search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:31
MENU CLOSE

Η αναγέννηση του Κωνσταντίνου Βήτα

30.03.2012 12:33
Η αναγέννηση του Κωνσταντίνου Βήτα - Media

Με τη νέα του δουλειά, ο Κωνσταντίνος Βήτα εκπλήσσει ευχάριστα με το πιο ποπ και αισιόδοξο άλμπουμ της σόλο καριέρας του. Ο συνθέτης μάς εξηγεί ότι η «Χρυσαλλίδα» μοιάζει με μια νέα εποχή που γεννιέται.

Ονειροπόλος, δημιουργικός και απόλυτα εκφραστικός ο Κωνσταντίνος Βήτα, ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της εγχώριας ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, συνεχίζει τις μοναχικές του περιπλανήσεις στα ηχητικά τοπία με το νέο, έβδομο προσωπικό του άλμπουμ «Χρυσαλλίδα», που μόλις κυκλοφόρησε. Στα δεκατρία κομμάτια του νέου του δίσκου ξεδιπλώνει το συναισθηματικό του σύμπαν και αυτήν τη φορά εκπλήσσει το κοινό ευχάριστα με το πιο αισιόδοξο και ποπ άλμπουμ της σόλο καριέρας του, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με το εξαιρετικό «Σούπερ Στέλλα».

Με άφθονα disco και funk στοιχεία, που φέρνουν στο μυαλό το glam των 70’s, το υλικό της «Χρυσαλλίδας» είναι ευαίσθητο και εύθραυστο, όπως κάθε τι που μόλις γεννιέται και χρειάζεται αλήθεια και αγάπη για να μεγαλώσει. Αυτά είναι και τα δώρα του δίσκου: αγάπη, ειλικρίνεια, ωριμότητα, μια νέα αρχή. «Η “Χρυσαλλίδα” είναι ένα ντίσκο – ποπ άλμπουμ. Το έγραφα τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι ένας αστικός δίσκος με αναφορές στα στερεότυπα, τα πρότυπα και τις ανατροπές που δέχεται η καθημερινότητα. Στοιχεία που λίγο – πολύ μπορεί κάποιος να βρει σχεδόν σε όλα μου τα άλμπουμ, από των Στέρεο Νόβα μέχρι σήμερα. Έγραψα τα τραγούδια με ένα beat box και μπασογραμμές, κάτι που είχα να κάνω πολλά χρόνια, μια και έγραφα κυρίως στην κιθάρα» σημειώνει.

Σκληροί στίχοι σε ποπ καμβάδες

Η «Χρυσαλλίδα» σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη για όσους έχουν συνδέσει την ποιητική ματιά του Κωνσταντίνου Βήτα με τις μελαγχολικές, low tempo συνθέσεις των προηγούμενων δισκογραφικών του δουλειών. Οι αληθινοί, φωτογραφικά λεπτομερείς και, συχνά, σκληροί στοίχοι, αυτήν τη φορά ισορροπούν αριστοτεχνικά πάνω σε πολύχρωμους ποπ καμβάδες. O ίδιος ονόμασε το άλμπουμ «Χρυσαλλίδα» από το ομώνυμο τραγούδι που ήταν και το πρώτο που έγραψε για τη συγκεκριμένη δουλειά. Όπως εξηγεί: «Είναι ένα τραγούδι για την κοινωνική πτώση κατά κάποιο τρόπο και την εσωτερική άνοδο. Είναι ένα συμβολικό όνομα η “Χρυσαλλίδα”, μια ταπεινή πεταλούδα που γεννιέται, κάτι σαν την καρδιά μας που πιστεύω πως σε τέτοιες εποχές οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε για να μας κρατήσει δυνατούς. Πιστεύω πως μια οικονομική κρίση έχει στη βάση της ηθικές και πνευματικές πληγές».

Στη «Χρυσαλλίδα» ο Κωνσταντίνος Βήτα φαίνεται να επεξεργάζεται βαθύτερα αυτά που για χρόνια τώρα ήταν μέσα του πιο αποσπασματικά, κάνοντας αυτό το άλμπουμ πιο μεστό. Οι ήρωες στα τραγούδια προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθιά αλήθεια πίσω από τις σχέσεις, να προλάβουν αυτήν τη ζωή που τρέχει, ανατρέποντας τα στερεότυπα: «Οι λέξεις αν δεν γίνουν πράξη / άλλο ένα κενό μέσα στη ζωή θα αφήσεις / κι ακόμα έχω ένα λεπτό / πριν αυτός ο ήλιος δύσει / άλλη μια ρόδα να κυλήσει…». «Τα εσωτερικά μας κενά, η έλλειψη και η ανάγκη για ουσιαστική αγάπη, η αιτία που προκάλεσε αυτήν τη λυπημένη εποχή είναι ερωτήματα που διατρέχουν το άλμπουμ και προσπάθησα να τα ντύσω με τα πιο ποπ χρώματα που βρήκα ώστε να κρατήσω μια ισορροπία. H “Χρυσαλλίδα” μοιάζει με αυτήν την εποχή που γεννιέται, μια εποχή που κανείς δεν γνωρίζει τι μορφή θα έχει, μια εποχή που μας αναγκάζει να επαναπροσδιοριστούμε. Ήθελα να δώσω λίγο κουράγιο και δύναμη στον εαυτό μου και στους γύρω μου. Έτσι ανακύκλωσα κατά κάποιο τρόπο τα κλισέ, τα αναποδογύρισα, μεταφράζοντάς τα στη γλώσσα της μουσικής». Τραγούδια όπως τα «Ωραία Ελένη», «Τζιτζίκι», «Νταίζη» και «Δύση» ξεχειλίζουν από μελωδίες και προκαλούν συναισθήματα στους ακροατές, ενώ «Το Πάρτυ» αποτελεί ένα από τα highlights της «Χρυσαλλίδας»: «Όλα αυτά τα πάρτυ / μια χαμένη αγάπη / κι ένα βλέμμα θλίψη, / σε μια άδεια άκρη / πέτρες που κυλάνε / σαν κολιέ που σπάνε…».

Η μίνι περιοδεία της «Χρυσαλλίδας» έχει ήδη ξεκινήσει σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας. Μετά τις εμφανίσεις του σε Βέροια και Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τον νέο του δίσκο στο αθηναϊκό κοινό το ερχόμενο Σάββατο 31 Μαρτίου, στη σκηνή του Gagarin 205, στη Λιοσίων. Στη συνέχεια η περιοδεία θα σταθμεύσει στα Ιωάννινα (Boxx Live Stage, 4 Μαΐου) και στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων, 5 Μαΐου). Εκτός από νέα κομμάτια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από την προσωπική του δισκογραφία, ενώ δεν λείπουν και τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα του ως μέλους των Στέρεο Νόβα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:30