search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:48
MENU CLOSE

Συνεχίζεται η τουριστική επέλαση – Καλύτερος προορισμός για διακοπές η Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2075
30-5-2019
03.06.2019 03:00
yot.jpg

 

Θα συνεχίσει να καταγράφει ρεκόρ ο τουρισμός στη χώρα μας και αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της αγοράς. Ήδη η χρονιά ξεκίνησε με άνοδο, αφού το πρώτο τετράμηνο του 2019 η κίνηση των αεροδρομίων κατέγραψε άνοδο πτήσεων και διακινούμενων επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Άλλωστε και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε ταξιδιωτικό ισοζύγιο και ταξιδιωτικές εισπράξεις καταδεικνύουν ότι η χρονιά θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο.

Η Ελλάδα ως προορισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στο top 10 των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ο σύνδεσμος των δημοσιογράφων για τον τουρισμό στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού (PATWA) χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον «καλύτερο προορισμό για διακοπές αναψυχής». Η Πελοπόννησος περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 19 κορυφαίους προορισμούς του Condé Nast Traveler για το 2019, ενώ η Αθήνα ανήκει στους προτεινόμενους προορισμούς για το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Business Insider. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το πρώτο τετράμηνο του 2019 έφθασε τα 10.709.690 παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όταν είχαν διακινηθεί 9.880.700 επιβάτες. Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες αυτό το τετράμηνο (Ιανουαρίου – Απριλίου 2019) είναι περισσότεροι κατά 828.990 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Μολονότι βρισκόμαστε σε εκλογική περίοδο, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα μας παραμένει σημαντικός παίκτης και το 2019 στον τουρισμό. Θυμίζουμε ότι το 2018 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα. Σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις (33 εκατ. επισκέπτες, μαζί με τις κρουαζιέρες), αλλά και ιστορικό ρεκόρ εσόδων. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 27% του ΑΕΠ (έμμεση και άμεση συμβολή).

Ατμομηχανή όνομα και πράγμα
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC, 2018), ο ελληνικός τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 2019 θα δημιουργήσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη χώρα μας.
Ο τουρισμός είναι και ο πιο σημαντικός τομέας για τους εργαζομένους, προσφέροντας μία στις έξι θέσεις εργασίας στην περίοδο αιχμής και μία στις τρεις έμμεσα. Στη διάρκεια ολόκληρου του έτους αντιστοιχεί σε μία στις 10 θέσεις εργασίας. Το 2017 τα ταξιδιωτικά έσοδα της Ελλάδας κάλυπταν το 80% του εμπορικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2018), η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε αντί να μειωθεί κατά τα έτη 2008-2017, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης ειδικά σε ηλικιακές ομάδες που δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας (νέοι και άνω των 45). Μέχρι το 2021, η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα 43 δισ. (ΙΝΣΕΤΕ / PwC – Remaco / ΕΚΠΑ, 2015). 

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, τα έσοδα αυξήθηκαν 56% από το 2012 έως το 2018. Οι άμεσες δαπάνες από τους επισκέπτες το 2018 ενισχύθηκαν κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια της κύριας τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, περισσότερο από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, το τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται. Το 2011, σύμφωνα με έκθεση για τον ελληνικό τουρισμό από την PwC, 108.000 από τα 763.000 δωμάτια της χώρας ήταν πέντε αστέρων. Σήμερα η χώρα έχει λίγο πάνω από 800.000 δωμάτια, εκ των οποίων πάνω από 150.000 είναι πέντε αστέρων.

Ωστόσο παρατηρείται μια διαρκής μείωση (30%) της Μέσης κατά Κεφαλήν Δαπάνης (ΜΚΔ) των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά πολλούς αποδίδεται στην «υποβάθμιση» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), η πραγματική αιτία διαφέρει…
Στην πραγματικότητα η μείωση αυτή οφείλεται περίπου κατά τα δύο τρίτα στη μείωση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής, που αποτελεί παγκόσμια τάση, και κατά το ένα τρίτο στην αλλαγή του μείγματος των επισκεπτών με την προσέλκυση νέων από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. 

Η μεταβολή στα μερίδια των αγορών μας – δηλαδή η αλλαγή του μείγματος των επισκεπτών – δεν οφείλεται σε υποκατάσταση των παραδοσιακών (υψηλότερης δαπάνης) αγορών από νέες (χαμηλότερης δαπάνης), αλλά στην ανάπτυξη των νέων αγορών (+137%, από 3,2 εκατ. το 2012 σε 7,6 εκατ. το 2018) με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που αναπτύσσονται οι παραδοσιακές (+82%, από 6,3 εκατ. το 2012 σε 11,5 εκατ. το 2018). 

Χάρη μάλιστα στην ανάπτυξη αυτή των νέων αγορών στηρίζεται σημαντικά η οικονομία και των τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, ιδιαίτερα επιτυχημένη αναμένεται να είναι η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας το 2019.
Το γεγονός πιστοποιείται και από τις συνεχείς διακρίσεις που αποσπά η χώρα μας, τόσο σε έρευνες έγκυρων ταξιδιωτικών περιοδικών τουρισμού («Global Traveler») όσο και σε παγκόσμια δίκτυα τουριστικών πρακτόρων (Virtuoso), που απευθύνονται σε ταξιδιωτικό κοινό αυξημένων απαιτήσεων και εισοδηματικών κριτηρίων.

Σαντορίνη, Μύκονος, Κρήτη
Τη Σαντορίνη ψήφισαν ως τον κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως για το 2019, στην κατηγορία «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη» («Best Island in Europe»), οι αναγνώστες του καταξιωμένου αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Global Traveller», που απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 
Στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων νησιών της κατηγορίας περιλαμβάνονται επιπλέον η Μύκονος και η Κρήτη, καταλαμβάνοντας την τρίτη και όγδοη θέση αντίστοιχα. Τα τρία ελληνικά νησιά διακρίθηκαν στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων «Leisure Life Style awards 2019» του περιοδικού, τα οποία απονεμήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Στην πρώτη δεκάδα προτίμησης του ίδιου διαγωνισμού βρέθηκαν επίσης:
● Η Ελλάδα στην κατηγορία «Καλύτεροι Ιστορικοί Προορισμοί Διεθνώς» («Best Historical Attractions, International»).
● Η Μύκονος στην κατηγορία «Καλύτερες Παραλίες» («Best Beaches»).

Η Ελλάδα βρέθηκε, επίσης, στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν ήδη κάνει Αμερικανοί και Καναδοί πολίτες μέσω του παγκόσμιου δικτύου τουριστικών πρακτόρων Virtuoso. 
Το δίκτυο αποτελείται από 1.000 τουριστικούς πράκτορες και 20.000 εξειδικευμένα τουριστικά στελέχη σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και ειδικεύεται στον τουρισμό πολυτελείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό κοινό προτιμά την Ελλάδα πολύ περισσότερο από άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές της, καθώς τη φέρουν στην πέμπτη θέση των κρατήσεων με την Ισπανία στην όγδοη θέση. Στην πρώτη θέση παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:47