search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:48
MENU CLOSE

Χ.Α.: Το διεθνές περιβάλλον βοηθάει για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα

13.10.2019 09:45
Χ.Α.: Το διεθνές περιβάλλον βοηθάει για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα - Media

 

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους αγοραστές να ποντάρουν σε θετικές εξελίξεις, όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας.

Στο μεταξύ, οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το “Brexit” εξουσιοδότησαν τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών, διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία.

“Η Βρετανία συνεχίζει να απέχει πολύ από το να κλείσει τελεσίδικη συμφωνία για το ‘Brexit’ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διαδικασία οριστικοποίησής της”, τόνισε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πρωθυπουργού και αρχηγού των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 2,31%, στις 391,6 μονάδες.

Άνοδο κατέγραψε και ο EuroStoxx 50, που ενισχύθηκε κατά 2,17%, στις 3.569,92 μονάδες.

Άλμα 2,86% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης DAX, που έκλεισε στις 12.511,65 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό ενός μήνα, ενώ με άνοδο 1,73% έκλεισε ο γαλλικός CAC 40, στις 5.665,48 μονάδες.

Με κέρδη μικρότερα ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 7.247,08 μονάδες, 0,84% υψηλότερα.

Άνοδο για τρίτη μέρα σημείωσε η Wall Street, καθώς ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μερική εμπορική συμφωνία την Παρασκευή, η οποία θα οδηγήσει σε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο και θα ανοίξει τον δρόμο για μα ευρύτερη συμφωνία, την οποία θα μπορούσαν να υπογράψουν αργότερα φέτος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

“Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε ζητήματα όπως, η αγροτική οικονομία, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η συναλλαγματική ισοτιμία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επέκταση της εμπορικής συνεργασίας, η μεταφορά τεχνολογίας, αλλά και η επίλυση διαφορών”, σχολίασε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων “Xinhua”.

Σχεδόν αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε πως οι νέοι αυξημένοι δασμοί, από 25% σε 30%, σε εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας 250 δισ. δολαρίων, που θα ετίθεντο σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη, αναβάλλονται.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αγοράζει περίπου $60 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον μήνα, για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν άφθονα αποθεματικά στο τραπεζικό σύστημα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κίνηση τεχνική και τόνισε ότι δεν συνιστά αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιεί τακτικά δημοπρασίες repos, τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 26.816,59 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,09% στις 2.970,27 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 8.057,04 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,4%, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε την εβδομάδα, με κέρδη 1,5%.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate σκαρφάλωσε 2,15%, στα 54,70 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό δύο εβδομάδων, καταγράφοντας κέρδη 3,6% για την εβδομάδα.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου Brent, ενισχύθηκε κατά 2,39% στα 60,51 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη του σε εβδομαδιαία βάση να διαμορφώνονται σε 3,7%.

Σημειώνεται ότι και για τα δύο συμβόλαια, είναι η πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από δύο εβδομάδες απωλειών.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να τερματίζει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων η ουγκιά και στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό στο Comex, έκλεισε 0,81% χαμηλότερα, στα 1.488,70 δολάρια η ουγκιά, “χάνοντας” το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων. Οι απώλειες του μετάλλου για την εβδομάδα διευρύνθηκαν στο 1,6%, που είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα επτά και πλέον μηνών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον γενικό δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,84%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε κέρδη 9,5%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σε περίπτωση που διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, δεν αποκλείεται να βοηθήσει περαιτέρω την αντίδραση του Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο στόχαστρο των traders.

Για τις τράπεζες, η σύνταξη και η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου είναι τα επόμενα βήματα, στα οποίο θα υπάρχουν και οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς την σύνθεση των ομολόγων που θα τιτλοποιήσουν τα προβληματικά δάνεια, όπου ενδεχομένως να δοθεί και περισσότερη πληροφόρηση για την χρηστικότητα του σχεδίου και τις ωφέλειές του.

Σε παράλληλο χρόνο η υπόθεση του Ελληνικού φαίνεται να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά, με τους εμπλεκόμενους να ανοίγουν τα χαρτιά τους, ως προς τις επιλογές χρηματοδότησης της επένδυσης, της οποίας η πρώτη φάση κοστολογείται στα 2 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “την ερχόμενη Τρίτη η Jumbo ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς και το τελικό μέρισμα, το οποίο δεν αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 44 λεπτά ανά μετοχή. Την ίδια ημέρα η Quest συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 14 λεπτών ανά μετοχή. Ακόμα την Τρίτη θα υποβληθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την επόμενη ημέρα η Jumbo, διατηρώντας την παράδοση, έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Στο διάστημα 16 με 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δημόσια προσφορά εταιρικών ομολόγων επταετούς διάρκειας, ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ από την Τέρνα Ενεργειακή. Η δημόσια προσφορά της εταιρείας απευθύνεται στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, ήτοι σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές και για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, με ονομαστικά αξία της κάθε μίας τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε και δημοσίευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του υπό έκδοση ομολόγου. Την ερχόμενη Παρασκευή, λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:48