search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:21
MENU CLOSE

Επίθεση Χρ. Σπίρτζη στη ΝΔ και τα «κομματικά στελέχη» για το «πάρτι των εισιτηρίων» στην ΣΤΑΣΥ – Απαξιώνετε τις συγκοινωνίες, καταλόγισαν οι βουλευτές της ΝΔ

12.06.2017 19:54
Σπίρτζης για εκλογικό νόμο: Οι κυβερνήσεις πρέπει να βασίζονται σε μια πραγματική κοινωνική πλειοψηφία - Media

 

Με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, να εξαπολύει επίθεση στην ΝΔ και τα «κομματικά της στελέχη» για τα πεπραγμένα στην ΣΤΑΣΥ και τους βουλευτές Κ. Αχ. Καραμανλή και Μ. Κεφαλογιάννη να τον καθιστούν «πολιτικά υπόλογο» για την σημερινή κατάσταση στις συγκοινωνίες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικής επερώτησης.

Ο κ. Σπίρτζης, απευθύνθηκε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτώντας “Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε για τα όσα δεν έπραξε η διοίκηση Παπαθανάση στην ΣΤΑΣΥ;” και καταλογίζοντας αδράνεια σε βαθμό συγκάλυψης του «πάρτι των εισιτηρίων με τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά επί σειρά ετών».

Ο υπουργός Υποδομών, κατέθεσε τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που διαπίστωναν απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από κλοπές και καταχρήσεις στα εισιτήρια, πλήρη ανυπαρξία μηχανισμών και έλλειψη σύγχρονου λογισμικού αποθήκης και πρακτικές ζυγίσματος των εισιτηρίων με το κιλό. Ακόμη, κατέθεσε τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου της ΣΤΑΣΥ και της ανεξάρτητης εταιρείας KPMG σύμφωνα με το οποίο – αν και η εταιρεία χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία – κατέληξε επίσης ότι δεν υφίστατο κανένας έλεγχος και υπήρξε απώλεια κατάχρηση 3,7 εκ. ευρώ.

Κι όλα αυτά – όπως είπε ο υπουργός – έχοντας καταστραφεί στοιχεία ώστε να μην είναι δυνατόν να γίνουν αντιπαραβολές και χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ούτε και το ακριβές κόστος του δεύτερου παρακυκλώματος που εντοπίστηκε που τύπωνε και διέθετε πλαστά εισιτήρια. Μάλιστα ανέφερε περίπτωση στελέχους της ΣΤΑΣΥ το οποίο, την ώρα που διεξάγονταν οι έλεγχοι επικοινώνησε με συγκεκριμένους σταθμούς και έδωσε εντολή να καταστραφούν στοιχεία.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, τα πορίσματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης έχουν ήδη διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες άσκησαν ποινικές διώξεις σε υπαλλήλους του κυκλώματος και στην τότε διοίκηση Παπαθανάση η οποία – όπως ανέφερε – αν και ήταν ενήμερη (μέσω εσωτερικών πορισμάτων) για την ανυπαρξία ελέγχων το 2012 και το 2014 δεν έπραξε απολύτως τίποτα.

Απαντώντας τόσο ο επερωτών βουλευτών, Κ. Αχ. Καραμανλής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μ. Κεφαλογιάννης, ζήτησαν να βγουν όλα στο φως καταλόγισαν ωστόσο στον κ. Σπίρτζη «σκανδαλολογία» και διερωτήθηκαν αν τελικώς η κυβέρνηση αναζητά μόνον πολιτικά οφέλη.

