search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Δεν είναι ώρα για εκλογές, αλλά για ποσοτική χαλάρωση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1945
1-12-2016
02.12.2016 04:00
soloup_0-1.jpg

 

Η κυβέρνηση αποδίδει σενάρια εκλογών και στρατηγική 4ου μνημονίου στον Μητσοτάκη

Η παραδοχή του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να οδηγούσε σε εκλογές, άνοιξε νέο κύκλο εκλογολογίας, τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κλείσει.

Ωστόσο, οι «προειδοποιητικές βολές» Τσίπρα ήταν εν τη γενέσει τους οριοθετημένες, καθώς στην ίδια ομιλία (και κατά την παράδοση των προκατόχων του) σημείωσε ότι οι εκλογές θα ήταν «η τέλεια καταστροφή για την οικονομία».

Η εκλογολογία εντείνεται και από την αίσθηση ότι οι δανειστές απεργάζονται συμβιβαστική λύση μεταξύ τους, η οποία όμως μπορεί να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση, στον βαθμό που αυτή η λύση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα σημάνει νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Την αίσθηση πιθανού αρνητικού για την Ελλάδα συμβιβασμού επέτειναν και οι αναφορές Τσακαλώτου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου παραδέχτηκε πιέσεις για νέα μέτρα που συνεπάγεται πιθανή παραμονή του ΔΝΤ χωρίς να μειωθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018. Η κυβέρνηση, πάντως, κεντρικά διαμηνύει ότι ούτε εκλογές υπάρχουν στον ορίζοντα, αλλά ούτε νέα μέτρα.

Η προσεκτική αναφορά του πρωθυπουργού στις εκλογές την περασμένη εβδομάδα μοιάζει να είχε περισσότερο στόχο στο εσωτερικό της χώρας παρά στο πεδίο των δανειστών και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όπως προκύπτει και από τη συνολική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού και τη ρητορική που αναπτύχθηκε στη συνέχεια, η αναφορά αυτή, που μοιάζει να ενείχε τον χαρακτήρα προειδοποίησης, είχε αποδέκτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακοπούν σκέψεις για ηρωική έξοδο που φαίνεται να εισηγούνται ορισμένοι και να καλλιεργούν ορισμένες πλευρές. Η προειδοποίηση όμως αυτή στρέφεται και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον βαθμό που ζητά διαρκώς το τελευταίο διάστημα εκλογές. Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ν.Δ. αφορά το δίλημμα που θα διαμορφωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης και το οποίο στο ένα σκέλος του ταυτίζει τις εκλογές… με το 4ο μνημόνιο, το οποίο θα είναι έργο του Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το δίλημμα που προς το παρόν χτίζει η κυβέρνηση είναι ότι από την πλευρά της το μόνο το οποίο υπάρχει είναι η ευκαιρία, το momentum για τον οδικό χάρτη που έχει χαράξει για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και από την άλλη είναι η προσπάθεια της Ν.Δ. να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να πάμε σε εκλογές προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που θα τις κερδίσει) να υπογράψει το 4ο μνημόνιο με το ΔΝΤ καθώς το πλαίσιό του ταυτίζεται με το πρόγραμμα της «γαλάζιας» παράταξης.

Το momentum

Όσο για την κρισιμότητα του momentum που δεν πρέπει να χαθεί γιατί αυτό θα είναι καταστροφή για τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε την τωρινή συγκυρία και ειδικότερα την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με τη 15η Ιουλίου του 2015, όταν μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση υπογράφτηκε το 3ο μνημόνιο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος όχι μόνο επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια εκλογών, αλλά έστειλε και το μήνυμα ότι η αξιοποίηση του momentum είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει plan B. Ο ίδιος θέλησε να μεταδώσει μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, σύμφωνα με το οποίο η δεύτερη αξιολόγηση, αν δεν κλείσει στο Eurogroup, κάτι για το οποίο εργάζεται εντατικά η κυβέρνηση, όπως είπε, θα κλείσει ώς το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε «εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση».

Επανειλημμένα σημείωσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης τη Δευτέρα «είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος». Στο ενδεχόμενο διαφωνιών και εμπλοκής η κυβέρνηση θα απαντήσει όχι με εκλογές αλλά με… περαιτέρω διαπραγμάτευση: «αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης, ώστε σε κάθε περίπτωση να βρεθεί μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου».

Από την άλλη βάσισε τη συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης για το ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και γενικότερα ότι «η ώρα είναι τώρα» (το momentum) για να μπει στις ράγες ο οδικός χάρτης του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, στο ότι

♦η πρόοδος, όπως αποτιμήθηκε στο Euroworking Group, έδειξε ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει στο 90% (το υπόλοιπο 10% αφορά τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα ενεργειακά),

♦ υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος,

♦ υπάρχει προχωρημένη μία συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς και η βούληση όλων των πλευρών να βρεθεί μια μόνιμη λύση, η οποία θα αφορά το ελληνικό χρέος, την ελληνική οικονομία και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές της στη διαπραγμάτευση και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, επομένως ο κεντρικός της σχεδιασμός, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, οπότε η κυβέρνηση αναμένει ότι θα κριθεί η συνέχεια, δεν φαίνεται να αλλάζει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:30