search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:13
MENU CLOSE

To μυστικό «όπλο μαζικής καταστροφής» που η Κίνα διαθέτει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

05.06.2019 15:49
To μυστικό «όπλο μαζικής καταστροφής» που η Κίνα διαθέτει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - Media

 

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται, αναλυτές από διάφορους τομείς της οικονομίας επισημαίνουν ότι το Πεκίνο διαθέτει στα χέρια του ένα «όπλο μαζικής καταστροφής» που μπορεί να πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό και δεν είναι δασμοί ή φόροι.

Το «όπλο» ακούει στο όνομα «περιορισμός εξαγωγών προϊόντων σπανίων γαιών» και αν ακούγεται εξωτικό, τότε μάλλον θα σοκαριστούμε αν μάθουμε πόσα προϊόντα μας περιέχουν εξαρτήματα από αυτά τα ορυκτά.

Οι σπάνιες γαίες ή λανθανίδες, βρίσκονται προς τα χαμηλά του περιοδικού πίνακα και παρά το όνομά τους δεν είναι και τόσο σπάνιες. Αυτό που ΕΙΝΑΙ σπάνιο είναι η εξεύρεσή τους σε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Όσο για τις χρήσεις τους, είναι τόσες πολλές που σχεδόν είναι αδύνατον να περιγραφούν όλες: από αυτοκαθαριζόμενους φούρνους μέχρι μαγνήτες και από ειδικά κράμματα αλουμινίου μέχρι λέιζερ και φωτοβολίδες, οι σπάνιες γαίες αποτελούν κρίσιμα συστατικά μεγάλου μέρους των συσκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σπανίων γαιών και προϊόντων τους στις ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, το 65% των μαγνητών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα και ένα μπλοκάρισμα των εξαγωγών θα μπορούσε να πλήξει τεράστια κομμάτια της παραγωγής, από την αυτοκινητοβιομηχανία ως τις οικιακές συσκευές.

Ακόμα χειρότερα, πολλά από τα εργοστάσια μαγνητών εκτός Κίνας εξαρτώνται από τις εισαγωγές σπανίων γαιών (κυρίως νεοδύμιου) για την παραγωγή και αν το Πεκίνο αποφασίσει να περιορίσει τις εξαγωγές εκτιμάται ότι ο κίνδυνος σοβαρών δυσλειτουργιών στην αγορά είναι υπάρκτός.

Κάπως έτσι, τα πράγματα περιπλέκονται και η Ουάσινγκτον καλείται να βρει λύση, αν επιδιώκει να διατηρήσει ή να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:13