«Όλα στο φως, από τη δική μας πλευρά. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει. Εσείς, όμως, στις 27 Απριλίου προαναγγείλατε διώξεις και οι κλητεύσεις τελικά παραδόθηκαν προ ολίγων ημερών. Και ερωτώ το προφανές: Αποτελεί ή δεν αποτελεί αυτό παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Ας μας κρίνουν οι πολίτες που μας παρακολουθούν» είπε ο Κ. Αχ. Καραμανλής.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης, με την σειρά του, χαρακτήρισε τον υπουργό Υποδομών «πολιτικά έκπτωτο» καθώς αρκέστηκε στην σκανδαλολογία, παραλείποντας να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για «την κατάρρευση των εσόδων» των αστικών συγκοινωνιών, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τέλος, οι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν απαξιώνει μόνον τη ΣΤΑΣΥ αλλά και το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την δευτερολογία του, ο υπουργός Υποδομών, έκανε αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης και αντέκρουσε τις αιτιάσεις πως υπήρξε οποιαδήποτε προαναγγελία δικαστικών διώξεων, ενώ καταλόγισε στην ΝΔ ότι απέκρυπτε το έλλειμμα στην ΣΤΑΣΥ καταστρέφοντας στοιχεία.

Επισήμανε πως τον Ιανουάριο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που εκτός των άλλων ανέφερε έλλειμμα 1.516.321,20 ευρώ και υπενθυμίζοντας πως για την ύπαρξη του πορίσματος είχα μιλήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γ. Αμυρά από το Ποτάμι στις 9 Φεβρουαρίου του 2017. «Δεν την κατέθεσα στα Πρακτικά από σεβασμό στις διαδικασίες της δικαιοσύνης. Είχα μάλιστα ζητήσει από το Προεδρείο όποιος συνάδελφος επιθυμεί να τον ενημερώσω και να τη διαβάσει» εξήγησε. Ο κ. Σπίρτζης συνέχισε αναφέροντας ότι τον Φεβρουάριο του 2017 απεστάλη στον ίδιο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ η έκθεση που παρουσίαζε έλλειμμα 16.981,10 ευρώ. «Η έκθεση υποτίθεται ότι ήταν διαβαθμισμένη ως εμπιστευτική. Συντάχθηκε από την εσωτερική ελέγκτρια, ιδιώτη, η οποία συνεργάζεται τελείως τυχαία με τη ΣΤΑΣΥ από 1η Νοεμβρίου του 2011. Τυχαίο και αυτό. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία σήμερα εμμένει παρά τις αποκαλύψεις, τις διώξεις, τις προφυλακίσεις, το ίδιο παραμύθι με την επερώτηση που συζητάμε» τόνισε.

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, έκανε αυτήν την έρευνα δεν την κάναμε εμείς. Ούτε προαναγγείλαμε τίποτα. Στη συνέχεια, τα γνωστά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν με δημοσιεύματα για την επιχείρηση επικοινωνιακής ακύρωσης της έκθεσης Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Κάποιοι δηλαδή επιχειρούσαν να παραπλανήσουν, όπως και σήμερα τον ελληνικό λαό, την κοινή γνώμη ότι το έλλειμμα δεν είναι ένα εκατομμύριο και πάνω, αλλά ότι ήταν 16.281 ευρώ. Ξέρετε τα κανάλια που συνεργάζεστε.

Αποκρύπτοντας επίσης, ότι αυτό το έλλειμμα προέκυψε από στοιχεία ελλιπή, μιας και είχαν καταστραφεί με εντολή συγκεκριμένου στελέχους της ΣΤΑΣΥ, στοιχεία κατά τη διενέργεια ελέγχου. Δηλαδή την ώρα που πήγαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κι έκαναν έλεγχο, κάποιος πήρε τηλέφωνο και είπε «καταστρέψτε στοιχεία σε αυτούς τους σταθμούς». Και είναι μέσα στο πόρισμα αυτό».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης, ότι στη συνέχεια εκδόθηκε δεύτερο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που επιβεβαίωσε το αρχικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της και την έκθεση της Εσωτερικής Ελέγκτριας της ΣΤΑΣΥ.

«Όταν έγινε κι αυτό, λοιπόν, η νέα εργολαβία της επιχείρησης συγκάλυψης των γνωστών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η δημιουργία θολής εικόνας για το κατά πόσο είχαν ασκηθεί διώξεις. Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν κατήγγειλαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ως γνωστό και σύνηθες, εμένα και την κυβέρνηση για ψευδείς ειδήσεις και προαναγγελία διώξεων» κατήγγειλε ο κ. Σπίρτζης.

