search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:03
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο νέος, επικίνδυνος, εθισμός – Τι είναι η «κρυπτο-μανία»

29.05.2018 12:16
Αυτός είναι ο νέος, επικίνδυνος, εθισμός - Τι είναι η «κρυπτο-μανία» - Media
 
Σε νέα, επικίνδυνα επίπεδα φθάνει ο εθισμός πολλών ανθρώπων με την τεχνολογία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν για μια νέα ακραία έκφανσή του.
 
Συγκεκριμένα, μια κλινική στη Σκοτία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλινική στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα καταπολεμά έναν νέο τύπο εθισμού, την “κρυπτο-μανία”. To Νοσοκομείο Castle Craig στο Πίμπλσαϊρ, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των εθισμών, ανακοίνωσε με χθεσινό του Δελτίο Τύπου ότι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα απεξάρτησης για τους εθισμένους στα κρυπτονομίσματα, το γνωστότερο εκ των οποίων είναι το bitcoin.
 
Eιδικοί δήλωσαν στην εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard ότι η διαπραγμάτευση με κρυπτονομίσματα έχει γίνει μια μορφή συμπεριφορικού εθισμού με τους διαπραγματευτές να παρακολουθούν εμμονικά “λεπτό προς λεπτό” τις διακυμάνσεις στις αγορές. Το πρόγραμμα απεξάρτησης που σχεδίασαν μοιάζει περισσότερο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, με τις υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης της εξάρτησης από τον τζόγο παρά από την χρήση ουσιών.
 
Ο Κρις Μπερν, ένας θεραπευτής του εθισμού στον τζόγο στο Νοσοκομείο Castle Craig, δήλωσε στην εφημερίδα: “(η κρυπτο-μανία)…προκαλεί ενθουσιασμό και φυγή από την πραγματικότητα. Το Bitcoin, για παράδειγμα, έχει γίνει τόσο πολύ αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ώστε να έχουν υπάρξει μεγάλη κέρδη και ζημίες. Είναι τυπικό παράδειγμα φούσκας”.
 
Ο Τόνι Μαρίνι, ένας πρώην εξαρτημένος από τον τζόγο και την κοκαΐνη, ηγείται ορισμένων από τις νέες θεραπείες του κέντρου.
 
“Θεωρώ τη διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων ως ένα τρόπο για να ξεφεύγουν οι άνθρωποι από τον εαυτό τους, να μεταφέρονται σε έναν άλλον κόσμο, επειδή δεν τους αρέσει ο κόσμος στον οποίον βρίσκονται. Το πρώτο στάδιο θεραπείας είναι η ομαδική θεραπεία μαζί με άλλους εθισμένους με τους οποίους να μπορούν να μοιραστούν την ιστορία της ζωής τους. Αυτό τους βοηθάει να ταυτιστούν με τους άλλους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους”.
 
Το Castle Craig ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ως προς τον αριθμό των “κρυπτο-μανιακών” αλλά πρόσθεσε ότι “περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι” σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα.
 
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:03