search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:23
MENU CLOSE

Ευρωβαρόμετρο: Ανησυχία των πολιτών για νοθεία στις ευρωεκλογές

26.11.2018 14:25
1.euparliament
 
Ένας στους δύο Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή για να ψηφίσουν με μεγαλύτερη προθυμία στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο για τη Δημοκρατία και τις εκλογές, στο ερώτημα «τι θα σας έκανε πιο πρόθυμους να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές», το 51% των Ελλήνων (έναντι 43% των πολιτών στην ΕΕ), απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή. Το 47% των Ελλήνων (έναντι 31% στην ΕΕ) απάντησαν ότι θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότεροι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι.
 
Εξάλλου, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις ευρωεκλογές. Το 61% των Ευρωπαίων πολιτών (έναντι 50% των Ελλήνων) δηλώνει πως ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το 59 % των Ευρωπαίων (έναντι 53% των Ελλήνων) ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές. Το 56% των Ευρωπαίων (έναντι 54% των Ελλήνων) ανησυχεί για νοθεία στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το 55% των Ευρωπαίων (έναντι 56% των Ελλήνων) ανησυχεί για αγοραπωλησία ψήφων.
 
Σε ό,τι αφορά γενικότερα μια προεκλογική περίοδο, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, το 84% των Ελλήνων (έναντι 73% των Ευρωπαίων πολιτών) δηλώνει ότι ανησυχεί για την παραπληροφόρηση και την εσφαλμένη πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Επίσης, το 76% των Ελλήνων (έναντι 67% των Ευρωπαίων), ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που δίνουν στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται για να εξατομικεύσουν τα πολιτικά μηνύματα που βλέπει, υποσκάπτοντας έτσι τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
 
Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Έλληνες (80%-93%) και οι Ευρωπαίοι (74%-81%), συμφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών:
 
– Με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφέροντας με σαφήνεια ποιος είναι πίσω από τις διαδικτυακές διαφημίσεις.
 
– Με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, για να συναγωνιστούν για την προσοχή των ψηφοφόρων.
 
– Με την παροχή του δικαιώματος απάντησης στους υποψήφιους ή στα πολιτικά κόμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
– Με την καθιέρωση της ίδιας σιωπηρής περιόδου διαδικτυακά όπως υπάρχει ήδη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
 
Εξάλλου, στην ερώτηση «πόσο σημαντικό είναι ή θα ήταν για εσάς να διατηρήσετε το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της χώρας καταγωγής σας, αν ζείτε ή ήταν να ζήσετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ», το 81% των Ελλήνων (έναντι 74% των Ευρωπαίων) απάντησε ότι είναι «σημαντικό».
 
Τέλος, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η χώρα μας κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει τις παρανομίες και τις απάτες στη διάρκεια των εκλογών, είτε πρόκειται για τοπικό είτε για εθνικό, ή για ευρωπαίκό επίπεδο;», το 39% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων απάντησε «ναι, σε κάποιο βαθμό» και το 16% των Ελλήνων (έναντι 19% των Ευρωπαίων) απάντησε «ναι, σίγουρα». Το 23% των Ελλήνων (έναντι 21% των Ευρωπαίων) απάντησε «όχι ιδιαίτερα» και το 14% των Ελλήνων (έναντι 10% των Ευρωπαίων) απάντησε «Όχι, καθόλου».
 
Πληροφορίες: thetoc.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:23