Απευθυνόμενος εκ νέου στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Υποδομών διερωτήθηκε «Τώρα, λοιπόν, που τα έχετε όλα, και τις ημερομηνίες και τη μη προαναγγελία των διώξεων και την διάψευση -κακώς- του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και την καταγγελία τη δική μου και της ελληνικής Κυβέρνησης, περιμένουμε να τοποθετηθείτε για το πώς υπήρχαν τέτοια κυκλώματα καταλήστευσης των χρημάτων του ελληνικού λαού στις αστικές συγκοινωνίες. Διότι δεν είναι μόνο τα νούμερα που αποκαλύπτονται μέσα στους ελέγχους, είναι η έλλειψη διαδικασιών και ελέγχων στους δημόσιους φορείς, που επέτρεπαν τη δημιουργία, ανάπτυξη και διατήρηση τέτοιων κυκλωμάτων».

Στην απάντησή του ο Μ. Κεφαλογιάννης αντέτεινε ότι στις 2 Μαΐου 2017 η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης ενημερώνει με δελτίο τύπου ότι από 26 Απριλίου του ιδίου έτους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δώδεκα στελέχη και υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ, σχετικά με τη διαπίστωση οικονομικού ελλείμματος ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ κι ο ίδιος ο υπουργός πριν ακριβώς από έναν χρόνο, άφηνε υπονοούμενα για εκτιμήσεις ύψους, περίπου, 30 εκ. ευρώ.

«Από το 1 εκατομμύριο μέχρι τα 30 εκατομμύρια είναι μια τεράστια απόσταση. Ακόμα κι αν υποτεθεί ότι το 1 εκατομμύριο είναι αληθές, αυτό είναι αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Απευθυνόμενος στον κ. Σπίρτζη ρωτώντας: «Πώς φτάνουμε στο ποσό των εκτιμήσεων που κάνετε εσείς σε αυτή την Αίθουσα, τα 30 εκατομμυρίων ευρώ;» και έθεσε δύο ζητήματα: «Είτε έχει γίνει κάποιος πρωθύστερος έλεγχος από την πλευρά τη δική σας ή κάποιος άλλος τον οποίο γνωρίζετε, αλλά τον αποκρύπτετε, με αποτέλεσμα να συγκαλύπτετε ακόμη μεγαλύτερα ποσά υπεξαίρεσης, είτε, αυτό που τουλάχιστον εμείς πιστεύουμε, επιδίδεστε σε ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι της Κυβερνήσεώς σας, δηλαδή την διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπου στο τέλος όλο κάτι θα μείνει.». Εξάλλου – όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης – η είδηση για τις ποινικές διώξεις έγινε γνωστή στις 27 Απριλίου, μέσα από δημοσίευμα του κρατικού, αναμφισβήτητα, Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Εκεί γίνεται, λοιπόν, λόγος για διώξεις σε βάρος στελεχών και υπαλλήλων, αλλά και σε διευθύνοντες συμβούλους της ΣΤΑΣΥ. Στο ίδιο, μάλιστα, δημοσίευμα φιλοξενούνται και οι δικές σας δηλώσεις, όπου ούτε διαψεύδετε ούτε επιβεβαιώνετε ότι έχει ασκηθεί δίωξη, τουλάχιστον σε διευθύνοντες συμβούλους της ΣΤΑΣΥ, αν έχω διαβάσει καλά το δημοσίευμα. Και βεβαίως, ένας καλόπιστος παρατηρητής θα υπέθετε ότι προφανώς δεν γνωρίζετε κι ότι δεν παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη κι ούτε έχετε λάβει υπόψη σας -παράτυπα προφανώς- τη δικογραφία για να γνωρίζετε σε ποιον έχει ασκηθεί ή δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη» προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14