search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59
MENU CLOSE

«Τον αδύναμο τιμωρούν, όχι τον βιαστή»: Γιατί είναι ντροπή να χαίρεσαι με τον ξυλοδαρμό του 19χρονου στον Αυλώνα

11.12.2018 11:44
«Τον αδύναμο τιμωρούν, όχι τον βιαστή»: Γιατί είναι ντροπή να χαίρεσαι με τον ξυλοδαρμό του 19χρονου στον Αυλώνα - Media

 

Τον γύρο του πανελληνίου κάνει από το πρωί βίντεο που καταγράφει τον ξυλοδαρμό του 19χρονου προφυλακισθέντος για την άγρια δολοφονία της 21χρονης Ελένης στη Ρόδο, στις φυλακές Αυλώνα.

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που αναπαράγουν ή σχολιάζουν το υλικό με θριαμβευτικά σχόλια, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον ξυλοδαρμό του 19χρονου από τους συγκρατούμενούς του ως απονομή δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον περίφημο «κώδικα τιμής» της φυλακής, τον οποίον είχε φτάσει να επικαλεστεί κάποτε μέχρι και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δηλώνοντας –αναφερόμενος στον δολοφόνο της μικρής Άννυ- ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο του δράστη», αναφορά που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Όμως ο «κώδικας τιμής» κρύβει πολλή περισσότερη βαρβαρότητα, παρά «τιμή». Ο Τάσος Θεοφίλου, που πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια άδικα στη φυλακή, για την υπόθεση της αιματηρής ληστείας στην Πάρο, μέχρι να αθωωθεί πανηγυρικά στο Εφετείο, εξηγεί ότι οι φυλακισμένοι τιμωρούν «τον αδύναμο και όχι τον βιαστή».

«Είναι ενδεικτικό πως στην Αυλώνα θα πάθαινε το ίδιο αν ήταν απλά δηλωμένα ομοφυλόφιλος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βασικοί χαρακτηρισμοί που του αποδίδουν για να νομιμοποιήσουν την τιμωρία του είναι τα ‘’μουνόπανε’’ και ‘’γαμημένε’’. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι του βγάζουν τα ρούχα αφού πιο πριν κάποιος του λέει: ‘’Βγάλε τα ρούχα σου, θα σε γαμήσουμε’’. Δεν ξέρω τι γίνεται μετά και αν υπάρχει και τρίτο βίντεο. Αν η ολοκλήρωση της τιμωρία του θα είναι η περιφορά με φούστα στην πτέρυγα ή ο βιασμός», γράφει ο Τάσος Θεοφίλου, σημειώνοντας ότι ο ξυλοδαρμός του 19χρονου έγινε πιθανότατα σε συνεργασία με τη σωφρονιστική υπηρεσία.

Γράφει ο Θεοφίλου:

Κυκλοφορούν δυο βιντεάκια όπου ο ένας από τους δυο προφυλακισμένους για την υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τ. δέχεται λιντσάρισμα από συγκρατούμενους του σε κάποιο κελί απομόνωσης. Επειδή ενδεχομένως ένα αρχέγονο κάπως αίσθημα θα κάνει -δικαίως λέω εγώ- αρκετό κόσμο να νιώσει κάποιου είδους ικανοποίηση από αυτή την μορφή απονομής δικαιοσύνης, είναι ίσως αναγκαίο να τονιστεί ότι οι κρατούμενοι ως κοινότητα δεν αντιδρούν έτσι επειδή έχουν αναπτυγμένο κάποιο δικό τους ιδιαίτερο αίσθημα δικαίου. Οι κρατούμενοι πιθανόν μυρίστηκαν αδυναμία. Τον αδύναμο τιμωρούν και όχι τον βιαστή. Σαν μέτρο σύγκρισης μπορεί κανείς να θυμηθεί τον Κυριάκο Παπαχρόνη που έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού από τους συγκρατούμενους του. Το ίδιο αδίκημα σε πολλές γυναίκες όμως τύπος ιδιαίτερα ρωμαλέος.

Είναι ενδεικτικό πως στην Αυλώνα θα πάθαινε το ίδιο αν ήταν απλά δηλωμένα ομοφυλόφιλος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βασικοί χαρακτηρισμοί που του αποδίδουν για να νομιμοποιήσουν την τιμωρία του είναι τα «μουνόπανε» και «γαμημένε». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι του βγάζουν τα ρούχα αφού πιο πριν κάποιος του λέει: «Βγάλε τα ρούχα σου, θα σε γαμήσουμε». Δεν ξέρω τι γίνεται μετά και αν υπάρχει και τρίτο βίντεο. Αν η ολοκλήρωση της τιμωρία του θα είναι η περιφορά με φούστα στην πτέρυγα ή ο βιασμός.

Δεν είναι επίσης χωρίς σημασία το γεγονός ότι το λιντσάρισμα συμβαίνει εμφανώς σε κελί απομόνωσης. Πάει να πει ότι έγινε σε συνεργασία με την σωφρονιστική υπηρεσία.

Φυσικά και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φυσικά και πρέπει να την αποδίδουμε εμείς οι αδικημένοι, βάση των δικών μας αξιών και των δικών μας ιεραρχήσεων για το τι είναι δίκαιο και τι όχι. Βάση των συμφερόντων που έχουμε ως καταπιεσμένοι απέναντι στην εξουσία είτε της πατριαρχίας είτε του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης που πρέπει να οργανώσουμε οι από τα κάτω, τουλάχιστον ας μην είναι χειρότερο από της πατριαρχίας και του κεφαλαίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59