search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Η μπάλα στην εξέδρα από το Eurogroup

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2009
22-02-2018
24.02.2018 06:15
eurogroup-greece1.jpg

 

Από Μάρτιο η υποδόση – Ντράγκι, Ελληνικό και πλειστηριασμοί τη φρενάρουν

Οκτώ χρόνια μνημόνια και, κάθε έτος που περνάει, το χρέος μας διογκώνεται όλο και περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα εμείς παρακαλάμε για ένα «κούρεμα», μια ελάφρυνση χρέους, κάτι βρε αδερφέ!
 
Σαν να μην φθάνει αυτό, οι δανειστές μας παγώνουν τώρα και την υποδόση. Συγκεκριμένα επισημαίνουν, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, ότι έως τη σύνοδο του EuroWorking Group της 1ης Μαρτίου θα πρέπει να έχει διευθετήσει η κυβέρνηση τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης: πλειστηριασμούς και Ελληνικό. Θέλουν δηλαδή να προχωρήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωρίς προβλήματα, αλλά και η επένδυση του Ελληνικού να ξεμπλοκάρει από το ΣτΕ. 
 
Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι, εάν δεν εκπληρωθούν και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Οπότε η εκταμίευση υπολογίζεται πλέον μετά τα μέσα Μαρτίου. 
 
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, από τη συνολική δόση των 6,7 δισ. ευρώ τα 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 
 
Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να δοθεί επίσης για ληξιπρόθεσμα, αλλά θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αφού πρώτα το κράτος εκκαθαρίσει οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ και εφόσον διαπιστωθεί ότι λειτουργεί απρόσκοπτα το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
 
Οι καυγάδες με τον Ντράγκι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε πιο «εύρυθμο και αποτελεσματικό» τρόπο εκτέλεσης των πλειστηριασμών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εριστικός διάλογος άρχισε όταν ο Ντράγκι είπε στον Τσακαλώτο ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι πλειστηριασμοί και αυτοί να πραγματοποιούνται σε περιοχή μεγαλύτερης γεωγραφικής έκτασης απ’ αυτή στην οποία γίνονται σήμερα. 
 
«Να μου πεις ακριβώς πόσους πλειστηριασμούς θέλεις και πόσα λεφτά θέλεις να βγαίνουν κάθε μέρα», εξερράγη κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες, η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκαλεί ανησυχία για τα stress tests των τραπεζών και επισπεύδει – όπως επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup – την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αρχής γενομένης με τα τεχνικά κλιμάκια, που έρχονται μέσα στην εβδομάδα αντί για τον Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.
 
Η ένταση μεταξύ Τσακαλώτου και Ντράγκι φαίνεται και σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους φωτογράφους στο περιθώριο του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Οι θεσμοί πάντως στο τέλος παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για κινήσεις που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Καυγάς έγινε και για την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο Ντράγκι φέρεται να είπε από την πλευρά του ότι το επιτόκιο του επταετούς ελληνικού ομολόγου που εκδόθηκε πρόσφατα, αντί να υποχωρήσει, κινήθηκε ανοδικά. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ χρησιμοποίησε τη λέξη «vulnerability» (τρωτότητα) για να εξηγήσει την ευπάθεια των ελληνικών τίτλων στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς το τελευταίο διάστημα.
 
Ο Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς και σε τεχνικό επίπεδο, εξηγώντας ότι το γεγονός πως η χώρα δανείστηκε σε δύσκολες συνθήκες (εν μέσω κρίσεων στη Wall Street) δείχνει ότι μπορεί να το πετύχει και ότι αυτό ελήφθη υπόψη και από τον οίκο Fitch στην αναβάθμιση της Παρασκευής. Μπροστά στις κάμερες πάντως ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε με θετικά λόγια για την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
 
Άρχισε η δουλειά
Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM). 
Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (τρεις – τέσσερις ημέρες) και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτούμενα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
 
Την Πέμπτη 1η Μαρτίου θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, συζήτηση που συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι ειδικές αναφορές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους υπήρξαν και μετά το πρόσφατο Eurogroup τόσο από τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο (το EWG άρχισε να δουλεύει για τον γαλλικό μηχανισμό και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF, είπε) όσο και από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.
 
Για χρέος και έξοδο
Σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, αυτή φαίνεται ότι, αν πρόκειται να επέλθει, θα στηριχθεί σε τρεις άξονες:
1 Στη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση έως το Πάσχα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη μετά μνημόνιο εποχή και θα έχει τη «σφραγίδα» της Ελλάδας, δηλαδή θα περιλαμβάνει μέτρα που δεν θα υπαγορευτούν από τους θεσμούς, αλλά θα αποτελούν καθαρά προϊόν της ελληνικής πολιτικής.
2 Στο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Όπως προαναφέραμε, οι εργασίες έχουν αρχίσει και, όπως διευκρίνισε ο Μοσκοβισί, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup του Μαΐου, ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να γίνει η οριστική επικύρωση της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
3 Στη μετά το πρόγραμμα επίβλεψη της ελληνικής οικονομίας, που θα διασφαλίζει την «επιβίωση» των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος, παράλληλα όμως δεν θα έχει τη μορφή των αυστηρών ελέγχων που πραγματοποιούν οι θεσμοί στις επισκέψεις τους στην Αθήνα.
 
Όπως ανέφερε πριν από το Eurogroup ο Μοσκοβισί: «Να περάσουμε σε μία νέα εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα θα γνωρίσει ευημερία και θα ξεδιπλώσει μια στρατηγική ανάπτυξης, απολύτως δική της και υπό τη δική της κυριαρχία, με μια κατάλληλα προσαρμοσμένη επίβλεψη μετά το πρόγραμμα και με μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
 
Για τη λήξη του προγράμματος είναι χαρακτηριστική και η ειδική αναφορά του Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για τις τρεις διαστάσεις που προαναφέραμε και τις εξειδίκευσε ως εξής:
Ένα «ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης» που θα παρουσιαστεί από την Αθήνα για να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στη διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». 
Το «πακέτο» που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους.
Και την εποπτεία μετά τον Αύγουστο, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, επ’ ουδενί πρέπει να προσομοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. «Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια φυσιολογική χώρα και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς από τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:22