search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:00
MENU CLOSE

Χάσμα κυβέρνησης – θεσμών για τη δόση των 970 εκατ. – Μεγάλες αποστάσεις στο θέμα της πρώτης κατοικίας  

20.03.2019 07:07
Χάσμα κυβέρνησης – θεσμών για τη δόση των 970 εκατ. - Μεγάλες αποστάσεις στο θέμα της πρώτης κατοικίας   - Media

 

Το χάσμα ανάμεσα στο διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης και στους θεσμούς παγιώνεται, ενώ κάποια μέτωπα φέρεται να μεγαλώνουν τις τελευταίες ημέρες. 

Όλα δείχνουν πως στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται έρχεται πιο κοντά το σενάριο μίας νέας παράτασης – πέραν της 25ης Μαρτίου – στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην έγκριση των δόσεων των 970 εκατ. ευρώ.

Τα χθεσινά μηνύματα από τις έδρες των δανειστών δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνα για τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου μιας συμφωνίας εντός των επόμενων πέντε ημερών (EWG 25/3).  Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο  capital.gr από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο χθες για μεγάλες αποστάσεις που παραμένουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά (κυβέρνηση και τράπεζες που έχουν ενιαία στάση) και στους δανειστές.

Πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα πιο μεγάλα μέτωπα στην πρώτη κατοικία, είναι αυτό της αλληλεπίδρασης της νέας διάταξης με το υφιστάμενο καθεστώς. Ο λόγος για την αιτίαση που υπήρχε εξ αρχής στην γνώμη που ζητήθηκε από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα (με βάση το αρχικό ελληνικό σχέδιο).

Αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στη γνώμη ότι προκαλεί κινδύνους συσσώρευσης δικαστικών υποθέσεων, επηρεάζει τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, ενώ “υπάρχει κίνδυνος υποτροπής στην αθέτηση υποχρεώσεων από πλευράς οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”.

Παραμένουν πάντως και τα δημοσιονομικά ζητήματα (για το αν το κόστος θα ξεπεράσει τα 200 εκατ ευρώ ετησίως), αλλά και οι διαφωνίες για τα όρια κάλυψης. Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι – προς το παρόν – μία μονομερής ενέργεια δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:00