29/11/2020 17:48:24

Μητσοτάκης προς Ρούτε: Ανάγκη αλλαγών της πολιτικής ασύλου

Μητσοτάκης προς Ρούτε: Ανάγκη αλλαγών της πολιτικής ασύλου - Media
 
Σε κλίμα εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στην Χάγη η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
 
Στις συναντήσεις, διμερή και διευρυμένη με τις αντιπροσωπείες, συζητήθηκαν όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα ενώ στις δηλώσεις του ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε την εμπιστοσύνη του στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
 
Η Ελλάδα έχει αξιόπιστη κυβέρνηση
Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: "Μετά από μία δεκαετία κρίσης και τραυματικής εμπειρίας η Ελλάδα ανοίγει τους ορίζοντές της. Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και γι αυτό και η χώρα εμπιστεύθηκε μία κυβέρνηση με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στον πυρήνα του προγράμματός της έχει το σχέδιο για ανάπτυξη που μπορεί να προέλθει από καινοτόμες αλλαγές και επενδύσεις με παραγωγή πλούτου και ευημερία για όλους. Η Ολλανδία είναι ένας ξεχωριστός σύμμαχος, είναι χώρα πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία, έχουμε να διδαχθούμε πολλά και προσδοκούμε τη συνεργασία της". Γι αυτό είπε δεν είναι τυχαίο ότι στην αποστολή τον συνόδευαν οι Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια και Γρηγόρης Δημητριάδης γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και εξωστρέφειας για να ακούσουν και να ανοίξουν την πόρτα της Ελλάδας σε ξένες επενδύσεις γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες δουλειές και θα φέρει πίσω τα ελληνικά μυαλά που ζουν και εργάζονται εκτός συνόρων.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επίσκεψή του στο πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν "όπου είδαμε πως είναι ένα Πανεπιστήμιο να λειτουργεί κοντά στην αγορά με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μια τέτοια Ελλάδα θέλουμε και εμείς να φτιάξουμε, ανοικτή σε νέες ιδέες και φιλόξενη και δυναμική στις πρωτοβουλίες της.
 
Αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον Ολλανδό ομόλογό του λέγοντας ότι έχει μία ευθεία και ειλικρινή επαφή με τον κ. Ρούτε και πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση εδραίωσε τη συνεργασία.
 
Σημείωσε ακόμη ότι "παρουσίασα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι θέλουμε τη συμβολή της Ολλανδίας όπου υπάρχουν συνέργειες, όπως στην ενέργεια και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Η Ολλανδία μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας". Στην συνάντηση είπε ο κ. Μητσοτάκης μίλησαν για το Brexit και την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, τον ρόλο της Κίνας, για την ευρωπαϊκή ατζέντα υπό τη νέα πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Αλλαγή πολιτικής ασύλου και αλληλεγγύη
"Μιλήσαμε όμως, είπε και για το μεταναστευτικό, για την ανάγκη αλλαγών της πολιτικής ασύλου εντός της ζώνης Σένγκεν και για την ανάγκη τήρησης της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που είχε υπογραφεί επί Ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και παράλληλα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας".
 
Ήδη, πρόσθεσε έλαβε μέτρα για την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών.
 
"Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της -και τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- και να μεριμνά για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση στην Σένγκεν αλλά να αρνούνται να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη".
 
Μένοντας στο θέμα είπε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό, έχει μειώσει, αλλά δεν έχει μηδενίσει το πρόβλημα...Το τελευταίο διάστημα είδαμε αύξηση των ροών στο Αιγαίο. Θα πρέπει να το ξαναδούμε και να πάρουμε άμεσα μέτρα. Η Ελλάδα θα αλλάξει τις διαδικασίες για το άσυλο, με απλοποίηση αλλά και με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μόνο 1800 μετανάστες έχουν γυρίσει στην Τουρκία, αυτό θα πρέπει να διορθωθεί να μην υπάρχει υπαιτιότητα της Ελλάδας για τις μειωμένες επιστροφές.
 
Από την πλευρά της η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει όσα η ίδια έχει συμφωνήσει, για τον εντοπισμό την αδρανοποίηση των δικτύων διακινητών.
 
"Έχει έλθει η ώρα για μία ενιαία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που δεν μπορούμε να την δούμε ανεξάρτητα από την Σένγκεν και την φύλαξη των συνόρων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "είμαι υπέρ της ενίσχυσης της FRONTEX αλλά χρειάζεται και δίκαιος επιμερισμός των προσφύγων και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη".
 
Σαν παράδειγμα ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε έναν αριθμό από ασυνόδευτα παιδιά, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. Θα ήταν ένδειξη ευαισθησίας και αλληλεγγύης οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν έναν αριθμό αυτών των παιδιών.
 
Κοινή θέση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να τηρηθεί η συμφωνία, υπάρχουν περιθώρια σημαντικής βελτίωσης, και έχει μεγάλο οικονομικό όφελος. Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες ανοιχτές εκκρεμότητες, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τις δράσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Ευρώπη έχει κοινή θέση ότι οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Η συνολική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία είναι σύνθετη, αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας θα έχει πάντα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει στις σχέσεις με την Τουρκία.
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη, συμφωνώντας με τοποθέτηση του Μαρκ Ρούτε, ότι ο καλύτερος τρόπος να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας είναι να αναπτυχθεί. Όσο θα αναπτύσσεται τόσο λιγότερο σημαντικό θα είναι να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Σημείωσε ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε έλλειμμα αξιοπιστίας στο να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και γι αυτό επιβλήθηκαν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η τελική παράμετρος που εξασφαλίζει το χρέος είναι η ανάπτυξη που έρχεται όχι από δανεικά αλλά από επενδύσεις. Σημείωσε ότι ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι αποδεκτή από τις αγορές. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα κάνει μία καινούργια αρχή και θέλουμε να πείσουμε ότι η κρίση έχει τελειώσει και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Καθώς μάλιστα έχουμε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης, η γρήγορη ανάπτυξη είναι ρεαλιστική και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης.
 
Τέλος για το Brexit ανέφερε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο και η γραμμή θα είναι αρραγής και ενιαία.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει από την επικίνδυνη φάση του λαϊκισμού, είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς που θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη. Κάλεσε δε τον κ. Ρούτε να επισκεφθεί την Αθήνα.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με την Χάγη ολοκληρώνει έναν πρώτο κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου θέλησε να μιλήσει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, για μία χώρα που αλλάζει και θα την κάνουμε φιλόξενη για ξένες επενδύσεις. Η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά κυρίως βούληση για την εφαρμογή του σχεδίου για το οποίο ψηφίστηκε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Δεν είμαστε εδώ για να συζητάμε μόνο για το χρέος, αλλά για το μέλλον και για αμοιβαία ωφέλιμες λύσεις. Αυτή η προσέγγιση θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας σε ένα περιβάλλον που αλλάζει.
 
Αναφέρθηκε στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας ότι "μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν", ωστόσο θα τηρήσει τους στόχους για το 2019 και το 2020 και εντός του 2020 έχοντας κερδίσει αξιοπιστία θα ανοίξει την συζήτηση για τη μείωσή τους. Για τα ANFAS και τα SMPs, είπε, το ζήτημα θα το συζητήσουμε με την Κομισιόν και με τους Θεσμούς.
 
Ρούτε: Πρέπει να γίνουν πολλά
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».
 
«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία π.χ. στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».
 
Πάντως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μια πολύ χρήσιμο επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας» προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.