθώς της έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων της.

Στην υπόθεση ενεπλάκη δυναμικά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Δι­οίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ύστερα από παρέμβαση της διοίκησης και των εργαζομένων του «Ελπίς» που του ζή­τησαν να επιβληθεί νομιμότητα και δι­καιοσύνη.

Αμέσως ο γενικός επιθεωρητής, αφού εξέτασε την υπόθεση στις 24 Ιουνίου, έστειλε έγγραφο προς τον Μουσιώνη με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας, όπου του επισημαί­νει ότι η απόφαση επαναφοράς της υπαλλήλου στα καθήκοντά της πριν αποφανθούν δικαιοσύνη και υπηρεσι­ακό συμβούλιο δεν είναι νόμιμη και για αυτό τον λόγο ανακαλείται.

Στο έγγραφό του ο Ρακιντζής επιση­μαίνει ότι οι μοναδικοί αρμόδιοι για να επαναφέρουν την υπάλληλο στα κα­θήκοντά της είναι το υπηρεσιακό συμ­βούλιο του «Ελπίς» που την «ξήλωσε» ή η δικαιοσύνη.

Μεθοδεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέ­ρουν κύκλοι από το υπουργείο Υγείας, ότι είναι πάγια τακτική υπαλλήλων να επικαλούνται στα ποινικά δικαστήρια το γεγονός ότι δεν τους έχει δικάσει το υπηρεσιακό τους συμβούλιο προ­κειμένου να τύχουν ευνοϊκής προς σε αυτούς απόφαση.

Επιπλέον στη συγκεκριμένη περί­πτωση, αν η υπάλληλος πήγαινε στο δικαστήριο έχοντας στα χέρια της απόφαση του ανώτατου προϊσταμέ­νου της που την επαναφέρει στην υπηρεσία και στη θέση της, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο δικαστής θα την αθώωνε.

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγ­ματα, ο Μουσιώνης είναι διπλά εκτε­θειμένος γιατί εκτός από τον κόλαφο του Ρακιντζή δέχθηκε και τον κόλαφο απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία γίνονται αποδεκτά τα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η σημε­ρινή διευθύντρια του νοσοκομείου και ανεστάλη η απόφαση του Μουσιώνη.

Αυτό πάντως που μάλλον δεν γνωρί­ζει ο Μουσιώνης, γιατί αν το γνώριζε δεν θα προχωρούσε σε τέτοια απόφα­ση, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που μόνο αυτός τους γνωρίζει, είναι ότι η επίμαχη διευθύντρια είναι πα­λιά… γνώριμη του Ρακιντζή. Για τη συ­γκεκριμένη ένας πολίτης πριν από αρ­κετούς μήνες είχε κάνει εις βάρος της επώνυμη σοβαρή καταγγελία.

Ωστόσο όταν τα πράγματα σοβά­ρεψαν και οι επιθεωρητές που είχε ορίσει ο Ρακιντζής είχαν αρχίσει να «σκαλίζουν» την καταγγελία ο ίδιος πολίτης πήγε και την ανακάλεσε. Απο­τέλεσμα ήταν ο Ρακιντζής να τον μη­νύσει για την αναστάτωση που προκά­λεσε επισημαίνοντάς του ότι με τους θεσμούς δεν παίζουν. Παράλληλα ο Ρακιντζής σταμάτησε την έρευνά του από τη δική του υπηρεσία και την ανέ­θεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας που τη συνεχίζει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:43