search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:55
MENU CLOSE

Χρυσαυγίτικο «καπέλο» στο συλλαλητήριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2019
27.01.2019 04:00
mix.jpg

 

Ωμή βία από τους νεοναζί και τους «νεοσύλλεκτους» των ταγμάτων εφόδου / «Τα ίδια Παντελάκη μου» από την ΕΛ.ΑΣ., που συνεχίζει να διαλύει συγκεντρώσεις

Αλόγιστη ρίψη χημικών σε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους

 

Πολύ μεγάλη και με πολλές αντιπαραθέσεις η συζήτηση για το μεγάλο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και για τα επεισόδια που το αμαύρωσαν. Θα μείνουμε στα δεδομένα:

● Πρώτον, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών είχε πολύ κόσμο. Πολύ περισσότερο από τους 60.000 που ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ ή τους 100.000 που ισχυρίζονταν προφορικά οι επικεφαλής της Τροχαίας.

● Δεύτερον, οι διμοιρίες των ΜΑΤ – ακολουθώντας τις οδηγίες των ανωτέρων τους – έκαναν εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση χημικών, αδιαφορώντας αν απέναντί τους είχαν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, οικογένειες που δεν συνιστούσαν καμιά «απειλή» για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ούτε αυτό ήταν πρωτοφανές. Απλώς «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Κάποτε ήταν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ που «έπνιγαν στα χημικά» και σακάτευαν κόσμο στα συλλαλητήρια. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος άλλωστε να τελειώσεις «μια κι έξω» ογκώδεις συγκεντρώσεις είναι τα δακρυγόνα και το άγριο ξύλο.

Αυτό συνέβαινε και την εποχή των «Αγανακτισμένων», αυτό και στη διαδήλωση ενάντια στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Τότε που κυνηγούσαν και έδερναν ανηλεώς ειρηνικούς διαδηλωτές ακόμη και γύρω από την… Ακρόπολη. Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν από το πυκνό νέφος χημικών και δακρυγόνων που «έπνιγαν» όποιον δεν φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα περιμετρικά της Βουλής.

Τότε οι αστυνομικοί, κυνηγώντας τους διαδηλωτές, άφησαν την πρωτεύουσα στο έλεος των κουκουλοφόρων… Αρκετοί συνέδεσαν τους υπαίτιους των επεισοδίων εκείνης της ημέρας με «αντιεξουσιαστές και αναρχικούς μπαχαλάκηδες».

 

Άγριο ξύλο από χρυσαυγίτες

Στην περίπτωση της περασμένης Κυριακής και στα επεισόδια που διέλυσαν την πορεία οι δράστες ήταν οργανωμένοι φασίστες, νεοναζί, μέλη της Χρυσής Αυγής, με συμμετοχή μάλιστα του Γιάννη Λαγού, υπόδικου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για τον ξυλοδαρμό των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ιατρών οι οποίοι περιέθαλψαν τους 27 τραυματίες αστυνομικούς των επεισοδίων, κάποιοι είχαν υποστεί συντριπτικά κατάγματα από χτυπήματα με σιδερολοστούς και άλλοι τραύματα από… τσεκούρια!

Τη δολοφονική αποστολή των ταγμάτων εφόδου, τα μέλη των οποίων στρατολογήθηκαν και «ανδρώθηκαν» τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο «ξέπλυμα» των εγκλημάτων που διέπραξαν οι νεοναζί από μερίδα των ΜΜΕ, γνώρισαν την περασμένη Κυριακή από «πρώτο χέρι»:

● ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Κώστας Παπαδάτος,

● ο φωτορεπόρτερ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik Κωστής Νταντάμης

● και ο σκηνοθέτης Θωμάς Ιακόμπι, δημιουργός του ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια.

Ο Ιακόμπι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε:

«Κάλυψα τη διαδήλωση, τράβηξα κάποια άτομα που ήταν στην ομίχλη των χημικών χωρίς να ξέρω ότι ήταν χρυσαυγίτες. Δεν είχαν κάποιο διακριτικό. Το κατάλαβα αμέσως όταν ένας γύρισε και μου είπε: “Εσύ δεν είσαι αυτός που έκανε το ντοκιμαντέρ;”. Με φασίστες δεν υπάρχει συζήτηση, ήθελαν να μου πάρουν το κινητό. Πρόσεξα το κεφάλι μου όσο μπορούσα, διότι στο κεφάλι χτύπησαν τα 5-10 άτομα που αμέσως με περικύκλωσαν. Έδρασαν ως συνήθως σαν ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σε καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό του φωτορεπόρτερ Κωστή Νταντάμη αναφέρονται τα εξής:

«Μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν τις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το Δ.Σ. της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι».

 

Ύποπτοι με παρελθόν

Για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά αστυνομικών συνελήφθησαν επτά άτομα, έξι άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 27 έως 46 ετών. Οι τρεις εξ αυτών έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 27χρονου, που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εξτρεμιστική, ακροδεξιά οργάνωση και εμπρησμό.

Ο νεαρός συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του ανακριτή Πειραιά για συμμετοχή στην οργάνωση «Απέλλα» και στην εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, τη νύχτα της 29ης Αυγούστου. Τότε, οι δράστες είχαν πυροδοτήσει στην είσοδο του κτιρίου δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 27χρονος ήταν αυτός που είχε στρατολογήσει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ενώ στο παρελθόν φέρεται να συμμετείχε στον πυρήνα της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, απ’ όπου είχε αποχωρήσει.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αμαύρωσαν με επεισόδια συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι αντίστοιχο είχαν πράξει και στο τελευταίο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτεμβρίου. Ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – κάμψης και χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστούν και να αποχωρήσουν.

Λίγο αργότερα τα τάγματα εφόδου επιτέθηκαν με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στην κατάληψη αντιεξουσιαστών «Σχολείο», επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου, όπου συνεπλάκησαν με άτομα τα οποία βρίσκονταν εκεί.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30