05/06/2020 04:06:11

«Σφραγίστηκε» εργοστάσιο στην Καστοριά εξαιτίας ρύπανσης στο υπέδαφος και στο νερό

«Σφραγίστηκε» εργοστάσιο στην Καστοριά εξαιτίας ρύπανσης στο υπέδαφος και στο νερό - Media

 

Όλα ξεκίνησαν από την υδροληψία που έκανε συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση ,την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, η επιχείρηση DM ABEE.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο "τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg/ lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg /l".

Ο κ Αδαμόπουλος, ανέφερε, ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης "εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας".

Υπογράμμισε τέλος ότι ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Υγείας και ο Εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν.

Το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό έως ότου αποκατασταθούν οι φυσιολογικές τιμές στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού αποβλήτων.

Στο ερώτημα για την χρονική διάρκεια της βλάβης του αγωγού ο κ Αδαμόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει "για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός και μόλυνε το υπέδαφος της περιοχής και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου που βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό".

Τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς είχε παραδεχθεί, μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου, ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος.

Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε και έκτοτε ο οικισμός τροφοδοτείται από τις πηγές που υδρεύουν την πόλη.

Ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού Καστοριάς Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας για το συμβάν και ότι η Δημοτική αρχή βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.