search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Πόλεμος για τον Πέτρο Κόκκαλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2066
28-3-2019
28.03.2019 09:43
litotita_copy_0.jpg

Η συμμαχία του επιχειρηματία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα με τη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο του ευρέος προοδευτικού μετώπου εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Πέτρου Κόκκαλη που ανακοινώθηκε με το δεύτερο κύμα υποψηφίων μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Τρίτης.

Επί της ουσίας πρόκειται για την πλέον ηχηρή υποψηφιότητα της δέσμης αυτής (αν όχι του ψηφοδελτίου συνολικά), που μπορεί να πει κάποιος ότι «πλαισιώθηκε» από εννέα ακόμη ονόματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ο χρυσός ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η τέως υπουργός Πολιτισμού και ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου κ.ά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα αυτή προκαλεί αίσθηση και ανάμεικτες εντυπώσεις, ως εκ τούτου η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθείται εστιάζει στο να αποσυνδεθεί όσο γίνεται ο Πέτρος Κόκκαλης από την επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα του Σωκράτη Κόκκαλη, που σημάδεψε την οικονομική ζωή της χώρας τη δεκαετία του 1990 ως επιχειρηματίας (ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Intracom) και ως ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού.

Γνωρίζουν ακόμη ότι η βασική κατηγορία κατά της οικογένειας Κόκκαλη και της γενικότερης δραστηριότητάς της έχει πολύ συχνά επισύρει κατηγορίες – που επαναλαμβάνονται και σήμερα από τη Ν.Δ. – για διαπλοκή.

Ως εκ τούτου προβάλλεται το προφίλ ενός ανθρώπου με αυτόνομη και προσωπική διαδρομή, του οποίου η ενασχόληση με τα κοινά τον έφερε σε επαφή και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς στο τοπικό επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση του Πειραιά και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ κοντά στις αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και η ενασχόλησή του με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μέσω της ΜΚΟ «Γη», η οποία υπάγεται στο Ίδρυμα Κόκκαλη.

«Καλωσόρισμα»

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα κατά το χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, είπε, «πέρα από ένα βαρύ όνομα, έχει και μια προσωπική πολιτική διαδρομή και καταγραφή στη δημόσια σφαίρα», καθώς κινητοποιήθηκε στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και δραστηριοποιήθηκε σε ζητήματα οικολογικής προστασίας. Σήμερα, συνέχισε, συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα του «απέναντι στον μιντιακό υπόκοσμο και την Ακροδεξιά υποκουλτούρα σε μία συνθήκη ζοφερή, που απειλεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία».

Υπογράμμισε ότι άνθρωποι της αστικής τάξης έχουν και στο παρελθόν συμπαραταχθεί με την Αριστερά και θα το κάνουν και στο μέλλον. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτό ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής διείσδυσης, δεν υφίσταται η φαντασιακή υγειονομική ζώνη την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι μια πολυσυλλεκτική μαζική δύναμη της Αριστεράς, με την οποία ο κ. Πέτρος Κόκκαλης συμπαρατάσσεται» και «τον καλωσορίζουμε» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκλογικός στόχος

Πέρα από τις επίσημες θέσεις στήριξης της εν λόγω υποψηφιότητας, είναι προφανές ότι εκλογικά αυτή υπηρετεί τον στόχο «διεμβολισμού» των οπαδών του Ολυμπιακού καλύπτοντας ένα κομμάτι υποστηρικτών της πειραιώτικης ομάδας που δυσανασχετεί με τον σημερινό ιδιοκτήτη της Βαγγέλη Μαρινάκη.

Από την άλλη θεωρείται ότι σε μια μερίδα αριστερού κοινού λειτουργεί θετικά η παραπομπή στον συνονόματο αντάρτη παππού του, τον Πέτρο Κόκκαλη, γιατρό με συμμετοχή στην Αντίσταση και το ΕΑΜ, μέλος της «Κυβέρνησης του Βουνού» (γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας).

Η αναφορά αυτή δεν υπονοείται απλώς, αλλά αναδεικνύεται κιόλας: ενδεικτικά στη συνέντευξη Κόκκαλη προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ) υπήρξε ευθεία αναφορά στην παρακαταθήκη και την αγωνιστική κληρονομιά του παππού του, από τον οποίο, όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, αντλεί έμπνευση, ειδικά όσον αφορά τις ιδέες και τις αξίες της αλληλεγγύης και του συλλογικού αγώνα.

Το ερώτημα που ενδεχομένως μένει χωρίς απάντηση είναι το αν και πώς ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τυχόν εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο…

Σηκώνουν το γάντι

Από εκεί και πέρα, στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σηκώνει πρόθυμα το γάντι των προκλήσεων από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία εξαπολύει επίθεση σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα Κόκκαλη. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση πως πλέον ακυρώνεται το αφήγημά της περί χτυπήματος της διαπλοκής, αφού πλέον συμπορεύεται ανοιχτά μαζί της.

Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται η κόντρα Κόκκαλη – Μαρινάκη να αξιοποιείται ως «δόλωμα», ως στοιχείο που «ερεθίζει» τη Ν.Δ. και την κάνει να ανεβαίνει στα κεραμίδια. Όσο λοιπόν θα φωνάζει η Ν.Δ. για διαπλοκή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντά ότι φωνάζει για λογαριασμό του Μαρινάκη και όχι από «ευαισθησία» για τη διαπλοκή, θέμα για το οποίο δεν δικαιούται να ομιλεί.

Ενδεικτική η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων – κι ενώ η κόντρα για τον Κόκκαλη έχει ξεκινήσει από μέρες, καθότι οι ενδείξεις για την υποψηφιότητά του ήταν ισχυρές, ιδίως μετά την παραίτηση από την παράταξη του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, με την οποία είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Σύμφωνα λοιπόν με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίδραση της Ν.Δ. σε αυτή την υποψηφιότητα «επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι ταυτίζεται πλήρως με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και με κάθε ευκαιρία θέλει να υποβάλει τα διαπιστευτήριά της σε αυτά».

Περαιτέρω, στις κατηγορίες της Ν.Δ. και του Β. Μαρινάκη, ότι στο πρόσωπο του Πέτρου Κόκκαλη ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχεί με τη διαπλοκή, η απάντηση της Κουμουνδούρου είναι ότι, όταν ο Π. Κόκκαλης ήταν υποψήφιος της παράταξης Μώραλη στον Πειραιά (με τη στήριξη Μαρινάκη), δεν ετίθετο θέμα διαπλοκής και ότι αυτή «ανακαλύφθηκε» τώρα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:39