search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:33
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι (υποψήφιοι) διάδοχοι της Τερέζα Μέι (photos)

12.12.2018 12:16
Τερέζα Μέι: Η αντίδρασή της όταν ο Τζόνσον απώλεσε την πλειοψηφία (Photo) - Media

 

«Τα μαχαίρια ακονίζονται και οι δολοφόνοι σιγά σιγά παίρνουν θέση», σχολιάζει η Telegraph για τις πιέσεις που δέχεται η Τερέζα Μέι να παραιτηθεί απ’ την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ήδη στο Λονδίνο οι φήμες για το ποιος μπορεί να την αντικαταστήσει δίνουν και παίρνουν. Και όπως σημειώνει η εφημερίδα η μάχη στο παρασκήνιο έχει πάρει “φωτιά”.

Πρώτο φαβορί εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ ακολουθεί με πολύ μικρή διαφορά ο πρώην υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ. Ας δούμε ποιοι θεωρούνται οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες της Μέι.

Η διαδικασία που ακολουθεί την πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, αν και υπάρχει «προηγούμενο» με την αντίστοιχη πρόταση μομφής κατά του Ιαν Ντάνκαν Σμίθ το 2003.

Για να απομακρυνθεί η Μέι από την κεφαλή του κόμματος, θα πρέπει τουλάχιστον 159 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση μομφής, αν και όπως αναφέρει ο Guardian, είναι πιθανό αν ο αριθμός των βουλευτών που υπερψηφίσουν την πρόταση είναι μεγάλος, να οδηγήσει στην παραίτηση της.

Αν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε οι αντίπαλοι της Μέι δεν μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος δεν επιτρέπουν σε ένα βουλευτή να προκαλέσει άμεσα αγώνα για την ηγεσία, οπότε μία διαδικασία διαδοχής θα πυροδοτούταν μόνο στην περίπτωση που η Μέι παραιτούταν.

Αν η Τερέσα Μέι χάσει θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, επομένως και απο την πρωθυπουργία.

Αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοικτή διαδικασία για την διαδοχή της προεδρίας του κόμματος, στην οποία η Μέι δεν μπορεί να συμμετέχει.

Οι βουλευτές του κόμματος πρέπει στη συνέχεια να καταλήξουν σε δύο μόνο υποψήφιους, οι οποίοι θα τεθούν στη κρίση των περίπου 120 χιλιάδων μελών του κόμματος.

Η διαδικασία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο σε τρείς εβδομάδες. Μέχρι να ολοκληρωθεί η Μέι θα έπρεπε να παραμείνει σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Μία αλλαγή στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε εκλογές, αν και οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ολοκλήρωση του Brexit δεν απειλείται αυτόματα να καθυστερήσει, αλλά οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όπως σημειώνει ο Guardian.

 

Ντομινίκ Ράαμπ

Ο πρώην Υπουργός του Brexit έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του για να γίνει η πρώτη επιλογή πολλών ευρωσκεπτικιστών. Η αξιοπιστία του Ράαμπ είναι ίσως υψηλότερη από αυτή του προκάτοχου του Ντέιβιντ Ντέιβις, επειδή είχε πιο ενεργή σχέση με τις Βρυξέλλες, έδειξε να πολεμά μέχρι τέλους και παραιτήθηκε όταν πίστευε ότι είχε ανατραπεί.

Επίσης θεωρείται «αληθινά πιστός» στο Brexit και ανήκει στη νέα γενιά των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, που έχουν λιγότερες … αμαρτίες στους ώμους σε σχέση με κάποιους βετεράνους του υπουργικού συμβουλίου.

 

Μπόρις Τζόνσον

Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απίθανο, όμως το όνομά του βρίσκεται συχνά στα χείλη των ανθρώπων που μιλάνε για τον διάδοχο της Μέι. Το ζήτημα για τον Τζόνσον είναι ό,τι εκτός από την άμεση καταδίκη της συμφωνίας την ημέρα της δημοσίευσής της, γενικά κράτησε χαμηλούς τόνους τη στιγμή που υπήρξε ένα κίνημα κατά της Μέι.

Είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τη θέση κι επίσης διαθέτει πιστούς οπαδούς. Αν πετύχει όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει σχίσμα στο Συντηρητικό κόμμα, αφού μια ομάδα φιλοευρωπαίων βουλευτών έχουν δηλώσει πως αυτή η επιλογή είναι τόσο κακόγουστη που θα παραιτηθούν από το κόμμα, τη στιγμή που θα κερδίσει. Ίσως πολλοί να μην θελήσουν να ρισκάρουν νέα εσωτειρκή αναταραχή.

