search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:05
MENU CLOSE

Oι κυνηγημένοι από τον Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2003
11-01-2018
14.01.2018 04:00
tourk.jpg

 

Πάνω από 2.000 Τούρκοι έχουν ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου σκάφος του Λιμενικού που περιπολούσε ανοικτά της Χίου εντόπισε φουσκωτή λέμβο προερχόμενη από τα τουρκικά παράλια με 33 επιβάτες, οι οποίοι επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές μέσα στο σκοτάδι. 
 
Οι λιμενικοί υποχρέωσαν τον χειριστή της λέμβου να κατευθυνθεί προς την ακτή και εκεί διαπίστωσαν ότι μετέφερε Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι, όπως πληροφορήθηκαν οι λιμενικοί, είχαν εγκαταλείψει τη γειτονική χώρα κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν.
Επρόκειτο για τέσσερις οικογένειες με μικρά παιδιά, πρόσωπα υψηλού μορφωτικού επιπέδου (επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, κρατικοί υπάλληλοι κ.ά.), οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με την πολιτική των διώξεων που εφαρμόζει στη χώρα τους ο Ταγίπ Ερντογάν και οι οποίοι – λόγω της αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση του ΑΚP – κινδύνευαν να κατηγορηθούν ως «τρομοκράτες». 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2.000 Τούρκοι πολίτες, ανάμεσά τους επιστήμονες, γιατροί, πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε απολύθηκαν από τις δημόσιες υπηρεσίες είτε διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν ως φίλα προσκείμενοι στον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, στις 14 Ιουλίου 2016. 
 
Επισήμως ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη γειτονική χώρα, στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε φθάσει τους 1.750 και οι αφίξεις νέων φυγάδων συνεχίζονταν καθημερινά με αμείωτη συχνότητα. Σχεδόν όλοι έφθασαν μαζί με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μέσω κυκλωμάτων διακινητών. Σύμφωνα δε με μαρτυρίες των Τούρκων φυγάδων στις ελληνικές αρχές, η ταρίφα που φέρεται ότι χρεώνουν οι δουλέμποροι φθάνει τα 2.000 ευρώ το άτομο. 
 
Οι περισσότεροι Τούρκοι φυγάδες δήλωσαν επίσης πως δεν σκοπεύουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά αναζητούν τρόπο να φθάσουν στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη. 
Άλλωστε, με τη φυγή τους, πληροφορήθηκαν ότι οι περιουσίες τους δημεύτηκαν από το τουρκικό κράτος και οι ίδιοι, εφόσον επιστρέψουν στην Τουρκία, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και να συλληφθούν ως… πραξικοπηματίες. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτούς τους περίπου 2.000 αιτούντες πολιτικό άσυλο δεν συμπεριλαμβάνονται Τούρκοι πολίτες που έφθασαν νόμιμα στη χώρα μας ή έχουν κάνει χρήση του προνομίου της «Χρυσής Visa» αγοράζοντας ακίνητο στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. 
 
Ανακούφιση
Εν τω μεταξύ με «ανακούφιση» υποδέχθηκαν οι ελληνικές διωκτικές αρχές την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι είχαν αυτομολήσει με ελικόπτερο στη χώρα μας, μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τις τελευταίες ημέρες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επικρατούσε έντονη ανησυχία σχετικά με πληροφορίες που έφθαναν στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, οι οποίες έκαναν λόγο για ύποπτες κινήσεις πρακτόρων και πληροφοριοδοτών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της περιβόητης ΜΙΤ, στη χώρα μας.
 
Εφόσον αυτή η πληροφορία είχε βάση, ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε αφεθεί ελεύθερος, ύστερα από την αρχική έγκριση της αίτησης χορήγησης ασύλου, κινδύνευε… να απαχθεί από πράκτορες της ΜΙΤ.
«Φαντάζεστε πόσο μεγάλο πλήγμα θα ήταν για μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, και ειδικά τώρα που το θέμα των απειλών της Άγκυρας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, να είχαμε μια επανάληψη της υπόθεσης Οτζαλάν», υποστήριξαν στο «Π» έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:01