search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:47
MENU CLOSE

Όταν το Netflix βγάζει Πρόεδρο και κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2076
06/06/2019
12.06.2019 10:56
sp0606obama.jpg

 

Ζούμε στην εποχή της εικόνας εδώ και πολλά χρόνια. Αργότερα, αυτή η τάση ενισχύθηκε από την επέλαση των social media και την κατανάλωση ειδήσεων εκεί. Μετά ήρθαν τα fake news και τελικά βρισκόμαστε στη σημερινή πραγματικότητα που η πολιτική έχει απολύτως υποταχθεί στην τάση των ειδήσεων χαμηλής ειδησεογραφικής φόρτισης ή αλλιώς στα soft news.

Η κατάρρευση της ευρείας – ελεύθερης, δωρεάν – τηλεόρασης έφερε στο προσκήνιο της πλατφόρμες όπως το Netflix – και άλλα – που αποτελούν πλέον το βασικότερο βήμα για διασπορά εμφανών και μη εμφανών πολιτικών μηνυμάτων, τα οποία μοιάζουν αθώα αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι. Βάσει αυτή της λογικής, Ομπάμα και Κλίντον «απειλούν» τον Πρόεδρο Τραμπ στο πεδίο που τον έκανε γνωστό: την εικόνα.

 

Μάθε τέχνη και άστηνε

Η πιο πρόσφατη κίνηση πολιτικής οικογένειας που μπαίνει στις «τέχνες» είναι αυτή της οικογένειας Κλίντον. Χίλαρι και Τσέλσι Κλίντον θα ιδρύσουν κινηματογραφική και τηλεοπτική εταιρεία για να παράγουν περιεχόμενο επικεντρωμένο στις γυναίκες.

Πηγές όπως το «Bloomberg» και το «The Hollywood Reporter» έχουν επιβεβαιώσει ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και η κόρη της – που είναι παντρεμένη με ζάμπλουτο επιχειρηματία – είναι σε συνομιλίες με εκπροσώπους στούντιο για μία σειρά προγραμμάτων, που έχουν ως στόχο να «επιδράσουν στον πολιτισμό και την κοινωνία» τώρα που η Χίλαρι Κλίντον είναι εκτός πολιτικής.

Με λίγα λόγια, η Χιλαρι Κλίντον επιθυμεί να χτυπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα πεδίο που πραγματικά τον «πονάει»: τη μισογύνη προσέγγιση που φέρει η πολιτική του ιδεολογία.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα, υπέγραψε συμφωνία για την εκτελεστική παραγωγή του «The Hour of Women», μια σειρά παραγωγής του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το κίνημα για το δικαίωμα ψήφων των γυναικών.

 

Δηλαδή κάντο όπως οι Ομπάμα

Την αρχή είχε κάνει ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, που ίδρυσε πρόσφατα μια εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών που ονομάζεται «Higher Ground», μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα.

Το σχήμα συνεργάζεται – αποκλειστικά – με το Netflix και τον Μάιο παρουσίασε τις αρχικές επιλογές επτά ιδεών παραγωγής, δηλώνοντας επίσης ότι φιλοδοξία του είναι να αλλάξει την κοινωνία.

«Αγγίζοντας θέματα φυλετικά, ταξικά , δημοκρατίας και πολιτικών δικαιωμάτων και πολλά άλλα», δήλωσε ο Ομπάμα, «πιστεύουμε ότι κάθε μία από αυτές τις παραγωγές όχι μόνο θα διασκεδάσει, αλλά θα εκπαιδεύσει, θα μας συνδέσει και θα μας εμπνεύσει όλους».

Οι τρεις ταινίες και οι τέσσερις τηλεοπτικές σειρές περιλαμβάνουν μια εκπομπή για ανθρώπους που έχουν φύγει πρόσφατα από τη ζωή και είχαν επιφέρει ριζικές αλλαγές και μία για παιδιά προσχολικής ηλικίας με αντικείμενο τα λαχανικά σε όλο τον κόσμο, πάντα σε συνάρτηση και με τη δουλειά που συντελείται και από το Obama Foundation.

 

Όταν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή

Και δεν είναι μόνο οι πρωτοβουλίες των – πρώην – πολιτικών: είναι και αυτά που επιλέγουνι να αφηγηθούν από τον χώρο της πολιτικής. Ένα θεατρικό έργο για την αποτυχημένη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016 ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, με τη Λόρι Μέτκαλφ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αυτοβιογραφία της Χίλαρι Κλίντον που κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο «What Happened» εισέπραξε θετικές κριτικές και έκανε σημαντικές πωλήσεις και κάποιοι λένε ότι θα γίνονταν ένα ενδιαφέρον docseries.

H κόρη των Κλίντον, Τσέλσι, είχε εργαστεί για λίγο ως ειδική ανταποκρίτρια στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και πιο πρόσφατα έγραψε πέντε παιδικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του bestseller «She Persisted: 13 American Women Who Changed the World», με θέμα Αμερικανίδες που άλλαξαν τον κόσμο.

 

Φοβίες και προειδοποιήσεις μέσω… Netflix

Και τώρα, που θα ξανανοίξει σε λίγο η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η τύχη του Προέδρου Τραμπ, κάθε κίνηση αποκτά ξεχωριστή σπουδαιότητα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ ανέλαβαν την παραγωγή για τη μεταφορά στη μικρή οθόνη – για λογαριασμό του Netflix – του βιβλίου «The fifth risk» («O πέμπτος κίνδυνος») του Μάικλ Λιούις, το οποίο αναφέρεται στην άνοδο στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, την alt right και τις συνέπειες για την αμερικανική κοινωνία.

Το Netflix αποκάλυψε τις παραγωγές για τις οποίες συνεργάζεται με τη Higher Ground Productions, την εταιρεία των Ομπάμα. Και σε αυτές είναι η μεταφορά του βιβλίου «Ο πέμπτος κίνδυνος: καταλύοντας τη δημοκρατία».

Η σειρά που θα βασίζεται στο βιβλίο αυτό «θα έχει στόχο να παρουσιάσει το σημαντικό έργο που κάνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι καθημερινοί ήρωες που οδηγούν την κυβέρνησή μας και προστατεύουν το έθνος μας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Netflix.

Το βιβλίο του Μάικλ Λιούις επικρίνει έντονα τον Τραμπ και την ομάδα του. Παρουσιάζει έναν Πρόεδρο που δεν είχε προετοιμαστεί για τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ και που δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα υπομνήματα και την ενημέρωση που του κάνουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Η Higher Ground έχει αναλάβει επίσης την παραγωγή μιας σειράς που θα βασίζεται στη στήλη της εφημερίδα «New York Times» – που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση – με την ονομασία «Overlooked» («Αγνοημένοι»), που παρουσιάζει τις νεκρολογίες προσωπικοτήτων ο θάνατος των οποίων δεν είχε αναφερθεί την εποχή που πέθαναν, κυρίως επειδή επρόκειτο για γυναίκες ή Αφροαμερικανούς.

Ο αγώνας για την πολιτική επικράτηση στις ΗΠΑ περνάει μέσα από μια σκληρή μάχη – ιδεολογικών – χαρακωμάτων που θέλει να αντιστρέψει το «κύμα» Τραμπ και σκοπεύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, να τολμήσει μια κίνηση υψηλού ρίσκου: την οπτικοποίηση της φθοράς μιας ενδεχόμενης παραπομπής για το γνωστό θέμα της εμπλοκής με τη δικαιοσύνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:46