16/10/2018 05:49:08

Διεθνής διάκριση για τους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ

Συνελήφθη 36χρονος που υποσχόταν διορισμούς στην ΕΡΤ έναντι αμοιβής  - Media

 

Διεθνής διάκριση έλαβε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής στον 29ο Διεθνή Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό της URTI (29th International Radio Grand Prix 2017).

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φυσάει κόντρα», που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ Κομοτηνής, συμπεριλήφθηκε στην τελική δεκάδα του 29ου Διεθνούς Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού.

Στο φετινό διαγωνισμό με θέμα «Reborn After» (Αναγέννηση μετά από…), συμμετείχαν 23 χώρες. Το «Φυσάει κόντρα» πήρε την τέταρτη θέση στους «Finalists».

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει το θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης μέσα από τις ιστορίες γυναικών που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές:

α) Στη γενιά των προσφύγων του ’22, μιλά η Δέσποινα Φαρασοπούλου. Σε ηλικία 104 ετών, λίγο πριν πεθάνει, διηγείται τη ζωή στην Καππαδοκία, τη συνύπαρξη με τους Τούρκους, τον ξεριζωμό, τον ερχομό στην Ελλάδα και το ξεκίνημα από το μηδέν στη Θράκη.

β) Στη γενιά των παιδιών εκείνων των προσφύγων, μιλά η 85άχρονη Άρτεμις Μπακιρτζή από τις Σάπες και παρουσιάζει τις δυσκολίες που συνάντησαν οι πρόσφυγες γονείς της, έτσι όπως τα παιδικά της μάτια τότε τις κατέγραφαν.

γ) Και στη σημερινή γενιά που υποδέχεται μετανάστες και πρόσφυγες, τα εγγόνια δηλαδή των ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Μιλούν οι Ελένη Κυριακίδου- Βασιλειάδη, Παρθένα Τσάβλου-Μισαϊλίδη, Ελένη Αφεντούλη, Δέσποινα Διαμαντίδου και Ελένη Παπαδοπούλου για τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα. Τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν όταν βλέπουν τους μετανάστες να καταφθάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας μια καινούργια παρτίδα.

Ο κατάλογος των νικητών:

-  Grand Prix (Μεγάλο βραβείο): «Αναγέννηση μετά την κόλαση»

Σκηνοθεσία: Dan-Eugen Vasiliu

Ραδιοφωνία Ρουμανίας, Ρουμανία

- Ασημένιο μετάλλιο: «NYOS: Αναγέννηση καθ’ οδόν»

Σκηνοθεσία: Pouth Serge Bertrand

Ραδιοτηλεόραση Καμερούν (CRTV), Καμερούν

- Χάλκινο μετάλλιο: «Τα χρόνια της έκρηξης – Έρευνα στην Αλγερία»

Ραδιοφωνική σειρά. Συγγραφή και παραγωγή από την Adila Bennedjaï-Zou

Σκηνοθεσία: Marie Plaçais και Emmanuel Geoffroy

Radio France, France Culture, Γαλλία

- Jacques Βραβείο Matthey–Doret για το Discovery: «Η αναγέννηση του ποταμού Varattar»

Σκηνοθεσία: Leelama Mathew

All India Radio, Ινδία

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.