search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:45
MENU CLOSE

«Πάγος» από Μέρκελ: Ανεπαρκής η πρόοδος για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής

18.10.2018 18:46
«Πάγος» από Μέρκελ: Ανεπαρκής η πρόοδος για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής - Media

 

«Πάγο» στην εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας που εξέπεμπε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσον αφορά μια συμφωνία για το Brexit έβαλε η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή πρόοδο.

«Η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία για ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit λόγω της ανεπαρκούς προόδου στις συνομιλίες εξόδου (από την ΕΕ) του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το ιρλανδικό ζήτημα όσον αφορά τα σύνορα.

«Μόλις έχουμε επαρκή πρόοδο, θα συναντηθούμε ξανά ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζουμε ότι όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο» είπε. Αλλά προς το παρόν, αποσαφήνισε η Άνγκελα Μέρκελ, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα λάβει χώρα μια τέτοια συνάντηση».

Η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε δε την ενότητα που επικρατεί μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το Brexit.

Οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου διαλύθηκαν την Κυριακή χωρίς συμφωνία, κυρίως λόγω των διαφωνιών σχετικά με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας.

Την Τετάρτη το βράδυ, η βρετανίδα πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και αργότερα οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συζήτησαν για την περαιτέρω πορεία τους ως προς τις συνομιλίες για το Brexit. Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

Μακρόν: Δεν θα επιβάλουμε βίζα 

Ο Εμανουέλ Μακρόν διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, και σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλία ετοιμάζεται να επιβάλει βίζα στους Βρετανούς τουρίστες.

«Είναι fake news, όπως θα έλεγαν κάποιοι άλλοι ηγέτες», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής: «Δεν θα ξεκινήσουμε τέτοια διαδικασία».

Συμφωνία μεταξύ Βρετανίας – Ισπανίας για Γιβραλτάρ

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ, του βράχου που αποτελεί βρετανικό έδαφος αλλά διεκδικείται από την Ισπανία, “επιλύθηκε” στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες.

“Το Γιβραλτάρ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit. Το ζήτημα λύθηκε με τη βρετανική κυβέρνηση”, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το “διαζύγιο”οι Ευρωπαίοι ανέθεσαν στη Βρετανία και την Ισπανία να εφαρμόσουν μόνες τους την όποια μελλοντική συμφωνία για το Brexit στον βρετανικό θύλακα, μια βραχώδη χερσόνησο στρατηγικής σημασίας. Οι δύο κυβερνήσεις ξεκίνησαν συνομιλίες και κατέληξαν σε ένα “πρωτόκολλο” για το Γιβραλτάρ που θα συνοδεύει τη συνολική συμφωνία για το διαζύγιο, η οποία ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, Λονδίνο και Μαδρίτη συζήτησαν θέματα όπως η φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική στο Γιβραλτάρ ή τα δικαιώματα των εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά από το Γιβραλτάρ στην Ισπανία.

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1713 αλλά η Ισπανία το διεκδικεί εδώ και χρόνια. Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:44