search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:59
MENU CLOSE

Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή στην Εύβοια – Ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (Video)

12.08.2018 13:53
Με ένα τρισεκατομμύριο καινούργια δέντρα  θα μπορούσαμε να «φρενάρουμε» την κλιματική  αλλαγή - Media

 

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Εύβοια η οποία κινείται προς τα Ψαχνά και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η πυροσβεστική έχει ενισχύσει εκεί τις δυνάμεις της. Συγκεκριμένα στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο δήμο Διρφύων της Εύβοιας έχουν κινητοποιηθεί 186 πυροσβέστες, 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 5 ελικόπτερα, 6 canadair και 2 PZL. Η περιοχή είναι πυκνό δάσος κάτι που καθιστά δυσκολότερο το έργο της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή έχουν φθάσει πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα 

Αυτή την ώρα επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πεζετέλ και 5 ελικόπτερα.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ενώ πριν λίγο προληπτικά εκκενώθηκε το χωριό Κοντοδεσπότι και ο οικισμός Σταυρός.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η φωτιά είναι σε δασική εκταση.

Την ιδία στιγμή έχει δοθεί εντολή να κατευθυνθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και άλλα οχήματα της πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» σημειώνει ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί 28 οχήματα με 62 πυροσβέστες, ενώ παράλληλα κινούνται και άλλα οχήματα από διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας με κατεύθυνση τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Προληπτικά για λόγους ασφάλειας η αστυνομία έχει κλείσε την επαρχιακή οδό Λίμνη-Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς των αυτοκινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Έκλεισε επίσης προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής 

Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. Έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους, προσέθεσε και σημείωσε πως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Σταυρός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, έχοντας δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταύρος και Κοντοδεσπότης. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει γυρίσει πάλι προς την πλευρά του χωριού Κοντοδεσπότι.

 Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί αυτή την ώρα έχουν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

 Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

 Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

 Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν οι ρίψεις τόνων νερού από αέρος από όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα, ενώ δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να συνδράμουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός

Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου.

Αποστόλου: Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη μάχη με την πυρκαγιά

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Μπακογιάννης για πυρκαγιά: Ελπίζουμε ότι η μάχη θα κερδηθεί

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρήκε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στο χωριό Κοντοδεσπότης, από το οποίο έχουν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους οι 250 κάτοικοι του. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

 Λιμενάρχης Αιδήψου: Τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσουν να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε ο κ. Δανίκας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Ο Κώστας Μπακογιάννης πριν από λίγο ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τη συγκεκριμένη απόφαση του σημειώνοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής».

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο διοικητής της Πυροσβετικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην πυρκαγιά στην Εύβοια

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του, συμβάλλοντας στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων). Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Πηγή φωτό eurokinisi, evianews

Πηγή video: eviavima, facebook

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:59