search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:00
MENU CLOSE

Τραμπ κατά Άσαντ

14.04.2017 03:00
assad.jpg

 

Τάση επανακαθορισμού των σχέσεων των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς εταίρους τους στη Συρία και αλλού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2013 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος. Εκτιμώ ότι η στοχοποίηση της συριακής αεροπορικής βάσης Σαγιάντ (6 Απριλίου 2017) δημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας, με κυριότερο τον επανακαθορισμό της αμερικανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή.
 
Του Βασίλη Γιαννακόπουλου, γεωστρατηγικού αναλυτή*
Πέρα από το μήνυμα που έστειλε στο καθεστώς Άσαντ και στους υπόλοιπους εσωτερικούς και εξωτερικούς δρώντες στη Συρία, ότι δηλαδή οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν προσηλωμένες μόνο στην απο-δόμηση του Ισλαμικού Κράτους, εκτιμώ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα και προς άλλους αποδέκτες, όπως για παράδειγμα στο  βορειοκορεατικό  καθεστώς,
αλλά ακόμη και προς τους Αμερικανούς πολίτες, ώστε να βελτιώσει τη δημοτικότητά του.
 
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση Τραμπ θα επαναλάβει μια στρατιωτική ενέργεια κατά του καθεστώτος Άσαντ, ωστόσο οι δηλώσεις του μετά τη στοχοποίηση της συριακής αεροπορικής βάσης άφησαν να εννοηθεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει μια πολιτική κατά του καθεστώτος Άσαντ.
 
Ορισμένοι παραδοσιακοί περιφερειακοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, υποστήριξαν την εν λόγω στρατιωτική ενέργεια των Αμερικανών. Από την πλευρά της η Τουρκία κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση για συμπληρωματική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι αντιδράσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις επανακαθορισμού των σχέσεων των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς εταίρους τους, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να συνάπτουν κάποιου είδους σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία ή να ενεργούν μονομερώς αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των Αμερικανών.
 
Ο ρωσο-σιιτικός άξονας αντέδρασε διαφορετικά, αλλά με προσοχή, προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή νέα διεξαγωγή παρόμοιας αμερικανικής επιχείρησης. Αν βέβαια επαναληφθεί μια αμερικανική επίθεση κατά του Ά-σαντ, εκτιμώ ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αντιδράσουν με τρόπο που θα θίγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, ίσως όχι εντός της Συρίας, αλλά στο Ιράκ ή στην Υεμένη ή σε άλλες περιοχές του Κόλπου.
 
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αντέδρασαν πιο δυναμικά, προκειμένου να προστατευθεί η εικόνα του ισχυρού Πούτιν στην Ανατολική Μεσόγειο και σχεδόν άμεσα έστειλαν τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» στη Συρία (λιμένα Ταρτούς), η οποία μάλιστα διεξήγαγε πλήθος στρατιωτικών ασκήσεων για επίδειξη δύναμης. Επιπρόσθετα οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας S-500 προκειμένου να ενισχύσουν σημαντικά την εγχώρια αεράμυνα.
 
Για το προσεχές μέλλον οι δύο υπερδυνάμεις αναμένεται να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του κοινού τους εχθρού, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα (Αλ Νούσρα). Ωστόσο τα δύσκολα θα έρθουν μετά την αποδόμηση της de facto κρατικής οντότητας του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία, όταν δηλαδή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ.
* Το κείμενο αποτελεί σύντμηση της τοποθέτησης του αρθρογράφου στην εκπομπή «Κοσμοδρόμιο» της ΕΡΤ, στις 10 Απριλίου 2017
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:00