17/02/2020 03:26:15

Συνάντηση Αποστολάκη - Μάσλοβ για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Συνάντηση Αποστολάκη - Μάσλοβ για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας - Media

 

Ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μάσλοβ.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατόπιν αιτήματος του Ρώσου πρέσβη, όπως διευκρινίστηκε στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΘΑ. Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι καλές, αν και σχετικά περιορισμένες από κάθε άποψη.

Ωστόσο, το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) περιλαμβάνει το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, το οποίο χρήζει υποστήριξης και συντήρησης. Ελλάδα και Ρωσία έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση (Follow On Support) για αναβάθμιση και υποστήριξη των συστημάτων, αλλά και ανανέωση της πιστοποίησης για τους πυραύλους των συγκεκριμένων συστημάτων. Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται και μια συζήτηση για αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να δέχονται τα νεότερης κατασκευής βλήματα.

Ηδη έχουν αποσταλεί στη Ρωσία δύο από τα υφιστάμενα βλήματα των ελληνικών S-300, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η γενική κατάστασή τους.

Πέρα από τους S-300, η Π.Α. διαθέτει και τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 που είναι και αυτά ρωσικής κατασκευής. Για τα συγκεκριμένα συστήματα απαιτείται, επίσης, αναβάθμιση αλλά και πιστοποίηση των βλημάτων που φέρουν.

Συνεργασία και συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα υπάρχουν και για την υποστήριξη των τεσσάρων, ρωσικής σχεδίασης, αερόστρωμνων τύπου Zubr που εντάσσονται στις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.