 

Μάικλ Γκόουβ

Ο Γκόουβ έχει μια αφοσιωμένη βάση από βουλευτές, βάση που καλύπτει το χάσμα, αφού ανάμεσα στους υποστηρικτές του βρίσκονται κάποιοι φιλοευρωπαίοι που υποστηρίζουν την παραμονή και κάποιοι που υποστηρίζουν το Brexit.

Για την απόφασή του να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο (όταν η Μέι πήγε τη συμφωνία πίσω) μπορεί να κατηγορηθεί ως «προδότης» από τον Τζόνσον, αν μπουν αντίπαλοι στην κούρσα της διαδοχής και η φήμη του φαίνεται γενικά πως έχει υποστεί πλήγμα.

Πολλοί σύμμαχοι και βοηθοί του λέγεται ότι τον είχαν συμβουλεύσει να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά αποφάσισε να μείνει με σκοπό να πιέσει για κάποια αλλαγή από μέσα.

Οι πιθανότητές του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εάν τιμωρηθεί επειδή παρέμεινε πιστός ή ανταμειφθεί από τους Συντηρητικούς της μεσαίας τάξης που αναγνωρίζουν ότι προσπάθησε να κάνει τη συμφωνία να λειτουργήσει.

 

Άμπερ Ρουντ

Μόλις επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στον «πάγο», λόγο μιας καταστροφικής απάντησής που είχε δώσει στο σκάνδαλο Windrush.

Η Ρουντ είναι το σταθερό φαβορί των υπέρ της παραμονής στην ΕΕ Συντηρητικών και των μαλακών Brexiters στην κεντροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Είναι πιο πιθανό να είναι η υποψήφια για την τάση «σταματήστε τον Μπόρις» κι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλά προς όφελός της. Ωστόσο, έχει πολλά πράγματα εναντίον της και θα είναι εύκολος στόχος για επιθέσεις από το Εργατικό κόμμα.

 

Τζέρεμι Χαντ

Ο Χαντ είναι σαφώς φιλόδοξος και θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια ασφαλής επιλογή για τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ως ένας έμπειρος υπουργός.

Υποστήριξε την παραμονή, αλλά έχει γίνει πλέον ένας ξεκάθαρος Brexiter που κάνει πολλές σκληρές παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Χαντ διαθέτει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνει μέσα από σκάνδαλα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός υγείας, όπου αντιστάθηκε στις πολλαπλές κρίσεις του NHS και στις απεργίες των ιατρών.

Μπορεί να είναι σε θέση να περπατήσει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και σε αυτούς της παραμονής στην ΕΕ για να κερδίσει τη θέση, αλλά είναι απίθανο να συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς.

 

Σαγίντ Τζαβίντ

Ο Τζαβίντ είναι ένας ακόμη φιλόδοξος υπουργός που άλλαξε τη γραμμή του κι από υποστηρικτής της παραμονής έγινε οπαδός του Brexit. Μέντορας του ήταν ο Τζορτζ Όσμπορν και λέγεται ότι ήταν ενστικτωδώς ευρωσκεπτικιστής, αλλά αποφάσισε να υποστηρίξει την παραμονή για να ευχαριστήσει τον τότε καγκελάριο.

Ωστόσο, ο Τζαβίντ και ο Χαντ δεν είναι μέλη του «πρωινού κλαμπ» των πέντε υπουργών, φανατικών Brexiters, οι οποίοι έχουν σχηματίσει μια ομάδα που προσπάθησε να πείσει την Μέι να αλλάξει την πορεία της Συμφωνίας με την ΕΕ – πράγμα που δείχνει ότι δεν θεωρούνται ως «αληθινά πιστοί» στο Brexit.

 

Πένι Μόρνταντ

Η Υπουργός Ανάπτυξης έφτασε μια ανάσα από το να παραιτηθεί, αλλά τελικά έκανε πίσω.

Είναι μια φιλόδοξη Brexiter, ενώ μία από τις τακτικές της ήταν μια προσπάθεια που έκανε για να πείσει την Μέι να επιτρέψει στους Συντηρητικούς βουλευτές μια ελεύθερη ψηφοφορία για την τελική συμφωνία.

Η πρόταση αυτή τελικά μπορεί να αποδειχθεί ένα «χρυσό αβαντάζ» για την Μόρνταντ, η οποία ελπίζει ότι θα πείσει έτσι τους Συντηρητικούς πως μπορεί να γίνει ο άνθρωπος τους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30