search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:06
MENU CLOSE

Ουγγαρία: «Βήμα πίσω» από τον Όρμπαν για αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα

30.05.2019 14:11
Ουγγαρία: «Βήμα πίσω» από τον Όρμπαν για αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα - Media

 

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε απροσδόκητα την Πέμπτη την επ΄αόριστον αναβολή της λειτουργίας ενός νέου συστήματος διοικητικών δικαστηρίων, υπαναχωρώντας από μια μεταρρύθμιση η οποία είχε προκαλέσει ανησυχίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας, τις οποίες πρότεινε το εθνικιστικό κόμμα Fidesz, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σε μια άλλη προσπάθεια να κατευνάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του, το Fidesz απέκλεισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να ενώσει τις δυνάμεις του με την ευρωσκεπτικιστική ομάδα του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι μετά τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία ενέκρινε πέρυσι έναν νέο νόμο για τη δημιουργία δικαστηρίων που θα εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, μια κίνηση που οι επικριτές του νόμου θεωρούν ότι μπορεί να επιτρέψει πολιτικές παρεμβάσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς η Ουγγαρία άλλαξε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης στις οποίες είχε ασκήσει κριτική η Επιτροπή της Βενετίας, μια ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών στο συνταγματικό δίκαιο.

«Η κυβέρνηση θα κινήσει [τη διαδικασία για] την αναβολή επ΄αόριστον της λειτουργίας του συστήματος διοικητικών δικαστηρίων», δήλωσε ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του Ορμπάν, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε πως ο νόμος ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου», είπε. «Ωστόσο το σύστημα διοικητικών δικαστηρίων αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες αμφισβήτησαν αδικαιολόγητα τη δικαστική ανεξαρτησία».

Τα διοικητικά δικαστήρια προβλεπόταν να αναλάβουν υποθέσεις για κυβερνητικά θέματα, όπως η φορολογία και οι εκλογές τα οποία τώρα χειρίζεται το κύριο νομικό σύστημα.

Ο Γκιούλιας αναφέρθηκε σε μια προσφυγή της Κομισιόν εναντίον πολωνικών μεταρρυθμίσεων που επηρέαζαν δικαστές, λέγοντας πως οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρές ώστε η Ουγγαρία να διακινδυνεύσει μια παγίωση της διένεξης.

Είπε πως η Ουγγαρία θα εγκαταλείψει συνολικά το νέο σύστημα, αν δεν καταφέρει να μετριάσει τις ανησυχίες για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Το Fidesz του Ορμπάν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ένα βάθεμα του πολιτικού κατακερματισμού της 28μελούς Ένωσης και περιέπλεξαν τις προσπάθειες συμφωνίας για τους νέους ηγέτες της Ευρώπης.

Η συμμετοχή του Fidesz στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε ανασταλεί τον Μάρτιο λόγω των κακών επιδόσεων του Ορμπάν όσον αφορά το κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο Γκιούλιας είπε πως το γεγονός ότι το Fidesz ανήκει στο ΕΛΚ δεν έχει σχέση με την αναστολή της μεταρρύθμισης, την οποία χαρακτήρισε «μέτρο της τελευταίας στιγμής» που ελήφθη ακριβώς πριν από τον διορισμό των δικαστών των νέων δικαστηρίων.

«Θα βελτιώσει τη θέση της Ουγγαρίας μέσα στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκιούλιας απαντώντας σε ερωτήσεις αν αυτή η κίνηση είχε στόχο να στηρίξει τη θέση του Ορμπάν μέσα στο ΕΛΚ.

Η κίνηση του Ορμπάν να φλερτάρει με τους ακροδεξιούς ηγέτες, περιλαμβανομένου του Ιταλού Σαλβίνι, ενόψει των ευρωεκλογών είχε ενοχλήσει τους συμμάχους στην ομάδα του συντηρητικού ΕΛΚ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ορμπάν είπε πως θα αναζητούσε τρόπους συνεργασίας με τον Σαλβίνι, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξής του στον ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

«Σεβόμαστε τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και την ιταλική κυβέρνηση και το αποτέλεσμα, που κατέστησε τη Λέγκα το πιο ισχυρό κόμμα της Ιταλίας μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε ο Γκιούλιας σε συνέντευξη Τύπου.

«Ωστόσο δεν βλέπω πολλές πιθανότητες για μια συνεργασία σε κομματικό επίπεδο ή σε μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα», είπε ο Γκιούλιας, ο οποίος προσέθεσε ότι η ομάδα περιλαμβάνει ήδη μέλη με τα οποία η Ουγγαρία δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί. Δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03