search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:31
MENU CLOSE

Πώς ξοδεύει τα 93 δισ. του ο Μπιλ Γκέιτς – Γιατί αφήνει «ψίχουλα» στα παιδιά του

04.03.2019 13:24
Πώς ξοδεύει τα 93 δισ. του ο Μπιλ Γκέιτς - Γιατί αφήνει «ψίχουλα» στα παιδιά του - Media

 

Η καθαρή αξία της περιουσίας του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Μπιλ Γκέιτς, ξεπερνά τα 93 δις. δολάρια.

Ο Μπιλ Γκέιτς άρχισε να χτίζει την περιουσία του από την ηλικία των μόλις 17 ετών, όταν πούλησε τον πρώτο του πρόγραμμα υπολογιστή, ένα σύστημα χρονοδιαγραμμάτων, στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε για 4.200 δολάρια. Στη συνέχεια, ίδρυσε με τον παιδικό του φίλο, Πολ Άλεν την Mixcrosoft το 1975.

Το 1980, η Microsoft ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή της IBM. Πρόκειται για το σύστημα, MS-DOS, το οποίο έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της Microsoft, καθώς θα εξελισσόταν στα γνωστά σε όλους Windows. Όταν η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 61 εκατομμύρια δολάρια και ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε 1,6 εκατομμύρια πουλώντας μετοχές της.

Ήταν 30 ετών, όταν ο Γκέιτς ήταν ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Το 1990, η Microsoft κυκλοφόρησε το Microsoft Office. Τα Windows 95 ξεκίνησαν το 1995. Τότε ήταν που ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι που τον εκθρόνισε ο Γουόρεν Μπάφετ το 2008 και έπειτα ο Τζεφ Μπέζος το 2017.

Το 2018, η Microsoft ξεπέρασε το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο, και έκλεισε το έτος ως η πιο πολύτιμη εταιρεία ξεπερνώντας την Apple και την Amazon.

Ωστόσο, ο Μπιλ Γκέιτς έχει πουλήσει ή δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος από τα μερίδιά του στην Microsoft. Έχει κάνει δωρεά πάνω από 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και κατέχει λίγο περισσότερο από το 15% των μετοχών της εταιρείας, αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ξεκίνησε μαζί με την σύζυγό του Μελίντα, το ίδρυμα The Bill & Melinda Gates Foundation, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο. Το 2010, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς συνεργάστηκαν με τον Γουόρεν Μπάφετ και δημιούργησαν το «The Giving Pledge». Όσοι λαμβάνουν μέρος δεσμεύονται να δώσουν το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ωστόσο, κάποια από τα χρήματά του τα ξόδεψε για την αγάπη του στην γρήγορη οδήγηση. Έτσι, την πρώτη του μεγάλη αγορά την έκανε αποκτώντας μια Porsche 911.

Ακόμη, κατάφερε να κάνει μια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ferrari 348 και Jaguar XJ6. Το 1997 αγόρασε ένα αεροσκάφος αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, ναύλωσε ένα γιοτ με τιμή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για μία εβδομάδα για τις οικογενειακές του διακοπές στην Μεσόγειο.

Επίσης, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει σχεδόν το ήμισυ της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons Holdings, ενώ είναι μερικός ιδιοκτήτης του Charles Hotel στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το 2009, αγόρασε ένα ράντζο αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Γουαιόμινγκ, που κάποτε ανήκε στον Μπάφαλο Μπιλ. Το 2013, αγόρασε ένα αγρόκτημα 4,5 στρεμμάτων στη Νότια Φλόριντα για 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από τρία χρόνια, αγόρασε τρις από τα γειτονικά ακίνητα έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, ο Μπιλ Γκέιτς επίσης πέρασε 7 χρόνια και ξόδεψε 63 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ένα τεράστιο συγκρότημα με είδη υψηλής τεχνολογίας στην Μεδίνα της Ουάσινγκτον. Ονόμασε το ακίνητό του Xanadu 2.0, εμπνευσμένο από το σπίτι του Τσαρλς Φόστερ Κέιν στην ταινία «Πολίτης Κέιν». Μάλιστα, εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 131 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, δίνει ελάχιστα χρήματα για την εμφάνισή του, καθώς φοράει ρολόι χειρός αξίας μόλις 10 δολαρίων και λατρεύει τα McDonald’s και την Coca Cola. Έχει δηλώσει ότι συνήθως πίνει 3-4 κουτάκια Diet Coke την ημέρα.

Επίσης, καθένα από τα τρία παιδιά του θα κληρονομήσει 10 εκατ. δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το 1,1% της περιουσίας του πατέρα τους. Κι αυτό το κάνει γιατί θέλει τα παιδιά του να πετύχουν μόνοι τους. Η πλειοψηφία του τεράστιου πλούτου του θα πάει στην φιλανθρωπία. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει στόχο να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του για να αγωνιστεί για αιτίες που πιστεύει και να αφήσει πίσω του έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:27