search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:06
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για δόση και χρέος (Συνεχής ενημέρωση – Live)

15.06.2017 14:33
Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση-Καλεί σε υλοποίηση των προαπαιτουμένων - Media

 

Στο ζήτημα του χρέους και στους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να επικεντρωθεί η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η οποία σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αυτήν την ώρα. Με κοινή διαπίστωση από όλες τις πλευρές στο EuroWorking Group που προηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των 140 προαπαιτούμενων, η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ως στόχο να καταλήξει σε μια βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας της 22ας Μαΐου. Κατ’ αρχάς, αναφορικά με το ύψος της δόσης, πηγές της ευρωζώνης, ανέφεραν ότι η πρόταση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθέροτητας στους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ήταν να ανέλθει στα 8,5 δισεκ., ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που ενημέρωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά νέους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Δείτε όλες τις εξελίξεις: 

20:00 Σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

18:32 «Το κύριο θέμα του Eurogroup είναι η Ελλάδα. Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών των χωρών του ευρώ. Ο Πιέρ Πάντοαν πρόσθεσε ότι, στη συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή θα γίνει άμεση αναφορά στη χώρα του, και στις συστάσεις οικονομικής πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

18:10 Άρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup.

17.20 Η συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα υπήρχε ήδη από τα τέλη Μάιου, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες για να μπορέσουν να την προωθήσουν στη χώρα τους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Bild.

17:15 Την ελπίδα ότι μια «καλή λύση» θα βρεθεί μέχρι το τέλος της σημερινής συνεδρίασης εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στο Eurogroup. 

16:50 Την εκτίμηση ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στο Eurogroup. 

16:36 «Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

16:22 Το σημερινό Eurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο και θα είναι επιτυχημένο, χρειάζεται να είναι επιτυχημένο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

16:15 Είμαι ευλόγως αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

16:11 Νομίζω ότι η σημερινή απόφαση θα αφορά την εκταμίευση, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γιόχαν Γεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών Αυστρίας. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Νομίζω ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει μια απόφαση, εντός ή εκτός (του προγράμματος)».

15:53 Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κοινή λύση, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πιθανό συμβιβασμό που ίσως χρειαστεί να κάνει σήμερα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

14:48 Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα και θα δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο Πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

13:50 «Αισιόδοξος» για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: “Είμαι αισιόδοξος”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:05