08/08/2020 09:00:40

Ισπανία: Προηγούνται οι Σοσιαλιστές, καταποντίζονται οι Podemos

Ισπανία: Προηγούνται οι Σοσιαλιστές, καταποντίζονται οι Podemos - Media

 

Σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 28ης Απριλίου στην Ισπανία έχουν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, αλλά δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του GAD3 που έγινε για λογαριασμό της ισπανικής εφημερίδας ABC μεταξύ 8 και 9 Απριλίου σε δείγμα 2.000 ανθρώπων οι Σοσιαλιστές (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Σάντσεθ φαίνεται ότι εξασφαλίζουν από 135 ως 137 έδρες και ποσοστό 30,9%.

Οι έδρες αυτές, ωστόσο, υπολείπονται των 176 που χρειάζεται το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ για να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ το ποσοστό τους μειώθηκε ελαφρά σε σχέση με αυτό που λάμβαναν σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Απριλίου.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει από 85 ως 91 έδρες και ποσοστό 21,3%, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, σημειώνοντας μικρή άνοδο από την προηγούμενη, ενώ το φιλικό προς τις αγορές Ciudadanos λαμβάνει 43 ως 46 έδρες και ποσοστό 13,5% και το ακροδεξιό Vox 25 ως 29 έδρες και 11,2%, αυξάνοντας επίσης τα ποσοστά του από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ο δυνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ, το αριστερό Podemos εξασφαλίζει την ίδια ώρα 29 ως 30 έδρες και ποσοστό 12,0% βλέποντας την κοινοβουλευτική του δύναμη να συρρικνώνεται σχεδόν στο μισό.

Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής δείχνουν επίσης ότι ένας τρικομματικός συνασπισμός ανάμεσα στους συντηρητικούς εξακολουθεί να μην συγκεντρώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και αν ισχύσει το καλύτερο σενάριο όσον αφορά τα αποτελέσματά τους, ενώ και οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ θα χρειαστεί να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλα κόμματα αν θέλουν να εξασφαλίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσουν.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.