25/09/2020 22:37:59
11.10.2019 / ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2094 στις 10-10-2019

Προτάσεις του ΚΚΕ για ψήφο των αποδήμων

Προτάσεις του ΚΚΕ για ψήφο των αποδήμων - Media

 

Τρεις προϋποθέσεις θέτει το ΚΚΕ στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, εν όψει και των αυριανών επαφών του πρωθυπουργού για το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Επί της ουσίας, ο Περισσός θέτει ως προαπαιτούμενο και βάση της οποιασδήποτε συζήτησης τον προσδιορισμό της εκλογικής βάσης και του εύρους της, με τρόπο που να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, και κατ’ επέκταση ίσα δικαιώματα ψήφου να απορρέουν από ίσες υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό κράτος. Επιπλέον, το ΚΚΕ θέτει και το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού ώστε να είναι έγκυρη η ψήφος.

Ειδικότερα, από τον Περισσό παρέπεμπαν τις προηγούμενες μέρες στη δημόσια τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Εκεί ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωνε πως «ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν» προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις».

Εξήγησε ότι το ΚΚΕ προτείνει μια σειρά κριτηρίων ώστε «να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα». Αυτά τα κριτήρια - περιορισμοί «θα πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά»:

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Επικίνδυνη η συμφωνία για τις βάσεις»

Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ στην κορυφή της δικής του ατζέντας κρατά το θέμα των στρατηγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων όπως αυτές αποτυπώνονται στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, με αφορμή την οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ μάλιστα πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και καλώντας τον λαό να μην τσιμπήσει στα δολώματα περί αμερικανικών επενδύσεων, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία επικίνδυνη διότι «μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας, υπηρετεί τον στόχο των ΗΠΑ που είναι η αναβάθμιση της παρέμβασής τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική και τον Περσικό Κόλπο για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, σε σκληρό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα».

Η σημερινή επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη συγκεκριμένη ατζέντα για τους επικίνδυνους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.