search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:31
MENU CLOSE

Κίνημα ρυθμιστής να γίνει το ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2075
30-5-2019
01.06.2019 03:00
kinal_0-1.jpg

 

Θετικό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη μετά τις ευρωεκλογές όπου το Κίνημα Αλλαγής κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό 7,72%, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο έναν από τους δυο βασικούς εκλογικούς στόχους που είχε θέσει, δηλαδή να γίνει ο τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό. 
Από την πρώτη στιγμή των εκλογικών αποτελεσμάτων η Χαριλάου Τρικούπη τόνιζε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με μια νέα και ενισχυμένη δυναμική μπροστά στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Ταυτόχρονα εξέφραζε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και μιλούσε για σαφή αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο δεύτερος στόχος, όπως εκφραζόταν δημόσια από στελέχη και βουλευτές του κόμματος, αυτός της κατάκτησης διψήφιου ποσοστού, δεν επετεύχθη. Επί της ουσίας το Κίνημα Αλλαγής δεν πλησίασε καν κοντά σε διψήφιο ποσοστό. Και με αυτό τον προβληματισμό, εν όψει των εθνικών εκλογών, το ΚΙΝΑΛΛ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και μαζί οι σκληρές αναγκαιότητες που ενδεχομένως θα φέρει στο προσκήνιο η εθνική κάλπη. 

«Ίσες αποστάσεις»

Σε πρώτη φάση πάντως φαίνεται ότι η στρατηγική των «ίσων αποστάσεων» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. που χάραξε το Κίνημα Αλλαγής απέδωσε (τουλάχιστον αυτή την ανάλυση κάνουν τα στελέχη του κόμματος), οπότε δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές κατά τη νέα, ακόμα σκληρότερη αλλά και πιο συμπιεσμένη, χρονικά, προεκλογική περίοδο. 
Ως την αποτύπωση της ανόδου που έχει το κόμμα, η Χαριλάου Τρικούπη παρουσίασε σε ένα διάγραμμα την πορεία που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής από το 2012 μέχρι και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την περασμένη Κυριακή. «Βήμα βήμα καταγράφεται η σταθερή ανοδική μας πορεία. Είμαστε πλέον έτοιμοι για το μεγάλο άλμα στις εθνικές εκλογές» ήταν το σχετικό σχόλιο το οποίο συνόδευε την απεικόνιση. 
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι με αυτή τη στρατηγική θα καταφέρει να αποκρούσει την ασφυκτική πίεση που θα δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. στο πλαίσιο της αναμενόμενης πόλωσης και ενδεχομένως θα ενισχύσει το ποσοστό του κόμματος. Καταγράφεται δηλαδή η άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό που έλαβε πριν από λίγες ημέρες «χτίζοντας» επάνω σε αυτό την εκλογική του ενίσχυση. 
Έτσι αναμένεται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του προκειμένου να απευθυνθεί σε προοδευτικούς ψηφοφόρους που απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να το καταστήσουν ανάχωμα στην επερχόμενη πιθανή νίκη της Ν.Δ. Με στόχο να καταστεί το Κίνημα Αλλαγής ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην περίπτωση μη «γαλάζιας» αυτοδυναμίας. 

«Πυρά» σε Ν.Δ. 

Προς αυτή την κατεύθυνση η Γεννηματά σε δήλωσή της ανέφερε πως «το Κίνημα Αλλαγής έρχεται ενισχυμένο, με νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Σταθερό στην επιλογή της αυτόνομης πορείας του. Έχουμε ευθύνη και ιστορικό χρέος να σταθούμε ανάχωμα στην κυριαρχία της Δεξιάς». 
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «προτεραιότητα για μας και σταθερός οδηγός στην πορεία μας είναι να βγει οριστικά από την κρίση η χώρα», ενώ τόνισε πως «αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με συντηρητικές πολιτικές, είτε από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δεξιάς είτε από κυβέρνηση της Δεξιάς με βολικά συμπληρώματα. Εμείς δεν θα συνεργήσουμε στη συνέχιση του αδιεξόδου. Η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική αλλαγή για να πάει μπροστά». 

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ 

Η Γεννηματά, παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη, γι’ αυτό πρέπει να ηττηθεί, οριστικά. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να απελευθερωθούν οι προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν ελπίδα». Και έστειλε μήνυμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας: «Με αυτούς τους πολίτες αλλά και με όσους επέλεξαν άλλους δρόμους κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των ευρωεκλογών έχουμε από σήμερα ανοιχτό διάλογο. Να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο κόμμα της καρδιάς τους». 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:31