search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:16
MENU CLOSE

O Aλέξης, ο Κυριάκος και ο Ιβάν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1967
04-05-2017
05.05.2017 03:00
ivan-1.jpg

 

Η τροπολογία που «άναψε φωτιές»

Στη δίνη του κυκλώνα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Ιβάν Σαββίδης. Ξαφνικά οι δραστηριότητες του γνωστού επιχειρηματία, που «παίζει μπάλα» στη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως), αποτέλεσαν «μήλον της Έριδος» προκαλώντας σφοδρή σύγκρουση που φαίνεται ότι ξεπερνά το συνηθισμένο… status αντίστοιχων περιπτώσεων. Μέχρι πρότινος οι επιλογές του «ισχυρού άνδρα» του ΠΑΟΚ είχαν περάσει σχεδόν απαρατήρητες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε τα όσα θα ακολουθούσαν. 
 
Όλα ξεκίνησαν με την κατάθεση της βουλευτικής τροπολογίας που αφορούσε εταιρείες που μετά τη μεταβίβασή τους βαρύνονται από προηγούμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας και, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «φωτογράφιζε» την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. 
 
Η θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή εξελίχθηκε σε «μετωπική» σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Ποια είναι;». Το όνομα «Σαββίδης» ακούστηκε από τα χείλη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη σημείωσε πως «γαλάζιοι» βουλευτές ήταν εκείνοι «που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη να μπει και να κάνει επένδυση στη ΣΕΚΑΠ για να μην κλείσει». 
 
Επίθεση Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., τόνισε ότι η τροπολογία «είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ». Ο Τσίπρας, βγαίνοντας στην κόντρα επίθεση, ανέφερε πως την ευθύνη της λαθρεμπορίας την έχουν αυτοί που κυβερνούσαν πριν και χρεοκόπησαν τη ΣΕΚΑΠ, και πως το λαθρεμπόριο γινόταν κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεών τους. Άφησε μάλιστα αιχμές και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς σημείωσε προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «πρόστιμα διαγράφατε εσείς με τον κ. Στουρνάρα στις μεγάλες επιχειρήσεις για λαθρεμπόριο στα πετρέλαια, μέσα σε μια νύχτα, κι έρχονται τροπολογίες στη Βουλή. Φωτογραφική δεν είναι η τροπολογία, φωτογραφικό είναι το μένος σας απέναντι σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή». 
 
Ωστόσο, το πρόσωπο που βρέθηκε στον «πυρήνα» της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Ιβάν Σαββίδης, με συνέντευξή του στο protothema.gr έριξε κι άλλο… «λάδι στη φωτιά» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τα όσα υποστήριξε για τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και για το πώς βρέθηκε στα χέρια του η ΣΕΚΑΠ επί ημερών Αντώνη Σαμαρά. Παρότι, πάντως, εμπράκτως παρείχε στήριξη η κυβέρνηση στον επιχειρηματία, επισήμως, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο σε σχέση με τη συνέντευξη» απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 
 
«Πρώτο θέμα» ο Ιβάν
Ο Ιβάν Σαββίδης στη συνέντευξή του μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, τον παραλλήλισε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τάχθηκε στο πλευρό του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας». Τόνισε μάλιστα ότι ο Τσίπρας «έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα» ενώ «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους».
 
Σημείωσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός στο θέμα της ΣΕΚΑΠ «ήταν πραγματιστής κι έπραξε με υψηλό συναίσθημα ηθικής και πρακτικής. Κάλεσε να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Αναγνώρισε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τις επενδύσεις στην Ελλάδα». 
 
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σαββίδης προέβλεψε πως δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός και πως με τη στάση που κρατά, διώχνει τους επενδυτές, χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή φίλο του ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε περιγράφοντας τον τρόπο απόκτησης της ΣΕΚΑΠ όταν το τιμόνι της χώρας κράταγε ο Αντώνης Σαμαράς. «Ο Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε εισπράττοντας πολύ καλά λεφτά για το ελληνικό Δημόσιο να μου πουλήσει τον… πονοκέφαλό του. Γιατί η ΣΕΚΑΠ ήταν ο πονοκέφαλός του κι εξελίχθηκε σε δικό μου» υπογράμμισε ο Ιβάν Σαββίδης, σημειώνοντας πως εκείνος δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτήν την εταιρεία. Επισήμανε μάλιστα «πως κανένας δεν θα συγχωρούσε στον Σαμαρά ότι τουρκική εταιρεία θα αποκτούσε μια βιομηχανία της Θράκης», περιγράφοντας ουσιαστικά ότι μέσα σε μια ημέρα πήρε την απόφαση καθώς, όπως είπε, δεν μπορούσε να επιτρέψει να ενισχυθεί η θέση των Τούρκων στη Θράκη. 
 
«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσουν οι Έλληνες και όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες» ήταν το σχόλιο της Ν.Δ. στα όσα υποστήριξε ο Ιβάν Σαββίδης, με τη σημείωση πως «η συνέντευξη του κ. Σαββίδη είναι αποκαλυπτική της διαπλοκής που επεκτείνεται με προκλητικό τρόπο, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου». Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο (Δημοκρατική Συμπαράταξη), «το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες “Σαββίδης”, να του φτιάξουν και ένα θεωρείο – σουίτα για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ», ενώ σημείωσε πως «οι άνθρωποι τα ’χουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής. Τέτοια πράγματα δεν ξανάγιναν στην πολιτική ζωή του τόπου». Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σαββίδη, το Ποτάμι τόνισε ότι «η παρέμβαση ενός επιχειρηματία στα πολιτικά πράγματα δεν είναι κάτι ασύνηθες στη χώρα μας. Τώρα όμως γίνεται με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Με φανερά τα ανταλλάγματα. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Σαββίδης βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Πούτιν μαρτυρά τι ονειρεύονται κάποιοι για το μέλλον της Ελλάδας και τι απεργάζονται κάποια επιτελεία»… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:15