search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα η ένταξη των προσφύγων

04.12.2018 13:27
Αβραμόπουλος: Κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα η ένταξη των προσφύγων  - Media

 

«Συνεργασία για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων», ήταν το θέμα Διάσκεψης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και στην οποία μίλησαν ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και βασικοί πρωταγωνιστές που εργάζονται στο τομέα της ένταξης των μεταναστών σε τοπικό, διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το ζήτημα είμαι εξαιρετικής σημασίας και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό τα επόμενα χρόνια», εκτίμησε, εξάλλου «σε αυτό συμφωνούν και οι πολίτες της ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η ένταξη των μεταναστών αποτελεί μία αναγκαία επένδυση μακροπρόθεσμα για τη χώρα τους. Παρά το δύσκολο πλαίσιο των τελευταίων χρόνων, γνωρίζουμε καλά πως πολλές πόλεις έχουν θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την αποτελεσματική ένταξη παιδιών-μεταναστών σε σχολεία, καθώς και προγράμματα ένταξης μεταναστών στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τοπικούς εργοδότες. Την ώρα που γίνονται συζητήσεις, και μερικές φορές σε έντονο κλίμα, για το μεταναστευτικό και την ένταξη σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, οι τοπικοί φορείς κάνουν την δουλειά τους», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος επικαλούμενος και την εμπειρία του ως δημάρχου Αθηναίων.

«Πολλοί φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο –πολλοί από αυτούς είστε εδώ σήμερα- συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής χιλιάδων ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί στις κοινωνίες μας. Ωστόσο, σε αυτήν την προσπάθεια, δεν μπορείτε και δεν πρέπει να είστε μόνοι», διαβεβαίωσε και συνέχισε: «Η ”Συνεργασία για την ένταξη” στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου αυτό ακριβώς. Αυτός ο αμφίδρομος διάλογος με τις πόλεις και τις τοπικές αρχές αποτελεί μία πλατφόρμα ώστε να μάθει ο ένας από τον άλλον αλλά και να πολλαπλασιαστούν τα επιτυχημένα παραδείγματα (…) Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα τοπικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη όπου η ένταξη είναι πραγματικότητα και η διαφορετικότητα αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και όχι πηγή ανησυχίας. Σε επίπεδο ΕΕ, θέλουμε να στηρίξουμε καλύτερα και ουσιαστικότερα τις προσπάθειες σας», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Επίσης, «από την μία, αυτό προϋποθέτει να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενώ την ίδια στιγμή θέλουμε να κατανοήσουμε ποια μοντέλα και ποιες παρεμβάσεις λειτουργούν καλύτερα και αυτά να τα μεταφέρουμε σε όλη την Ευρώπη. Η δημιουργία αυτού του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών αποτελεί έναν από τους τρόπους στήριξης. Ο άλλος είναι ασφαλώς η χρηματοδότηση: Το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη έχει από μόνο του προσφέρει από το 2015 μέχρι το 2017 χρηματοδοτική στήριξη σε σχεδόν 3,4 εκατομμύρια μετανάστες στις προσπάθειες ένταξης τους. Την περίοδο αυτή, το Ταμείο συγχρηματοδότησε 4.800 μέτρα στήριξης για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών».

Συνεχίζοντας στην ομιλία του, ο Δ. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε «ένα πολύ καλό παράδειγμα, που προέρχεται από το Βέλγιο» και το οποίο «αποτελεί το πρόγραμμα ”Διαδραστικότητα στη Γάνδη”. Αφορά χαμηλής ειδίκευσης ευάλωτους μετανάστες και στοχεύει στην κοινωνική ενεργοποίησή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία μέσα από την εκπαίδευση της γλώσσας, τον έλεγχο των ατομικών δεξιοτήτων και την είσοδο στην αγορά εργασίας. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο ”Ανάπτυξη των πόλεων” το οποίο υποστηρίζει την αμοιβαία μάθηση και καθοδήγηση ανάμεσα σε δεκαέξι ευρωπαϊκές πόλεις και στόχο έχει την πιο αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας».

Ακόμη, «η πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί μία πολύ δύσκολη υπόθεση για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ειδικότερα τις μικρότερες από αυτές. Για τον λόγο αυτό η χρηματοδότηση σε προγράμματα ένταξης έγινε περισσότερο προσιτή για τις τοπικές αρχές στην πρόταση μας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2018. Επιπλέον, προτείναμε ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την μετανάστευση. Το συνολικό ποσό όπως προτάθηκε είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το αρχικό ποσό του Ταμείου για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη».

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, «η ένταξη αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και συνεπώς λαμβάνει τόσο την προσοχή μας όσο και χρηματοδότηση σε διάφορους τομείς πολιτικής», φέρνοντας ως παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη, που «θα περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη θεματική προτεραιότητα για τη μετανάστευση, που θα εστιάσει σε μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της ένταξης. Είναι σημαντικό ότι οι τοπικές αρχές σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές θα συντονίσουν τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων ώστε να διασφαλιστεί ότι η ένταξη θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες των εθνικών προγραμμάτων.

Στη Διάσκεψη ο ομιλητής ανακοίνωσε ακόμη ότι «σχεδιάζουμε επίσης να συζητήσουμε στο άμεσο μέλλον με πολλούς από εσάς τον τρόπο με τον οποίο τα κονδύλια της ΕΕ για την ένταξη μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα ώστε να προκύψουν συνεργασίες και να φτάσουν στους σωστούς αποδέκτες σε τοπικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό -αναγνώρισε- να διασφαλίσουμε ότι τα διαθέσιμα κονδύλια αξιοποιούνται με το καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτό χρειάζεται αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Επιτροπής των Περιφερειών για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών σε τοπικό επίπεδο αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Συνεργαζόμαστε στενά με τα Κράτη Μέλη στο κομμάτι αυτό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέσα από Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ένταξη».

Εν κατακλείδι, «το σημείο κλειδί για να επιτευχθεί η αποτελεσματική ένταξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι να μην θεωρηθεί ως κάτι επείγον που απαιτεί μία γρήγορη λύση αλλά ως μία βασική και μακροπρόθεσμη προτεραιότητα για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στον τομέα της μετανάστευσης, αλλά και στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής πολιτικής. Οι τοπικές αρχές μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός πιο θετικού αφηγήματος για τη μετανάστευση και την ένταξη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ένταξη πολύ σοβαρά και νομίζω πως όλοι εδώ μέσα έχουν πλήρη συνείδηση για αυτό.

Η ένταξη δεν έχει μόνο επείγοντα χαρακτήρα, αλλά συνιστά κοινωνική, και, κυρίως, οικονομική αναγκαιότητα. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και θέσαμε τις βάσεις για σημαντικές δομικές αλλαγές στο μέλλον. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το διάλογο και την εξαιρετική συνεργασία με εσάς», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κλείνοντας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:23