search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Στα Σκόπια ο Νίμιτς – Διαπραγματευτικός «πυρετός» για το όνομα (Video)

31.01.2018 16:55
Στα Σκόπια ο Νίμιτς - Διαπραγματευτικός «πυρετός» για το όνομα (Video) - Media

 

Στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ βρίσκεται ο ειδικός διαπραγματευτής του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία της γείτονος χώρας, μετά τις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς στον χαρτοφύλακά του μεταφέρει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως του παρουσιάστηκαν από τον κ. Κοτζιά και αποτελούν μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Κατά την άφιξή του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας δήλωσε ότι «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες». Ο ειδικός διαπραγματευτής του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

«Κλειστά χαρτιά» από την Αθήνα

Όσον αφορά στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι προκρίνεται το όνομα «Republika GornaMakedonija» (στα σλαβικά, μία λέξη, αμετάφραστη) ως η προσφορότερη λύση για το ονοματολογικό, πηγές από την Αθήνα κρατούν «κλειστά χαρτιά» επισημαίνοντας ότι και οι τέσσερις προτάσεις του κ. Νίμιτς βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Πάντως, και σκοπιανά ΜΜΕ έχουν αρχίσει να αναπαράγουν την πληροφορία, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάτι περισσότερο.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι. «Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:27