search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Τη Δευτέρα η κόντρα για Καμμένο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1996
23-11-2017
23.11.2017 04:00
tsipras-10.jpg
 
Σηκώνει το γάντι ο Τσίπρας για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας και φέρνει και Μητσοτάκη στη Βουλή – Συνάντηση με Μακρόν και δύο βραβεία στην «παρισινή» ατζέντα
 
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει χθες νέος πόλεμος κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η δεύτερη τροφοδότησε ερμηνείες περί «απόδρασης» του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα για να μην στηρίξει τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή όπου θα συζητούνταν η επίκαιρη επερώτηση για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας.
 
Αν και η επίσκεψη είχε γίνει γνωστή μέσω ρεπορτάζ τη Δευτέρα, χθες, μια μέρα πριν από την επίσκεψη, πύκνωσαν διαρροές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα με την εκτίμηση ότι πραγματική αιτία για το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν η προσπάθεια να αποφύγει το θέμα Καμμένου.
 
Έτσι, χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και απάντησε ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής αναβολή για την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να παραστεί και να τοποθετηθεί και ο ίδιος, αν και
 
-όπως αναφέρει στην επιστολή του προς Βούτση – «ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης». Ταυτόχρονα κάλεσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη -τον οποίο χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας»
 
-να παραστεί, «ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η Ν.Δ. όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου».
 
Το Μαξίμου, κάνοντας εδώ και καιρό την εκτίμηση ότι οι αντιπαραθέσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή έχουν σταθερά νικητή τον Τσίπρα, είδε την ευκαιρία να σύρει για μια ακόμη φορά τον αρχηγό της Ν.Δ. στην αίθουσα της Ολομέλειας ή υπό τον «μπαμπούλα» της κοινοβουλευτικής μονομαχίας να υποχρεώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αναδίπλωση.
 
Τελικώς, η Ν.Δ. απάντησε ότι δεν δέχεται δεύτερη αναβολή (αρχικώς η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα, αλλά ματαιώθηκε κατά το επίσημο αιτιολογικό λόγω της έκτακτης κατάστασης στη Δυτική Αττική). 
 
Και όπως ήταν αναμενόμενο, το Μαξίμου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δειλία. Για την ακρίβεια το Μαξίμου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θράσος στον βαθμό που ρίχνει λάσπη για «ανύπαρκτα σκάνδαλα» μήπως και αλλάξει τη συζήτηση από τις offshore σε παραδεισένιες νήσους και για δειλία στον βαθμό που δεν δέχεται τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μην τυχόν και αντιμετωπίσει τον πρωθυπουργό. «Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: θρασύδειλος» καταλήγουν σε σχόλιό τους πηγές του Μαξίμου.
 
Πάντως η συζήτηση τελικώς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων όπου συζητήθηκε το θέμα αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα Τσίπρα για την αναβολή, καθώς Ν.Δ. και ΔΗΣΥ ψήφισαν κατά, αλλά το αίτημα δέχθηκε το Ποτάμι. Και εφόσον παραστούν και τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει εμμέσως χαρακτήρα συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
 
Πάντως, όλο αυτό το διάστημα που η αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα Καμμένου για την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, το Μαξίμου κρατούσε το θέμα χαμηλά, αποφεύγοντας να δώσει έκταση μέσω της αντιπαράθεσης.
 
Σήμερα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Παρίσι για δύο τιμητικές βραβεύσεις, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού και την επιθεώρηση Politique Internationale. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας με μέλη της πολιτικής επιθεώρησης, ο πρωθυπουργός θα παραλάβει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique). Η βράβευση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο άλλαξε και ορίστηκε για τις 23 Νοεμβρίου, μόλις οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου. 
 
Με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού, από τον οποίο θα λάβει το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’ Engagement Européen).
 
Και με Μακρόν στο Παρίσι
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του και στο ενδιάμεσο μεταξύ των δύο βραβεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων. Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 
 
Στη συνάντηση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να πάρει «γαλλικό» κλίμα αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γερμανία. Τις τελευταίες μέρες το Μαξίμου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το Βερολίνο κι έχει τεταμένες τις κεραίες του. Κι αυτό διότι η αδυναμία κατάληξης των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η εμφάνιση της απειλής νέων πρόωρων εκλογών επηρεάζουν τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη της Ε.Ε., συζήτηση που συνδέεται και με τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται ότι όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει. Προς το παρόν και όσο όλα είναι ανοιχτά στο Βερολίνο αποφεύγεται οποιαδήποτε εκτίμηση για την τύχη των συζητήσεων περί της εξόδου από το πρόγραμμα.
 
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός την Παρασκευή από το Παρίσι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στην άτυπη θεματική σύνοδο κορυφής για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).
 
Το Σάββατο, εκτός απροόπτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Ανισότητες που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πουλαντζάς του ΣΥΡΙΖΑ, στο κλείσιμο των εργασιών. Θα μιλήσουν επίσης η συμπρόεδρος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας Σκα Κέλερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς και ευρωβουλευτήςα του Die Linke Γκάμπι Τσίμερ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:13