12/07/2020 02:08:37

Αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ προτείνει Ρεπουμπλικάνος βουλευτής

Αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ προτείνει Ρεπουμπλικάνος βουλευτής - Media

 

Πρόταση για αποχώρηση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ώστε οι ΗΠΑ να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον οργανισμό.

Το ψήφισμα προτάθηκε από τον Μαίκ Ρότζερς και φέρει τον τίτλο: «Πράξη επαναφοράς της κυριαρχίας των ΗΠΑ». Έχει ως στόχο την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΟΗΕ, ζητά ο οργανισμός να αποσύρει τα γραφεία του από τη Νέα Υόρκη, ενώ ζητά να σταματήσει η συμμετοχή των ΗΠΑ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Ρότζερς αλλά και άλλοι επιφανείς Ρεπουμπλικάνοι επανέρχονται συχνά στη συγκεκριμένη ιδέα, με αφορμή τα χρήματα που ξοδεύουν οι ΗΠΑ για τον οργανισμό ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους «δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με το Ισραήλ».

Το ψήφισμα κατατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν υπερψηφιστεί, θα πρέπει να περάσουν 2 χρόνια μέχρι να τεθεί σε ισχύ, ενώ θα καταργήσει το νόμο του 1945 με τον οποίο οι ΗΠΑ έγιναν μέλος του Οργανισμού στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα ζητά την απαγόρευση της « εκταμίευσης πόρων για την εθελοντική συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», κάτι που συμπεριλαμβάνει και το κόστος στρατιωτικού ή ειρηνευτικού σκοπού, «την χρήση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον ΟΗΕ» αλλά και την απώλεια της «διπλωματικής ασυλίας για αξιωματούχους ή υπαλλήλους του ΟΗΕ» σε αμερικανικό έδαφος.

Ανάλογο ψήφισμα είχε προσπαθήσει να περάσει και το 2015, ωστόσο τότε δεν το κατάφερε. «Τώρα είναι η ώρα της επαναφοράς και της προστασίας της αμερικανικής κυριαρχίας και της αποχώρησης από τα Ηνωμένα Έθνη», δηλώνει χαρακτηριστικά

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.