search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:27
MENU CLOSE

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας έφυγε από την Ελλάδα σε χάρτινο κουτί φρούτων – Η Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε 13 ετών

21.05.2019 14:43
Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Αγγλίας έφυγε από την Ελλάδα σε χάρτινο κουτί φρούτων – Η Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε 13 ετών - Media

 

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου του 1921, πάνω σε ένα τραπέζι των ανακτόρων Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα βαπτίστηκε ως χριστιανός ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη.

Eξορίστηκε από την Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του

Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Ο πρίγκιπας Ανδρέας στη μικρασιατική εκστρατεία είχε αναλάβει τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο θα εκστράτευε με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας. Η εκστρατεία απέτυχε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καθαιρέθηκε από τη θέση του και κατηγορήθηκε ότι αποχώρησε από τη θέση του χωρίς εντολή, με αποτέλεσμα να θεωρείται συνυπεύθυνος στην κατάρρευση του μετώπου. Το 1922 κατάφερε να γλυτώσει τη θανατική ποινή μετά από παρεμβάσεις της αγγλικής κυβέρνησης και φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα, στην οποία δεν επέστρεψε ποτέ. Μαζί του πήρε την οικογένειά του με τον Φίλιππο να μεταφέρεται στο πλοίο μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Από τότε έως το 1949 που μετακόμισε στο Clarence House ως σύζυγος της πριγκίπισσας Ελισάβετ, ο Φίλιππος δεν είχε μόνιμη κατοικία. Η μητέρα του, έγινε μοναχή, κλείστηκε σε άσυλο, καθώς διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο, ενώ οι τέσσερις αδερφές του παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στη Γερμανία. «Έπρεπε να προχωρήσω και αυτό το έκανα», είχε δηλώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ωστόσο, η σύγχυση για την ταυτότητα του ήταν έντονη «Σκεφτόμουν τον εαυτό μου ως Σκανδιναβό. Συγκεκριμένα Δανό. Στο σπίτι μιλούσαμε αγγλικά. Οι άλλοι μάθαιναν Ελληνικά, εγώ καταλάβαινα κάποια. Αλλά μετά η συζήτηση γύρναγε στα Γερμανικά επειδή τα ξαδέλφια μου ήταν Γερμανοί. Αν δεν μπορούσα να σκεφτώ μια λέξη σε κάποια γλώσσα τη σκεφτόμουν σε άλλη».

H γνωριμία με τη 13χρονη Ελισάβετ και η αλληλογραφία τους

Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Την ίδια χρονιά γνώρισε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ. Η νεαρή είχε επισκεφθεί το κολέγιο Ντάρτμουθ Νάβαλ και ο Φίλιππος προθυμοποιήθηκε να την ξεναγήσει. Η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε, ενώ κράτησε μια φωτογραφία του κρυμμένη στο δωμάτιό της. Ο Φίλιππος, ενώ υπηρετούσε το βρετανικό ναυτικό, άρχισε να αλληλογραφεί με τη νεαρή πριγκίπισσα, η οποία μάλιστα ήταν και μακρινή του ξαδέλφη, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ. Σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασσαν έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

Οι αρνήσεις για το γάμο

Ο Φίλιππος υπηρέτησε στο βρετανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ δύο από τους άντρες που είχαν παντρευτεί οι αδερφές του, πολεμούσαν με τους Γερμανούς. Συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και, κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην Ελισάβετ, η οποία δέχτηκε χωρίς να συμβουλευτεί τους γονείς της. Ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να τον παντρευτεί. Ο Φίλιππος δεν είχε βασίλειο, ο πατέρας του είχε κατηγορηθεί για προδοσία, η οικογένειά του είχε στενούς δεσμούς με τον Κάιζερ και οι μνήμες από τα δεινά του ναζισμού ήταν νωπές στην Αγγλία που είχε χιλιάδες θύματα στον πόλεμο. Το μικρότερο πρόβλημα ήταν η ορθοδοξία. Η κόρη του όμως δεν υποχωρούσε και τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21. Την αντίθεσή της για τον γάμο είχε δείξει και η μητέρα της Ελισάβετ, η οποία είχε αναφέρει σε κάποιες βιογραφίες της, ότι είχε δώσει στον Φίλιππο τον τίτλο «Ο Ούνος». Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, οι δύο τους παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, αφού νωρίτερα είχε γίνει καθολικός. Η τελετή, για πρώτη φορά, μεταδόθηκε από το BBC και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια θεατές. Στον γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του. Είχαν παντρευτεί τρεις γερμανούς ευγενείς που είχαν σχέσεις με τους Ναζί και το περιβάλλον του Γκέρινγκ, με αποτέλεσμα να φέρει και ο ίδιος το στίγμα, αν και δεν είχε ποτέ καμία επαφή.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:27